fbpx Skip to content

Többen is belefutottak abba az elmúlt napokban, hogy a Safari valamiért nem működik megfelelően. Ilyenkor a linkekre nyomva nem történik semmi, azok hosszú lenyomása, vagy a 3D Touch használata pedig egyenesen lefagyasztja a Safarit – és bármi más appot is, amiben webes linkekre lehet rányomni.

safari-problema-cover

Mivel a hiba jellemzően az iOS 9.3 telepítése után bukkant fel, így többen is a frissítés számlájára írják ezt – ugyanakkor a probléma megjelent régebbi iOS-verzió esetén is, egyes App Store-os alkalmazások újbóli telepítése után. A jelenségre egyelőre sajnos nincs valódi megoldás, és annak pontos oka sem ismert.

Az egészet jól illusztrálja az alábbi videó:

A JavaScript kikapcsolása a jelek szerint ugyan kiküszöböli a lefagyást, viszont így a weboldalak többsége nem működik megfelelően, ezért ez nem tekinthető megoldásnak.

Ráadásul ezt az iOS 9.2.1 visszarakása sem hozza ezt helyre, sőt, a tapasztalatok szerint ugyanazoknak az alkalmazásoknak a telepítése után még a 9.2.1-en is jelentkezik ugyanez a hiba.

Próbálkozom… Visszatettem a 9.2.1-et, minden jól ment. Mivel nem volt hozzá biztonsági mentésem, új iPhone-ként indítottam el. A Safari és a Mail alkalmazásból is megnyitotta a linkeket. Aztán elkezdtem visszatenni az appjaimat és mire szépen visszatöltöttem az összeset, megint előjött ugyanaz a hiba, azaz sem a Safariból, sem a Mailből nem mentek a linkek és lefagytak. Újra feltettem a 9.2.1-et és azonnal frissítettem 9.3-ra. Láss csodát, minden szuper. Akkor viszont csak az lehet, hogy valamelyik app kavar be. De melyik?

Egy ilyen alkalmazás a tesztek alapján például a Booking.com, aminek telepítése után már tapasztalható is ez a probléma, és az app eltávolítása után már meg is szűnik.

Mi a megoldás?

Igazi megoldás egyelőre nincs. A legbiztosabb, ha először az összes, az App Store-ból letöltött alkalmazást töröljük a készülékről, majd elkezdjük őket egyenként visszapakolgatni, minden egyes app telepítése után ellenőrizve a Safari és a linkek működését. (Az összes app törlése azért érdemesebb, mert az érintett app letörlése után csak bizonyos idő elteltével áll helyre a dolog. Ha csak egyenként törölgetnénk őket, akkor előfordulhat, hogy noha már letöröltük a problémát okozó appot, de a hiba átmenetileg még mindig fennáll.)

Amint az egyik app telepítése után újból jelentkezik a hiba, akkor valószínűleg az az app okozhatja a problémát. Ebben az esetben töröljük le ezt az appot, és várjuk meg, amíg a fejlesztője frissíti, és addig ne tegyük fel.

Ha nálad is ez a helyzet, és elcsípted, melyik app volt a ludas, írd meg hozzászólásban, hátha másnál is megoldja, ha letörli!

Az Apple már tud a problémáról, és hamarosan érkezik a javítás egy szoftverfrissítésben.

Olvasd el a hozzászólásokat is

45 Comments

  1. nalam is ez a helyzet, booking.com fentvan, epp most akartam megirni hogy WTF???

  2. Nálam a Booking.com leszedése után sem szűnt meg a probléma 🙁
    Tehát nálam nem az a program lesz a hunyó.
    Az is biztos, hogy nem fogom leszedni asz összes programot, majd egyesével visszatenni.
    Akkor inkább élek ezzel a problémával, míg ki nem javítják.

  3. Tegnap egész nap ezzel tököltem. Nálam is a booking volt a hibás. Az egész délutánom és estém ráment, mire rájöttem. Pedig csak meg kellett volna várnom ezt a cikket. Most nincs fent és minden szuper. Az alap appok nem okoznak gondot (viber, facebook, whatsapp, stb)

  4. Sajnos nálam is előjött a probléma. Az APPLE support azt tanácsolta hogy kapcsoljam ki a Java supportot, hát sajnos nem jött be. Letöröltem a booking.com-ot de az sem oldotta meg a problémát.

  5. Nekem fent van a booking és semmi gond.

  6. Nekem nem a booking a ludas, vagy nem csak az. De most megnagyobb problemam, hogy imusicom elfelejtette az osszes playlistem hogy az annyuk b@sta volna meg

  7. Csak én vagyok annyira analfatéba, hogy nem tudom mi az a booking.com és nem is halottam róla és nem is használom? :DDDDDDDD

  8. nálam sem a booking a hibás. letöröltem a booking-ot, majd azután csináltam egy biztonsági mentést, majd restore, biztonsági mentés vissza és rögtön hibás. Szóval más a gond. az a baj, hogy van fent 200 app, ezeket egyesével kipróbálgatni elég nehézkes. Akiknél szar ki kéne deríteni melyik app van fent mindenkinek.

  9. Nálam 9.2.1 alatt is produkálta a hibát, ha háttérben 4-5 új lapot nyitottam meg akkor naponta egy alkalommal lefagytam a safari. Kilépés után újra rendesen működött. Jelenleg is ez a helyzet. 🙁

  10. @farkas63: igen.

  11. Addig is a chromeot kell hasznalni :).

  12. @Csacsa, @stewe357, @Nightchris: az érintett app letörlése után nem áll helyre azonnal, tehát érdemes várni, vagy mondjuk párszor teljesen ki- majd visszakapcsolni a készüléket:

    Az összes app törlése azért érdemesebb, mert az érintett app letörlése után csak bizonyos idő elteltével áll helyre a dolog. Ha csak egyenként törölgetnénk őket, akkor előfordulhat, hogy noha már letöröltük a problémát okozó appot, de a hiba átmenetileg még mindig fennáll.

  13. Ez az extensionok meg a nyitottabb de mégis zárt OS ára. Marad a JB. Vagy nyissák meg az iOS-t, vagy legyen teljesen zárt, mert a mostani helyzet elég gáz pre iOS 8 hoz képest. Azzal hogy zárt keretek közé akarják szorítani a különböző kiegészítőket, mérnököket pazarolnak és időt újabb sandboxok kiépítésére ( amik mint látszik elég bugosak) ahelyett hogy stabilabbá tennék a rendszert, és arra figyelnének ami valóban hasznos lenne (Vulcan beepitese Metal melle). iPad Pro az meg mitől “Pro”? Ugyan azt tudom tenni vele mint az Air-el. Na majd akkor veszek ilyen “Pro” cuccot ha lehet rajta programozni es lesz on device xCode vagy hasonló. http://youtu.be/re_R8caZ1FU Nagyon nem tetszik amit az Apple művel mostanában. Azokat szarjak le akik miatt eletben maradt a ceg…

  14. Meg azután is

  15. Chrome sem működik. Ugyan az mint Safari. Nem nyitja meg a linkeket, stb…

  16. Firefox sem f@sza… Akkor most tényleg le kell törölni minden appot? iPad air3 dettó…

  17. Air2…

  18. Nekem a frissitési problémák után minden működik a safari is es a megnyitott cikkeket is eltudom olvasni! Nem fagy le! I6s !

  19. Nekem fel-le csatlakozik wifire safari bongeszes vagy szifon.cim app olvasas kozben.ez miert lehet? Ios9.2.1

  20. Mit csinálnak ezek a teszt fázisban?!
    Még egy kis ügyeskedés, és egyszintre kerül a droiddal ?

  21. Ha a booking okozza, akkor a iOS verzió hibás érte, vagy az alkalmazás?

  22. @baloghadam74:

    A jelenségre egyelőre sajnos nincs valódi megoldás, és annak pontos oka sem ismert.

  23. Úgy mint anno annak sem, amikor iOs 6-ra frissítéskor sorban elszáltak a i4 meg az i4S wi-fi chipek. Nem minden készulken, de jó pár bele esett ebbe a hiába.

  24. aki tapasztalja a hibát, az próbálja már ki, hogy mi a helyzet akkor, ha a Beállítások / Safari alatt:
    – a keresőmotort (search engine) átállítja a Google-ről mondjuk a DuckDuckGo-ra;
    – kikapcsolja a keresőmotor javaslatait (search engine suggestion);
    – kikapcsolja a Safari-javaslatokat (Safari suggestions);
    – kikapcsolja a Legpont. találat előtöltése (preload top hit) opciót.

    ezután érdemes még teljesen kikapcsolni a készüléket, majd vissza.

  25. @Jadeye: nem talalt sajnos, i6s es nagyon elszomorit, hogy a ceges samu s6al kell mukodnom mert ez a F0S nemmegy

  26. @Jadeye:

    Ugyanúgy rossz… 3gs óta csak iPhone telefonom volt sorban mind. Dev accounttal rendelkezem mindig mindent azonnal felrakok. Ilyen idegesítő hiba még sosem volt. 1 hete használhatatlan mocsok a telefonom, és most fogyott el a türelmem. Elmúlt fél – 1 évben egyre gányabbak a softwarek. Kezdek el gondolkodni a cserén… Én aki a telefonján dolgozik, folyamatosan használom most fogok a kezembe egy használhatatlan valamit. Keresek, találatnál rányomásnál belefagy… Betáknál egyiknél sem volt ilyen pedig ugyanezek az appok voltak fennt. Vodafone függő i6 plus 64gb…

  27. Nagy szeretettel várom a heten a 9.3.1-t mert ez a 9.3 sajnos a 0-at sem üti meg.Ne legyen büszke az Apple erre a gyönyörűen kidolgozott élmény dús frissítésére!!!Mar egy e-mailt sem bírok megírni hogy ne fagyna le.En a 6-os ios óta használok iPhone-t es soha nem volt semi komoly gondom az ios-al,de a mostani egy botrány.(várok meg egy frissítést es veszek egy s7-et)Lassan 4 éve olvasom a szifonos ios hozza szólókat,a sok hibákkal,szidkozodasokkal,stb nekem soha az i4-i6 ig semmi gondom nem volt az ios-al sem a telefon okkal a minden napok tökéletes része az életemben,de mar unom ezt a sok hülye heti szintű sémi értelme frissitesnek,de had jöjjön legalább foglalkoznak a felhasznalokkal,de 7 béta után kiadni egy ilyen nagy rendszer frissítést hat ez botrány.
    Ha valaki van olyan státuszban írjon mar az applenek gondolok Jadeye re a hibák tényleges kijavitasá ról.
    Főbb hibák állandó fagyas,akad,nagyon merül az aksi,kilép az appokbol,a safariban magátol össze vissza ugrál es vagy kilép vagy lefagy.Az egész husvetot törléssel,ujra telepítésel töltöttem. Szóval minden jo es mégsem jo.
    Sziasztok.

  28. iPhone 6s – 9.2 – A hiba nem jelentkezett és mint minden frissítés esetén, itt is várok jó(!) pár hetet, aztán döntök csak. Mindig is így csináltam.

    iPad 2 – sima, régi iPad 2 (imádom!) – 7.1.2 (és az is marad!) – Az utóbbi időben elkezdett néha összeomlani a Safari. A hibát előidézni nem tudom, viszont szerencsére nem gyakori.

  29. Még sose volt problémám a frissítéssel és most sincs. Pedig van egy pár Apple eszköz a lakásban. Viszont ezek után most már nagyon erősen megfogom én is fontolni hogy egyből rányomjak arra a frissítés gombra. Lassan már akkora szégyenben leszünk mint az androidosok.

  30. Nalam ipaden van olyan oldal ahonnan lazan tovabb tudok lepni egy cikkre de a legtobb oldalon nem lehet. Chrome alatt is csak ugy muxik, ha uj lapon nyitom meg a cikket. Ez egy hatalmas f@szsag az apple reszerol.

  31. 9.1 semmi gond!!! hö-hö!

  32. Nálam. Nem csak Safariban van gond. Az üzenetekben ua. a jelenség: linket nem nyit meg tapintásra, hosszabbra meg kifagy.
    Booking.com-ot töröltem, semmi változás. Töröltem még néhány appot, de semmi. DuckDuckGo-s próbát is megejtettem, semmi. Minden appot törölni és egyesével visszapakolgatni nincs kedvem, így is sok időt töltöttem már vele, mert még a cikk megjelenése előtt visszaállítottam és újrahúztam mindent fölöslegesen. 🙁
    Remélem minél hamarabb javítják. Nem azért költöttem ennyi pénzt erre a készülékre, hogy ilyen szarságokkal bíbelődjek. Ezt egy 40 ezres androiddal is megtehetném, de nem véletlenül nem akarom.
    Csalódott vagyok.

  33. Igazad van erről beszéltem.

  34. Most akkor mi van? Vagy mi lesz?

  35. Nagyon nagy a csend!

  36. @djnovy:
    Nálam sincs gond 9.1-en, 6s-el.

    Mindig várni kell néhány hetet, mire kiderül, mi van elcseszve az új update-ben. Sokan ész nélkül azonnal frissítenek mindig – mintha fegyvert tartanának a fejükhöz – , aztán meg megy a nyavalygás…

  37. Booking.com letöröltem – ki-be kapcsoltam működött…. Kb. 3 percig… Viszont azóta nem fagy le a Safari, csak nem nyitja meg…
    Üzenetben / e-mailben küldött linkeket továbbra sem nyitja meg, továbbra is lefagy… 🙁

  38. asztali verziót kérve működik, úgy tűnik. átmenetileg használható.

  39. Újabb hiba: nem lehet szerkeszteni a Sirinek adott parancsot. Billentyű előjön, de nem ír semmit

  40. Még mindig nincs kavitas erre a bugra ? Ez annyira nevetseges, ul a sok million az apple és nem kepes felvenni még 100 programozot pontosan ilyen hibak azonnali javitasara ?! Szegyen és gyalazat

  41. @diario:

    Az Apple már tud a problémáról, és hamarosan érkezik a javítás egy szoftverfrissítésben.

  42. Szerintem ez nagyon nagy gáz!
    Nekem sem működik sem a chrome, sem a Mozilla… A Safari sem!

    Régebben mindenem Apple termék volt.
    A magyar (könyvelői) programok hiánya miatt ment az Air, most vaio pro van imádom.
    Amikor az iMac a Maverick vagy vmelyik frissitésbél elkezdte nem felismerni a nyomtatókat, perifériákat, ment az is a levesbe, most Hp van helyette ugyanolyan stílusú all in one, imádom.
    Tudok Wot- tal játszani, nem probléma egy MAGYAR world doksi ellenőrzése stb.
    Az iPhone 6plus még húzza, de ha így halad nem sokáig…

  43. Hamarosan :)))) mintha egy olyan problema lenne ami nem lenyeges. Hasznalhatatlan a telefonom ezaltal. Torolgettem is mar programokat es azsem segitett. Azhogy lehet, hogy minden verzional elojon egy britalis hiba es napokig javitsak. Csalodtam ! Nagyot

  44. Hát nagyon nagyot csalódtam az Apple-ben.
    És már napok teltek el gyerekek és még semmi…a telefonom szinte használhatatlan 🙁 Sajna erősen gondolkodom a telefon cserén:(((


Add a Comment