fbpx Skip to content

Az Apple már nagyon régóta nem frissítette a Thunderbolt Display-t, több mint 4 éve. Nagyon ritkán van olyan termék, aminek ekkora az életciklusa, holott már 2 éve léteznek 4K-s és 5K-s monitorok.

4K-Mac-Trio

Azonban úgy néz ki, hogy idén tavasszal végül megkaphatja a várva várt frissítést. Több Apple online store-ban is megnövekedett a szállítási dátum, ami általában – főleg egy ilyen régi terméknél – azt szokta jelenteni, hogy érkezik a frissített változat. Kérdés, miben lesz jobb, miért érdemes az Apple monitorát választani.

Nemrég fogadták el a DisplayPort 1.4-es szabványát, ami tovább növeli az esélyt, hogy tényleg egy frissebb Thunderbolt Display jöjjön, és az 1.4-es szabványnak hála már USB-C-n is 4-5K-s adatátvitel érhető el. Persze ez nem azt jelenti, hogy a jelenlegi hordozható Apple termékek meghajtanák ezt, mivel csak 1.3-as DisplayPorttal vannak felszerelve. Ettől függetlenül már most is használhatjuk a külső gyártók 4-5K-s monitorjait.

Ha nem is az Apple Display-ről beszélünk, aminek brutális árazása van, illetve lesz is, akkor érdemes körbenézni a jelenlegi nagyfelbontású monitorok között.

HD-resolution-chart-1

A Macrumors készített egy remek összefoglaló cikket a 4-5K monitorokról, illetve, hogy melyik készülék mit támogat. Nem egyszerű a választás, sajnos itt a Szifon.com szerkesztőségben sem tudunk még tesztelni egyetlen nagy felbontású monitort sem, pedig elérhető már néhány. Ilyen a Dell UP2715K, vagy a Dell P2715Q, akár az ASUS PQ321Q. Ahány készülék, annyi árazás, így nem egyszerű a választás, ha nagy felbontású monitort szeretnék használni.

Ti használtok 4-5K-s külső minitort? Ha igen, milyet?

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. 4K-bol csak LG, semmi mas.. azt hasznaljuk egy mac Pro-val, tokeletes…

  2. Nekem benne van az iMac-ben. 😉

  3. Őszintén minek 5k? De tényleg???
    Még a 4k is luxus , ha kűldök egy tervet szerintetek ki néz meg egy látványrajzot , meg egy 3d studiót videófileben 4 , vagy 5K-ban???
    Elmondanám SENKI!!!

  4. – a szemnek sokkal kíméltetőbb
    – sokkal szebb a kép
    – Macen az alkalmazások jelentős része támogatja a skálázást
    – 27″-on a 2x-es skálázáshoz 5K kell

    – nem a videok miatt kell

  5. Meg ilyen alapon akkor semmi nem fejlődne, mert jelenleg mèg nem használjuk. Ha nem tűnt volna fel ezek a cégek mindig a jövôre terveznek, nem a jelenre.

  6. @kovergeza1972: ? 2db Dell 27′ 5k monitort használok, egy valag pénzt fizettem értük, szenzációs képük van, de a megrendelőim közül senki nem kért még fullHD-nagyobb felbontást ? Így teljesen igazat adok … Az átlagemberek, meg úgy sem látják a lényeget, hogy nem is a felbontás a lényeg ?


Add a Comment