fbpx Skip to content

A Facebook tegnap felkavarta az állóvizet azzal, hogy világszerte elérhetővé tette a lájkolás új szintjét. Reakcióknak nevezik azt az öt új kifejezési módot, amit mostantól a lájkon túl adhatunk az egyes bejegyzéseknek, képeknek, hozzászólásoknak.

facebook-reactions-cover

A Facebook felhasználók tábora jóideje megoszlik abban, hogy jó lenne-e egy ‘Nem tetszik’ gomb, ugyanis ezzel a negatív tartalmú bejegyzéseket nem kellene lájkolni, hanem jobban ki lehetne fejezni az együttérzést és nem kellene magyarázni, hogy a lájk most együttérzést fejez ki. Természetesen ezt a funkciót a trollok arra használnák, hogy másokban rossz érzést keltsenek egy pozitív bejegyzés nem tetszikelésvel. Biztos vagyok benne, hogy hatalmas tini harcok lettek volna abból, ha a Facebook egyszerűen csak bevezeti a lájk ellentettjét az öt új reakció helyett.

Mostantól, ha telefonon hosszan nyomjuk vagy számítógépen a ‘Like’ gomb fölött tartjuk a kurzort akkor a következő reakciók közül választhatunk: tetszik, imádom, vicces, hűha, szomorú, dühító.

Sokak számára bizonyára furán fog hangzani, hogy ezen az újításon a Facebook közel egy évet dolgozott és több hónapon át tesztelte, viszont ha elolvassátok a design csapat viszonylag hosszú bejegyzését erről, akkor majd láthatjátok, hogy a Reakciók tervezése egy eléggé összetett feladat volt. Pár dolgot kiemelnék ebből a cikkből, de érdemes az egészet elolvasni, mert elég érdekes.

  • Nagyon fontos szempont volt, hogy ne kelljen magyarázni a Reakciók jelentését a világ különböző részein, tehát hogy ugyanazt jelentsék például Japánban, mint Magyarországon.
  • Az emojik mindenki számára egyértelmű érzelmeket tudnak kifejezni.

facebook-reactions4

  • Megnézték, mik a legnépszerűbb matricák, illetve anonim módon mik a legtöbbet használt rövid kommentek, vagyis mi felhasználók milyen érzelmeket és hogyan fejezünk ki.
  • 8 reakcióval kezdtek el kísérletezni, de a ‘zavarodott’ és ‘jajj’ kiestek a tesztek során

facebook-reactions2

  • Eleinte kék vonalas rajzok voltak csak a reakciók, és csak egy–egy jelent meg, nem az összes, de végül színesek és animáltak lettek, illetve Mark Zuckerberg javaslatára az összes egyszerre jelenik meg és mozog is.
  • Az egyes érzelmeknek magyarázó feliratok nélkül is értelmezhetőnek kell lennie, de az sem volt mindegy, hogy a felirat a kép alatt vagy felett kap helyet
  • A Reakcióknak egyértelműen a ‘Like’ kiegészítőinek kell lennie, hiszen nem lenne jó, ha a jól megszokott tetszik-hozzászólás-megosztás triója közé beékelődne öt új gomb, ami mindenkit csak összezavarna

facebook-reactions1

  • Csak a három legtöbbet használt Reakció kis ikonja jelenik meg a bejegyzés alatt, ezzel mutatva azt, hogy az emberek leginkább hogyan viszonyulnak az adott bejegyzéshez, de persze kibontott nézetet láthatunk.

A Reakciók hosszútávú eredményeit nehéz lenne megjósolni, hiszen lesznek felhasználók, akik észre se veszik, hogy mostantól ilyet is lehet, vagy nem fogják tudni, hogyan csalhatóak elő. Az biztos, hogy az elkövetkező pár hétben, hónapban biztosan rengetegen fogják használni őket, csak tartok attól, hogy a trollok majd mindent dühítőnek fognak találni és ezzel próbálják meg a ‘nem tetszik’ gomb hiányát kiélni.

facebook-reactions

Véleményem szerint továbbra is a ‘Like’ lesz a legnépszerűbb reakció, hiszen azt a legkönnyebb elérni és valószínűleg a felhasználók egy idő után le fognak szokni arról, hogy minden bejegyzésnél egyedien reagáljanak. A Facebook oldalak üzemeletetőinek jó hír, hogy az összes reakció – ha látszólag nem is, de – lájknak számít, így nem rontják a bejegyzés elterjedését és az oldal látogatottságát a szomorú és dűhítő reakciók.

Akinek esetleg még nem működne az újítás, az ne aggódjon, ne keresse a frissítést az App Store-ban, mert az alkalmazás már rég készen áll erre, csak a Facebook rendszerének kell még egy kis idő, míg mindenkinél aktiválja az új Reakciókat.

facebook-reactions-corrected

Te fogod használni a Reakciókat? Melyik a kedvenced?

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Még jó hogy nincs facebookom és nem kell ilyen hülyeségeket foglalkozzak

  2. @stei: ha van, akkor sem kell.

  3. Facebook mindent lat..a napokban asszonyt3 napra letiltottak azert mert olyat osztott meg uzenetben…az erdekesseg az,hogy en nyilvan nem jelentettem es azt mondja lementette a kepet nem megosztotta es ugy kuldte atvuzenetben…

  4. Mièrt van az, hogy iphone 6s pluson nem működik? Az a valentín napi doboz izè sem volt. Valakinek hasonló? Beta sw van fent. Az lehet a baj? Fb a legfrisseb.

  5. Nekem i5-öm van, de se ez a havas dolog sem a valentin napi üzenet nem volt messengeremen, más i5 használónak meg működött..
    Most speciel ezek a reakciók működnek, de nem hiszem, hogy használni fogom.

  6. @szanyizoli:

    a Facebook rendszerének kell még egy kis idő, míg mindenkinél aktiválja az új Reakciókat.

  7. Nálam 2 napja működik, de valóban kicsit előbb vettem észre, hogy mások is használják. *imádom*
    A Valentin napos vicces volt, mert hiába küldtem dobozba csomagolva, droidos ismerősnél normál üzenetben jelent meg, amíg nem frissitette az appot. Amúgy azt olvastam, hogy akinél nem ment, itt a messengerben volt egy Valentin napi opció a bekapcsolására.


Add a Comment