fbpx Skip to content

Az utóbbi időben eléggé rákattantam az Apple Watch szíjakra, mert meguntam, hogy mindig csak két-három szíjat váltogatok. Holott az Apple olyan egyszerűen és nagyszerűen oldotta meg a szíjcserét, hogy kár lenne ezt a lehetőséget kihagyni.

Kép: Clockwork Synergy szíjak két szíjjal és egy Apple Watch-csal a képen.

Így komoly keresésbe kezdtem az interneten, hogy felkutassam és megmutathassam nektek, milyen remek szíjakat is vehettek az Apple Watch-hoz. Így jutottam el a Clockwork Synergy-hez.

A Clockwork Synergy egyből megragadta a figyelmemet, ha nem is a honlapjuk kinézete, hanem az óriási készlet miatt, amik közül válogathatunk. Nem is lenne elég egy cikk ahhoz, hogy az összes szíj fajtáról szót ejtsek, ráadásul nem csak Apple Watch-hoz, hanem klasszikus és más okosórákhoz (Pebble, Andoid Wear) is lehet szíjakat kapni. Műanyagtól elkezdve a NATO szíjakon át különféle bőr szíjakat is találunk, ráadásul az adapterek és csatok színe elég nagy választékban személyre szabható. Mivel engem csak az Apple Watch szíjak érdekeltek, így azokból egyből háromra le is csaptam, két NATO és egy bőr szíjra.

Az Apple Watch-kompatibilis szíjak száma is annyira nagy, hogy nem volt könnyű dolgom a választásban, de végül úgy gondoltam, hogy az ezüst Sport modellemhez bizonyos bőrszíjak túl elegánsak lennének, míg a műanyag szíjakat a két gyári sport szíj mellé felesleges lenne választanom. Végül a Premium Leather és a Two Piece Classic/Heavy NATO szíjak közül választottam.

Kép: Három szíj: sima kék, szövet hatású, barna bőr, kék-fehér-kék hosszában csíkos, különböző csatokkal és bújtatókkal.

A Premium Leather kategóriában 18 fajta szíj közül lehet választani. Van itt fekete, barna, kék, zöld, vörös és ezeknek akár több árnyalata is. Mivel fekete szíjam van, ezért egy barnára esett a választásom, még pedig a Brown Worn Leatherre. A képek alapján egy kicsit vékonyabb, nem ennyire robusztus szíjra számítottam, de mikor felpróbáltam, ez már egyáltalán nem zavart, sőt, ahogy megszagoltam és éreztem a valódi bőr utánozhatatlan illatát, minden kétségem elillant. A szíj alsó felén 5 lyuk található, ami talán nem a legszerencsésebb választás, hogy mindenki csuklójára jó legyen egy lyuk, de hordás közben úgyis kicsit izzad a csuklónk, és már kevésbé fog lötyögni az óra. Másik fajta bőr szíjakon több lyuk van, ezért akinek ez mindig gondot okozott, válaszon több lyukasat.

Kép: A szíjak másik végei, amelyek a kép közepén lévő Apple Watch-ot veszik körbe.

A Clockwork Synergy szíjai nem az Apple-féle klasszikus és modern csatos szíjakról jól ismert csavarokkal rögzített szétszedhető adaptereken kaptak helyet, hanem a sokkal elterjedtebb stiftes megoldás használják, amikor a két végén benyomható stiftre húzzák fel a szíjakat. Az adapter kinézete némileg különbözik az Apple megoldásától, viszont az óratestben csúsztatható rész ugyanolyan, így teljesen passzolni fog az órához. A bőr szíjak esetén a stiftnek van egy kis kallantyúja amivel könnyebben tudjuk az adapterről eltávolítani, nem kell a stift két végét benyomni, a kallantyú ezt megteszi helyettünk, így nem kell a bőrszíjat megpróbálni összenyomni, hogy a stift végeihez férjünk. Az adapter és a csat színe szabadon választható, adapterből hat féle (rozsdamentes acél, szál csiszolt acél, sárga arany, rozéarany, asztroszürke és PVD fekete), míg csatból öt féle (rozsdamentes acél, szál csiszolt acél, sárga arany, rozéarany és PVD fekete) közül választhatunk. Sajnos az ezüst Apple Sporthoz nincs 100%-ban passzoló, de talán a szál csiszolt acél lehet a legjobb választás.

Croco, Lizard és Rally bőr szíjakat itt találhattok, amikkel együtt ha jól számoltam 88 különböző bőrszíj közül választhattok. Nem rossz, mi? 🙂

Kép: Apple Watch a kék-fehér-kék csíkos szíjjal felvéve a csuklónkra.

A másik két szíjam – amint már említettem – NATO szíj lett, viszont nem csak színben/mintázatban választottam különbözőeket. A Clockwork Synergy három fajta NATO szíjat kínál, Classic, Heavy és egy bőrrel kombinált. Az utóbbiból nincs nekem egy se, viszont ezt úgy kell elképzelni, hogy a nejlon anyag alá be van varrva egy bőr is. Az adapter és a stift itt is kallantyús és a csat is a bőrszíjakéra hajaz.

Én a Classic és Heavy családból választottam egy–egy szíjat, mivel anyaghosszban és vastagságban, illetve csat fajtában is különböznek egymástól, és kíváncsi voltam, melyiket milyen hordani. A Classic család elképesztő készlettel rendelkezik, 84 féle NATO szíj közül választanunk, ami több mint elég, bár nem mindegyik van mindkét méretű Apple Watch-hoz. Ezeknél a szíjaknál a nejlon vékonyabb és a lyukas szíj darab rövidebb, mint a Heavy-k esetében, illetve a csat is könnyebb, vékonyabb. A szíjak anyaga itt nincs duplán fűzve és oldalt levarrva, illetve a második bújtató is fix helyen van, ezért a szíj túllógó része a bújtatókba visszahajtható, de akár le is vágható, csak ilyenkor például egy felforrósított pénzérme segítségével szépen zárjátok le a vágott részt.

Kép: A két NATO szíj csatjainak összehasonlítása: a kék-fehér-kék csíkos lekerekített csattal és bújtatókkal rendelkezik, a sima kék pedig szögletesekkel.

A Heavy NATO szíjak kicsit vastagabbak anyagukban (1,25 mm helyett 1,8 mm), illetve a két szíj rész is hosszabb (75/15 mm helyett 80/140mm), így a visszahajtandó/levágandó rész is nagyobb, de a csat bújtatói könnyebben hajthatóak ide-oda, ezért ez nem gond. Itt a csat és a bújtatók akkorák, hogy egy MacBookon való gépelésnél odaérhetnek a géphez, ami sokakat zavarhat, viszont a két féle szíj vastagsága közt nincs nagy különbség. Mindkettőt nagyon kényelmes hordani, bár a Classic egy kicsit könnyedebb viselet. A csat ezeknél a szíjaknál csak acél színű vagy fekete lehet, viszont az adapter a bőrszíjnál említett hat változatban kapható. Tavaszra, nyárra ezek a szíjak nagyon jók lesznek, fiatalosak, színesek, de mégis elegánsak és nem gond ha, beleizzadunk (nem úgy, mint egy bőr szíjnál).

Kép: A szíjaknak az órához csatlakozó végei, amelyek egy kicsit eltérnek az oldalsó kerekítésükben az Apple saját szíjainak csatlakozóitól.

Nyugodt szívvel tudom ajánlani mindenkinek a Clockwork Synergy szíjait, aki az Apple Watch szíj készletét szeretné egy kicsit felturbózni, mert jó áron jó minőségű szíjakat lehet kapni, ráadásul a készlet óriási.

A Clockwork Synergy volt olyan kedves és a Szifon.com olvasóinak 10%-os kedvezményt biztosít minden szíj árából, amennyiben a ‘10szifon’ kódot használjátok vásárláskor.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment