fbpx Skip to content

Az Intel pár napja bejelentette az új SSD-k korszakát, amit csak röviden Optane technológiának nevez.

optane

A legújabb rMBP és MacBook Air modellek SSD sebességére nem lehet panaszunk, közel 2000MB/s sebességgel olvashatunk róluk, és 1400MB/s-sel írhatunk a meghajtóra, ami brutális. Ekkora sebességre a Non-Volatile Memory Express miatt képesek az újabb Apple laptopok, amik mellett a külső, “hagyományos” SSD-k eltörpülnek. Nézzük, mire is képes az Optane technológia.

A 3D XPoint segítségével új világ nyílik meg számunkra, és itt most nem csak az SSD-ről beszélünk, pontosabban a háttértárakról, hanem a memóriákról is. Akár 1000x gyorsabb lehet a memória chip és akár 5-10x gyorsabb az SSD.

Intel-3D-XPoint-Optane-SSD-Performance_2

A sebesség mellett az adatok elérésének ideje is fontos szempont, ami, ahogy a fenti grafikán látszik, jóval kevesebb lett. Ez leginkább kisebb fájloknál, képeknél lehet számottevő, és napjainkban rengeteget fotózunk, videózunk. Tehát az Intel új technológiája lehet a jövő, ami természetesen kompatibilis lesz a jelenlegi rendszerekkel. Remélem, akár már a 2017-es modellekben elérhető lesz ez a technológia, de lehet, hogy az Apple-nél ez 2018-ra tolódik.

Valójában persze bőven elegendő a mostani SSD-k sebessége is, főleg, ha egy régi gépet szeretnénk felgyorsítani, mert akkor mindenképp SSD-t érdemes először belerakni és csak utána memóriát. Mindkettő fontos, de az SSD-vel fogjuk elérni azt a sebességet, ami a mindennapi munkánkhoz elengedhetetlen. Korábban is írtunk már az SSD bővítésről, amit most is bátran ajánljunk, mert ég és föld a különbség régi gépek esetén, és árban kifizethető.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Ebben mi a nagy cucc? Nekem most is 2000MB/s olvas/ír a M.2 Socket 🙂

  2. Ketlem, hogy 2000-el irna mivel az iras mindig lassab, de itt a lenyeg, hogy joval gyorsabb lesz es hamarabb ido alatt ered el a file-okat.
    Akar 5x gyorsulas varhato.

  3. @farkas63: Ja az írás tényleg csak 1500 MB/s. Ok én tévedtem 😀

  4. Inkább szuper gyors GPU kellene már!!

  5. @expa: Laptopoknál ez egyáltalán nem általános. Prémium szegmensben is még a sata 3-as ssd-kel dobálóznak. Az van occóé’

  6. Amúgy ez parasztvakítás, dobáloznak itt a szintetikus tesztek számaival, holott a valos, mindennapi használatban nem lehet észrevenni a külömbséget. Ezzel foglalkozó oldslak tesztjeit olvasom már évek óta, ott a legrégibb és a legújabb technikák közöt a valos életbeni tesztekeket is tesztelik, pl win bootidő, programok elindítása, kisebb és nagyobb file-k másolása, játékok betöltése, programok installálása… Stb Ezek a tesztek eredményei 1-3 másodpercnyi eltéréseket produkàlálnak! Ha most valakinek 3 másodperc feltűnik, akkor az nagyon fontos ember lehet….

  7. @Put2: azért nem 3mp. Én egy windowsos gépemben cseréltem a winyót ssd-re. Ég és föld a különbség. Minden sokkal gyorsabb. A boot idő ssd-vel kb 8-10 mp, winyóval kb 30. A többiről ne is beszéljünk…

  8. Hát ezzel nem vagy egyedül. 😀

    “Ha valaha is ki fognak adni egy jó számítógépet, akkor támogatni fogjuk, de most az a helyzet, hogy az Apple nem helyezi előtérbe a felső kategóriás GPU-kat. Vehetsz egy 6 000 dolláros (1,7 millió forint) Mac Prót, de abban is csak egy AMD FirePro D700 van, ami nem felel meg az általunk támasztott minimális rendszerkövetelményeknek. Ha előnyben részesítenék a felső kategóriás GPU-kat, ahogy tették azt régebben, akkor szívesen támogatnánk a Mac-et”, mondta Palmer Luckey.” (Ocolus VR)

  9. Azt kell h mondjam szar oldalt nézel put2, mert hatalmas különbség van hdd és ssd között! Nem beszelve arról h manapság kötelező annak akinek lehangolt 500 megás netje van. Nekem 1000 van, és a szaros hdd-mre 40 magával szedi a cuccost addig az ssdre 600 megával! És arról se beszélve míg a win hddn 1, másfél perc mire teljesen fel áll, addig ssdről 15 mp. Ennyi a különbség… Főleg egy komolyabb játéknál!

  10. Put2: azt hiszem néhányan félreértettek, gondolom a régebbi és “mai” ssd-k közti különbségre gondoltál, amiben Neked is van igazságod, valóban, de azért ténylegesen, annál a 3 másodpercnél lényegesen jobban érezhető a különbség, mondjuk egy sata2-es régebbi, meg egy pci-expresses mai drive között

  11. Nekem ez a cikk minimum semmit mondó… Nesze semmi, fogd meg jól…

  12. Csak1nick: nem néztem szar oldalakat! Egy szóval sem mondtam, h a hdd het hasonlítom az ssd-t! Azt mondtam, h ha veszel egy régebbi, olcso ssd-t és egy drágábbat, ami “idézőjel nyit: gyorsabb is az olcsobb ssd-nél, idézőjel csuk” akkor a valos használatban semmit sem veszel észre.


Add a Comment