fbpx Skip to content

Az Ultimate Ears néhány éve robbant be kis hazánkba, és azóta is nagy népszerűségnek örvend a vezeték nélküli hangszórók piacán. A 2008-ig önállóan működő céget a Logitech vásárolta fel, azonban megtartva a termékek egyediségét, azóta is az eredeti néven és koncepció szerint forgalmazzák őket. A kiváló hangzás mellett a konkurencia közül leginkább a kiváló ár/érték arány, valamint az olyan jellemzők, mint az egyedi design, por- és ütésállóság, vagy az IPX-szabványnak történő megfelelés emeli ki az UE hangszóróit.

JPG-300-dpi-RGB-UE-BOOM2-Family-1024x768

A Szifon csapatnak volt szerencséje több korábbi modellt is tesztelni az elmúlt évek során (UE Boom, UE Roll): mindig nagy elégedettséggel töltött el minket a  termék használata, és bátran ajánlottuk Nektek. A boncasztalra most pedig az UE Boom egy frissített változata került, mely nemes egyszerűséggel Boom 2-re lett keresztelve. Az elnevezés mellett azonban számos egyéb tulajdonsága is változott, vegyük hát őket sorra!

Ami az esztétikát illeti, a hasonlóság szembeötlő. A Boom 2 kísértetiesen hasonlít elődjére, maradt a 67x180mm szélesség és magasság, formáját tekintve pedig továbbra is egy sörösdobozra emlékeztet. Ennek köszönhetően hordani abszolút kényelmes, amiben a körülbelül fél kg-os súlya sem akadályoz meg. Gombokból négyet találunk rajta, ebből kettő (+/-) felel a hangerő szabályozásáért, egy-egy pedig a bekapcsolásért valamint párosításért. Csatlakozókból kettő áll rendelkezésre, egy mikro-USB a töltéshez, valamint egy bemenetként szolgáló 3.5″ jack aljzat.

ue-boom-2-10

Az anyaghasználat nagyon masszív és kellemes. A külső borítás teljesen víz- és koszálló, nincs az a makacs folt, amit egy nedves törlőkendővel ne lehetne szépen eltávolítani. Ha már vízállóság: az első nagy különbség a Boom és Boom 2 között a vízhatlanság. Míg előbbi csak cseppálló, utóbbi teljes mértékben vízálló az IPX-7 szabványnak köszönhetően. A gyártó szerint ez 30 percet jelent egy méteres mélységben, tehát továbbra se vigyük magunkkal cápariasztónak mélytengeri búvárkodáshoz, strandoláshoz viszont annál inkább. A Boom 2 egyben ütésálló is, lehet rugdosni, dobálni, homokba temetni, meg se fog kottyanni neki.

ue-boom-2-bottom

A külső után térjünk át a belsőre. Az UE ígérete szerint a Boom 2 közel 25%-kal hangosabb elődjénél, amit a tesztek alapján igazolni tudunk. A maximális zajszint 90dBA, frekvencia tartománya pedig 90Hz-től 20kHz-ig terjed. A megfelelő hangerőért két, egyenként 45mm átmérőjű aktív, és két 45x80mm-es passzív sugárzó felel, amelyek normál hangerő mellett nagyon kellemes basszussal és mély tónusokkal szólnak. Az UE Boom kialakításának köszönhetően 360 fokban szórja a lejátszott tartalmat, így teljesen mindegy, hogy a hangszóró melyik oldalán állunk, a zenei élmény mindvégig teljes marad.

ue-boom-2-05

Lássuk, funkcionalitás terén mit kapunk a pénzünkért cserébe. Az akkumulátor üzemidő az elődhöz képest nem változott, normál hangerő mellett több mint 15 óra lejátszási időt kapunk, amit két hét masszív használat után mi sem igazolhatna jobban, mint az, hogy ezidő alatt mindössze kétszer kellett töltenem. A töltési idő nagyjából 2-3 óra, ez azonban változhat annak függvényében, hogy a használata közben tesszük-e mindezt.

ue-boom-2-16

Csatlakozáshoz Bluetooth és A2DP kompatibilis eszköz megléte szükséges, illetve megfelelő készülék esetében lehetőség van NFC-n keresztül történő csatlakozásra is (a 3.5mm-es jack bemenetről pedig már fentebb említést tettem). A hangszóró összesen 8 eszközt képes megjegyezni, és automatikusan csatlakozni hozzájuk bekapcsoláskor, amennyiben azok elérhetők. Két eszköz esetében pedig képes párhuzamos működésre, és pillanatok alatt váltani egyik eszközről a másikra a lejátszás elindítását követően. Ha pedig kedvünk tartja, akár egy másik, tetszőleges UE hangszórót is csatlakoztathatunk a dedikált – iOS-re és Androidra elérhető – alkalmazás segítségével, ezzel megduplázva az élményt és előidézve a sztereó hatást.

08198534-photo-ue-boom2-1

Az alkalmazás felépítése nagyban hasonlít az UE Roll esetében már megismertekhez. Segítségével fizikai kontaktus nélkül ki/be kapcsolhatjuk a hangszórókat; ellenőrizhetjük az akkumulátor állapotát (ami ráadásként az iOS-kompatibilitásnak köszönhetően az Értesítési központban is megjelenik!); a beépített equalizer segítségével válogathatunk az előre beállított stílusok közül, vagy akár saját magunk is összeállíthatunk egyet; használhatjuk az ébresztő funkciót; valamint kezelhetjük a folyamatosan érkező firmware-frissítéseket. Ez utóbbi az UE Boom esetében csak kábelen volt lehetséges, mostantól azonban vezeték nélkül is frissíthetünk!

thumb_IMG_0381_1024 thumb_IMG_0382_1024 thumb_IMG_0383_1024

Amiről még nem tettem említést, az a hatótávolság, és az extra kényelmi funkciók. A hatótáv az elődhöz képest duplájára növekedett, egészen pontosan 15 méterről 33 méterre, tesztek alapján pedig szabadban, akadálymentes környezetben ezt hozza is, azonban néhány vastagabb fal már gátat szabhat a zenei élményünknek. A legnagyobb újdonság pedig a gesztusvezérlés lehetősége: a hangszórót kézben tartva és a tetejére egyszer koppintva a lejátszott zene megállítható, két koppintás esetén pedig átléphető. Hát nem nagyszerű ötlet? Én imádom.

Nos, mindezt összegezve elmondhatom, hogy az UE Boom 2 méltó utódja elődjének, és sikerült szinte teljes mértékben felülmúlnia azt. Legyen szó benti, vagy kinti, szabadidős tevékenységről, az UE Boom 2-re mindig számíthatunk. Bátran ajánlom mindenkinek, és aki kedvet kapott hozzá, beszerezheti  például a Media Marktban, 59.999Ft-tól.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. “nem helyes – bár elterjedt – a dBA vagy dB(A) használata ”
    😀

  2. @Józsi: így jobb? “90dB (A-kiemeléssel történt a mérés)”

  3. Szuper cikk, atfogo kepet ad. Regota kerestem a szamomra tökeletes hordozhato hangszorot iPhone-hoz, es azt remeltem a Boom 2-töl, hogy megvaltas lesz vegre. Hat sajnos azt kell mondjam elegge csalodott voltam hosszu tavon. Korabban több ilyen mobil hangszorot is leteszteltem, keresve a megfelelö hangzast (mar ami persze elvarhato egy ekkora meretü doboztol), a hordozhatosagot, akkumulator-teljesitmenyt, de vegül nalam sajnos a Boom 2 nagyon leszerepelt a hangzas tekinteteben.

    Hiaba kiegyensulyozott, es tiszta a hangzas, mélyekben nagyon gyenge a Boom 2 is. Termeszetesen nem egy hifi hangzasat varom, viszont az en füleimnek nagyon keves volt amit produkalt a termek.

    Vegül megtalaltam a szamomra legmegfelelöbbet: Bose Soundlink III.
    Ennel jobbat eddig nem talaltam a piacon, persze ne felejtük el, ez eggyel magasabb arkategoria, de amennyivel többe kerül, azt egyaltalan nem bantom hogy raszantam.

    (bocs az ekezetek miatt, nemet bill.)

    Udv:
    Melko

  4. Bose soundlink mini van nekem. Egy állat. 😀

  5. @melko: Köszi! Ezt jól látod, többek között ezért emeltem ki, hogy normál hangerő mellett nagyon szépen szól, amit persze befolyásol a helyiség akusztikája is. Nagyobb hangerőn érezhetően leszabályoz, de még így is parádés, amit nyújtani tud. A gesture controlt én személy szerint nagyon élem. 🙂


Add a Comment