fbpx Skip to content

Egy nagyon érdekes és gyönyörű vizuális világgal dolgozó alkalmazásra találtam a minap, egy mese app és egy játék ötvözetére, a Flewn-ra.

flewn-cover

Az alkalmazás két részből áll, az első, ahol a mese részt tudjuk végigolvasni, és másodikban a mese eseményeit tudjuk végigkövetni és játszani a béka szemszögéből.

A történet szerint a világban nagyon sok minden megváltozott és egy öreg bálna azon kapta magát, hogy eltűnt körülötte az óceán és a vízi barátai haldokolnak. A Flewn ennek a bálnának a szürreális kalandjáról szól valójában. A bálna ahhoz, hogy barátait megmenthesse, vizes tartályokat szerel a hátára és abban szállítja a maréknyi túlélőt, míg ő hosszú gólyalábakon halad a végtelennek tűnő sivatagban remélve, hogy egyszer újra vizet láthat. Természetesen nincsen mese megpróbáltatások nélkül, bár már az alapkoncepció is maga a megpróbáltatás, így egyszer csak elfogy a bálna ereje és úgy érzi, nem fog sikerülni elérni az óceánt. Ekkor jön a segítségére néhány szárazföldi állat, de a többi legyen már meglepetés az olvasóknak.

flewn

Az egy dolog, hogy a történet és a kitalált világ érdekes, a látványvilág szép. De mi teszi különlegessé a Flewn-t? Az, ahogyan a történetet olvasni tudjuk. Nem ám egyszerűen kezünkbe vesszük az iPadet és csak lapozgatunk, esetleg csak fix állásban működik, hanem állandóan változik a kép és aszerint az is, hogy merre kell lapozni a képet, így a fejjel lefelé tartott készülék se meglepő.

Két módon zajlik a történetmesélés. Az egyik, ahol szövegesen olvashatjuk egy sorban a narrációt, míg a másikban pedig az előre animált jeleneteket láthatjuk és ez a kettő váltogatja egymást. A zene mellett se mehetünk el említés nélkül, ugyanis nélküle nem teljes az élmény, így én csak vagy fülhallgatóval vagy otthon nyugiban „olvasnám“ a Flewn-t.

flewn2

Miután a mese végére értünk és megismertük a szereplőket, lehetőségünk nyílik a béka szemszögéből végignézni a történéseket. A béka egy bicikli hajtotta helikopterszerűséggel (unikopter) bukdácsol a levegőben. Körkörös mozgásban tudunk csak haladni és nagyon fontos, hogy a levegőben repkedő legyeket meg tudja enni a béka, különben éhes lesz, elfárad és nem fog tudni tovább repülni.

Úgy gondolom, a Flewn nem attól lett kiemelkedő alkotás, hogy tömegek fogják letölteni, hanem a történet mesélésnek mutatott egy új módot, plusz az sem elhanyagolható, hogy még egy játékmódot is bele tudott helyezni. Akinek felkeltette az érdeklődését, az bátran töltse, viszont csak angol nyelven érhető el a történet.

[appstore id=”933350763″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment