fbpx Skip to content

Hamarosan itt a tavasz, amikor mindenki őrült takarításba szokott kezdeni a háza táján. Ezt az eszement hajtást szeretnénk mi most megelőzni, hogy mire a tavasz beköszönt, Mac számítógépeitek már teljesen pormentesen, hőpaszta cserével várhassák a fák virágba borulását.

mac_paszta_cover2

A por ellen sajnos túl sok mindent nem tehetünk, hiszen az akarva-akaratlanul bejut a gép belsejébe a ventilátor által keltett légmozgásnak köszönhetően – ahol hőszigetelőként gátolja az alaplap megfelelő lehűlését. Na de akkor mit tehetünk?

Igaz, hogy a por a hűtőnyílásokon keresztül jut a gépbe, de semmiképp se ajánlatos ezeknek a nyílásoknak a letakarása, mert így a gép nem tud elég levegőt beszívni, ami tovább növeli a hőmérsékletét, ezért például ágyon nem érdemes használni huzamosabb ideig a számítógépet, mert ott pont annyira be tud a takaróba/matracba süllyedni, hogy a szellőzőnyílások teljes takarásba kerülnek.

iszervizpont_paszta1

Gondolom, sokatok értetlenül nézi, hogy mi is lehet az a hőpaszta és miért öregedett el. A hőpaszta egy fogkrém-állagú, hővezető képességgel bíró anyag, ami a számítógép CPU/GPU kupakja és annak a hűtőbordája közt található. Feladata az, hogy a processzor működése által keltett hőt átvezesse a hűtőbordára, ami a hővezető cső (heat pipe) és ventilátor által távozik a gépből.

Amennyiben ezt a feladatot nem tudja ellátni, az alaplap és a rajta található alkatrészek és forraszpontok felé fog a hő terjedni, ami hosszútávon komoly gondokat tud okozni a gépben. A paszta idővel veszít a hővezető képességéből, állaga is megváltozik, megkeményedik, porózus állagú lesz, ezáltal már nem képes a hőt átadni, így a gép akár túl is hevülhet, ami hosszútávon súlyos károkat is okozhat.

iszervizpont_paszta2

A hőpaszta használattól függően 1-1,5 év alatt keményedik meg, így ilyen időközönként mindenképpen érdemes elvinni szervizbe a gépet egy teljes portalanításra és újrapasztáztatásra. Mi az iSzervizPontnál a piacon kapható egyik legjobb hőpasztát használjuk, az Arctic MX-2-t, így biztos lehetsz abban, hogy gépedbe minőségi paszta kerül.

iszervizpont_paszta3

A mai naptól az egészen február 27-ig leadott összes Mac számítógép teljes portalanítását és hőpaszta cseréjét akciós áron végezzük. MacBook esetében 5900Ft, iMac és Mac mini esetében pedig 8900Ft a csomag ára.

Egyes esetekben felmerülhetnek egyéb költségek is, tehát minden esetben érdemes egyeztetni a kollégáinkkal.

Ne habozz, hozd be hozzánk fújtató, forrósodó géped, és mi újjá varázsoljuk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. A link a cikk végén (hozd be hozzánk) 404 error.

  2. @taky1974: köszi, már meg is javult.

  3. Amúgy tavaly náluk volt tisztításon a Pro-m. Szépen megcsinálták. Csak rohadt nehéz kocsival megállni. 🙂

  4. Sziasztok!
    Mennyi idő alatt csinálják meg?

  5. iMac-ről van szó…

  6. @n4nom4n: hosszabb idő, így a helyszínen nem tudod megvárni, de az inkább megoldható, hogy délelőtt beviszed, és délután már mehetsz érte. mindenesetre érdemes időpontot egyeztetni a kollégákkal közvetlenül, mert ők látnak rá, hogy milyen időintervallumban tudják vállalni.


Add a Comment