iSamurai – iPhone 4/4s érintő és kijelző modul csere

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple évről-évre sokat dolgozik azon, hogy a készülékei minél strapabíróbbak legyenek, a kijelzők üvege ne törjön be akár komolyabb esés esetén se. Ennek ellenére is napi szinten találkozunk rengeteg törött kijelzős készülékkel.

Borítókép: iSamurai iPhone 4 és 4s érintő és kijelző csere akció.

Sokatoknak biztos nem lesz új az a történet, hogy Steve Jobs még az eredeti iPhone (2G) esetén az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy a plexi előlap nem lesz elég jó a készülékhez, így azonnal cseréljék le azt üvegre. Az iPhone 3G-ben és a 3GS-ben már az érintő panel és az LCD külön volt egymástól, így ott még lehetett a két egységet külön-külön cserélni, viszont az iPhone 4 óta a kijelző ismét egyben van az érintő panellel, így csak az együttes csere lehetséges meghibásodás esetén.

Szervizünkben az egyik legnépszerűbb javítás a kijelző csere, ami az esetek túlnyomó részében törés miatt szükséges, viszont amit már kevesebben tudnak vagy épp tapasztalnak, hogy bizony a kijelző vagy az érintő panel nem csak leejtés során válhat használhatatlanná, hanem számos egyéb oka is lehet ennek. Vegyük is ezeket szépen sorba.

Leejtés során mind az üveg betörhet, mind pedig az LCD is, ami ilyenkor becsíkozódik, egyes részei furán villódzanak vagy épp teljesen feketék lesznek. Mint az köztudott, az elektronikai eszközök nem szeretik a nedvességet, a vizet, és ez az iPhone-ok esetén sincs másképp. Számos kijelzővel kapcsolatos hibáért bizony a készüléket ért nedvesség a felelős, így a látszólag ép és jól működő kijelző is működésképtelenné válhat. A kijelző modul szalagkábelén található a vezérlő elektronika, aminek beázása a következő hibajelenségek kiváltója lehet: van kép, de nincs háttérvilágítás; se kép, se háttérvilágítás; nem homogén a háttérvilágítás; az érintő panel nem érzékeli az ujjunkat, nem reagál rá, vagy csak helyenként működik.

Amint láthatjátok, számos oka lehet annak, ami miatt hőn szeretett készülékünk kijelző cserére szorul, de nem kell aggódni, nálunk ez rutineljárás.

Az iPhone 4/4s esetén a kijelző csere kicsit több időt vesz igénybe, mint más modelleknél, hiszen itt a készülékbe a hátlapon keresztül vezet az út, így nem lehet csak egy szalagkábel lecsatlakoztatásával megoldani a problémát és behelyezni az új kijelzőt. Sajnos ki kell pakolni az egész készüléket alkatrészről-alkatrészre, csavarról-csavarra. Először kikerül az akkumulátor; majd mindent le kell csatlakoztatni alaplapról, hogy az is mehessen; utána a rezgőmotor és a csengő hangszóró, majd végül a Dock szalagkábel kerül ki a helyéről, hogy aztán a 10 csavarral a fémkerethez rögzített kijelző is végre eltávolítható legyen. A régi kijelző modulról még át kell szerelni a Home gomb bizonyos részeit az új panelra, majd kezdődhet is az összeszerelés és az új kijelző tesztelése.

Az iPhone 4/4s tulajdonosok most kedvezményes áron cseréltethetik ki szilánkosra tört vagy egyéb módon rakoncátlankodó kijelző moduljukat, a részletekért kattints ide. A javítás a készülék teljes szétszerelése miatt 1 órát vesz igénybe, de természetesen a 6 hónap garancia erre is érvényes.

Ezek még érdekelhetnek:


Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!