Összeomlik a Safari iOS-en és OS X-en

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két hiba is felbukkant a napokban, ami a Safari böngészőt érinti. Az első a beszédes nevű CrashSafari nevű oldal, a második pedig a Safari-javaslatok opció bekapcsolt állapota esetén jelentkezik, amikor a böngésző címsorába próbálunk valami webcímet beírni.

Safari-crash-hero

Mindkét hiba érinti mind az iOS, mind az OS X rendszereken futó Safarit, de némi elővigyázatosság illetve egy beállítás módosítása átmeneti megoldást nyújthat rájuk, míg az Apple nem orvosolja ezeket.

CrashSafari

A CrashSafari esetén jelenleg csak az a megoldás, ha nem látogatjuk meg az adott oldalt – bár mivel ez épp a legújabb rickrolling, így egyre többen küldik el másoknak az oldal linkjét linkrövidítő mögé rejtve (ide kattintva tudjátok kipróbálni…).

Az oldal kódja alapján – amit egyébként már nem fog megmutatni a Safari, mert strandlabdázni kezd – látható, hogy az semmi mást nem csinál, mint meghívja a HTML5 History API-t több ezerszer egy ciklusban, amitől a böngésző gyakorlatilag befagy:

crashsafari-code

A History API segítségével a modern böngészők képesek a címsorban a webcímet megváltoztatni anélkül, hogy magát az oldalt újra kellene tölteni. Ez kényelmesebb böngészési élményt eredményez, mert például egy cikk megnyitásakor az az oldal újratöltődése nélkül képes kinyílni, miközben a címsorban a link a cikk linkjére változik.

A CrashSafari készítője azzal éri el a böngésző megakadását, hogy meghívja ezt az API-t több ezerszer, gyors egymásutánban.

A CrashSafari kikerülésére jelenleg csak az az egyetlen biztos módszer, ha átmenetileg elkerüljük a linkrövidítős linkeket.

Safari-javaslatok

A Safari-javaslatok kapcsán meglévő hiba miatt a böngésző már akkor összeomolhat, ha a címsorba szeretnénk beírni egy webcímet. Itt nem teljesen egyértelmű még, hogy pontosan mi okozza mindezt, de a tapasztalatok alapján a Safari-javaslatok opció kikapcsolása sikeresen megelőzi az előfordulását.

Ehhez menjünk a Beállítások (Settings) appban a Safari menüpont alá, majd ott kattintsuk kikapcsolt állapotúra a Safari-javaslatok (Safari suggestions) opciót:

Safari-javaslatok Safari-Suggestions

Ugyanezt OS X esetén itt kapcsolhatjuk ki:

Safari-javaslatok-OS-X

A másik lehetőség a Privát böngészési mód opció használata. Ilyenkor a Safari nem kér le adatokat a javaslatokat adó szervertől az intelligens webcím-kiegészítéshez, így nem is jelentkezik emiatt az összeomlás.

A Privát böngészési mód bekapcsolásához a Safariban nyomjunk a jobb alsó sarokban a lapfülek megjelenítésére, majd az így megjelenő nézetben a bal alsó sarokban található Privát feliratra. Ezután a Safari jelzi is, hogy aktív a Privát böngészési mód:

Privat-bongeszes-01 Privat-bongeszes-02

OS X esetén a Privát böngészési mód a ⇧⌘N billentyűkombinációval új ablakot nyitva kapcsol be.

Jó hír, hogy az iOS 9.3 beta 2-ben ez utóbbi hiba már nem tapasztalható, a CrashSafari viszont még mindig a Safari app kilépéséhez vezet.

Ezek még érdekelhetnek:


  1. A furcsa az, hogy a megadott linkre kattintva PC-n, konkrétan windows 10 és Google Chrome alól, egy 3.2GHz-es processzor, 16GB RAM, és 256GB SSD-t felvonultató gépen a Chrome konkrétan kifagy, és csak a feladatkezelőből tudtam kilőni.

  2. Nekem az a problémám hogy mióta frissítettem a rendszert( ios 9.2.1 ) azóta a safari nem az egész oldalt menti pdf be, csak a képernyőn láthatót részt menti.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!