fbpx Skip to content

Már egy ideje megy a találgatás, hogy vajon az Apple kihagyja-e a következő iPhone generációból a 3.5mm-es jack aljzatot. Ugyan a mai napig alapfelszereltsége szinte minden hordozható eszköznek, azonban egyre több esetben váltják már ki a felhasználók is a “röghöz kötöttségét” valamely Bluetooth-os megoldással.

16056-12639-160301-Wireless-l

Arról nem is beszélve, hogy a csatlakozó kihagyásával nagyobb teret kaphatnak a fejlesztők és formatervezők egy még vékonyabb készülékház kialakításához, a jack utódjaként pedig az univerzális Lightning-csatlakozó nyújthat mentőövet a vezetékhez és jobb hangminőséghez ragaszkodók számára. Utóbbihoz egy alternatíva lehet az Apple egy 2012-es szabadalma, ami egy mágneses alapon szétcsatolható fülhallgató megvalósítását foglalja magában.

A rég elfeledett szabadalom azért került most ismét a középpontba, mert a hírek szerint akár már a következő iPhone generációba bekerülhet az új megoldás. Ez pedig – valljuk be – nem jönne olyan rosszul, hiszen az EarPods debütálása óta nem érte változás a gyári fülhallgatót, amit a dobozba csomagolnak.

A szétcsatolható megoldás értelemszerűen két részre bontja a kiegészítőt: az egyik része csatlakozik a jobb illetve bal fülünkhöz – hasonlóan a Bluetooth-os sport fülhallgatókhoz – a másik fele pedig a készülékhez kapcsolódik, mondjuk a Lightning-csatlakozón keresztül.

16056-12640-160301-Wireless-2-l

A két különálló részt egy mágneses csatlakozó fogja össze, és amíg egyben van, normál fülhallgatóként funkcionál, továbbá a Lightning-csatlakozónak köszönhetően a fülhallgatóba épített akkumulátor töltődik is. Amint a kontaktus megszakad, a készülék ezt képes érzékelni, megállítja a töltést és átvált vezeték nélküli módba. A két mód közötti váltás idejéről nincs szó – vélhetően miliszekundumokról beszélünk – ahogyan arról sem, hogy ez milyen hangminőségbeli változással jár.

Szintén egy érdekes kérdés lehet, hogy milyen hatással lenne mindez a készülék üzemidejére, bár a szabadalom nem konkrét specifikáció, csupán csak tervezet. Erre jó példa a 2012-es kezdeti állapot, ahol a mágneses kapcsolódást sem említik még, csak annyit, hogy szétcsatolható a két végpont.

Ha pedig felszabadulna a 3.5mm-es jack helye, a pletykák szerint akár egy második, sztereó hangzást lehetővé tévő hangszóró is bekerülhet a készülékbe. Viszont ne kombináljuk túl a dolgot, minden kiderül a következő generáció bejelentésekor.

Nektek hogy tetszik az ötlet?

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Bármilyen megoldás érdekel ami minimum 10 óràt tud. Az alatt inkább a kábel. Legyen bármilyen csatlakozós.

  2. Ebben a formában nem biztos, hogy jó lenne.., mert ha az alsó rész telefonra van dugva akkor az meg a telefont fogja meríteni …, ha tényleg csinálják akkor ennek így semmi értelme / szerintem/ vannak jó vezeték-nélküli filmesek most , én is azt hadnálok…, ha már ilyen van , akkor minek ehez toldat.., a két füles közötti részbe ami mondjuk nem olyan vékony mint a mostani zsinór , hanem szélesebb jóval .., abba tehetnének normális méretű akit is , persze nem félkilósra gondolok :))

  3. Fülesek

  4. És aksit

  5. @jagBp: Segítek….. használok 🙂

  6. Őszintén megmondva, nem értem miért is lenne erre akkora szükség.

    “Ha pedig felszabadulna a 3.5mm-es jack helye, a pletykák szerint akár egy második, sztereó hangzást lehetővé tévő hangszóró is bekerülhet a készülékbe.”

    Más gyártók már évek óta sztereó hangszórós telefonokat nyomnak ki 3.5mm jack el együtt. A másik meg hogy a mi telefonunk a legvékonyabb baromságot nagyon gyorsan el kellene felejteni, és belecsapni a telefonokba minimum 3000maH aksit.

  7. Azt azért ne felejtsük el amikor a vékonyítást említjük, hogy előbb-utóbb mindenki (jó, az Apple szinte kizárt, de nem csak az ő mániájuk a vékonyítás) áttér usb-c-re. Annak a MAMA aljzata a jackhez képest minimálisan kissebb. Jacket nem a vékonyítás meg a helyspórolás miatt kell elhagyni, hanem mert eljárt felette az idő.

  8. Nagyon szeretem az Apple fülesét de sportra nekem alkalmatlan vagy az én fülem fura mert simán kiesik séta közben is, csinálhatna valami tuti kis fülest ami sportra jó. 🙂

  9. Kicsit off, de milyen attraktív a hölgy az illusztrációs rajzon… :DD

  10. őőő csak jelezném, hogy aliexpressen rendeltem ilyet, kb 2 éve 😀


Add a Comment