fbpx Skip to content

A virtuális, illetve kiterjesztett valóság témaköre manapság nagy népszerűségnek örvend a fejlesztők és felhasználók körében egyaránt. Rengeteg megoldás látott már napvilágot, Oculus Rift, Microsoft Hololens, Google Glass és még sorolhatnánk.

apple_patent_video_goggles

Az Apple ezidáig nem adta jelét annak, hogy komolyabban foglalkoztatná a téma, azonban a Financial Times jelentése szerint csatlakozott a céghez Doug Bowman, az USA egyik vezető virtuális valóság szakértője.

Bowman a Virginia Tech Center ember-számítógép interakciók részlegének volt az igazgatója az elmúlt 5 évben, előtte pedig tanácsadóként dolgozott a Walt Disney-nél. A LinkedIn profilját még nem frissítette, ez azonban nem meglepő, az ilyen jellegű felkéréseket nem szokták a komoly szakemberek szétkürtölni a világnak, az Apple-nek dolgozók pedig pláne nem.

A tavalyi év folyamán egyébként három cég akvizíciója is megtörtént, melyek egyaránt foglalkoznak kiterjesztett és virtuális valósággal is. Megszerezték többek között a kiterjesztett valósággal foglalkozó Metaio startup céget, a valós idejű mozgásokat lekövető szoftvert megalkotó Faceshift-et, szeptemberben pedig az arckifejezések felismerésével foglalkozó Emotient-t is.

Ha megnézzük a három céget, nem teljesen világos, hogy az Apple és Bowman milyen közös munkába foghattak, de annyi biztos, hogy a három téma külön-külön is nagyon izgalmas, egybegyúrva pedig igazi csodafegyver lehet a VR piacon.

Az Apple-nek egyébként számos szabadalma van a témával kapcsolatban, találhatunk videó szemüveget, mozgásérzékelős 3D virtuális interfészt az iOS-hez és “hyper reality” kijelzőt is. Ami szintén biztos, hogy egy külön csapat dolgozik, illetve foglalkozik a virtuális valóság témájával, a szabadalmak tekintetében pedig elhihetjük, hogy valami nagy dolog van készülőben.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Hát a google glass minden csak nem egy vr eszköz. 😀 Irtátok volna inkább a google cardboard ot, samsung gear vr…

    A saját virtuális valóságról annyit hogy nem saját lesz az mert már létezik. Ha úgy csinálják meg hogy nem copyznak akkor le a kalappal.

  2. @AppleFan: A Google Glass kiterjesztett valóság. Az más kérdés, hogy nem csináltak hozzá olyan programokat, amikkel ezt nagyon demózni tudták volna, de attól még az.

  3. Na most a kiterjesztett valóság (ar) és a virtuális valóság (vr) nem ugyan az, ne keverjük össze.

    A virtuális valóságban a reális(jelen) valóság van felcserélve egy fikcionális, virtuálissal. A kiterjesztett valóságnál pedig a csak hozzá van adva egy bizonyos funkció. Lehet az térkép, vagy képek, akármi. (lásd pilóták sisakja,vagy google glass)

    http://www.nextgeninteractions.com/virtual-and-augmented-reality/

    Wikipedia:

    As a result,(AR) the technology functions by enhancing one’s current perception of reality.[1] By contrast, virtual reality(VR) replaces the real world with a simulated one.

  4. @AppleFan: a cikk nem állított olyat, hogy a Google Glass VR lenne.

    A virtuális, illetve kiterjesztett valóság témaköre […]. Rengeteg megoldás látott már napvilágot, Oculus Rift, Microsoft Hololens, Google Glass és még sorolhatnánk.

  5. A cím virtuális valóságot ir. Nembaj legalább tisztázva lett a kettő közötti különbség. 😀

  6. @AppleFan: a cím sem állította, hogy a Google Glass VR lenne.

  7. @Jadeye: Igy tortént az eset: Olvastam a címet, (virtuális valóság), olvasom tovább…”A virtuális valóság témaköre manapság nagy népszerűségnek örvend a fejlesztők és felhasználók körében egyaránt. valahogy átsiklottam a ” illetve kiterjesztett ” szavak felett, és a felsorolásban a google glass is volt. Innen jon az egész. Remélem igy már értheto…bár szerintem nem baj hogy tisztáztuk a ketto kozotti kulonbséget, szerintem a cikk is részletezhette volna. (Amugy jo cikk).

    Tehát: Én kérek elnézést hogy félreolvastam.

  8. Biztos, hogy lesz nekik. Apple VR, vagy iGlass…
    Ezt és a 3D videók, játékok térnyerését nem fogják hagyni elrobogni maguk mellett, hanem időben lépnek.

  9. Csodalkozok hogy nem az apple lepte meg elsokent ezt a virtualis valosag dolgot. Iphone ipad teren elorelattak mi kell a nepnek, es egy ilyen dologban nem ok az elsok ?!… Erdekes. Valahogy azt veszek eszre mintha nem lennenek mar uj otleteik. Kellene valami friss uj ero aki megmondana a tutit, hogy srácok a Nokia 35.10 már nem meno. Nem nagyon talal ki olyan cuccokat már ami a konkurencianal hasonlo formaban ne lenne meg. Most oke a ipad pro meg ilyenek, de ezek nem olyan dolgok hogy sorba allnek erte…

  10. @diario: Ezen azért nem igazán volt mit kitalálni. Inkább felfedezte valaki és meglovagolták, hogy végülis ezt már a telefonunkkal is meg lehetne csinálni. Játéktermekben ezek a szemüvegek legalább 20 éve ott vannak. Azon kívül, hogy a (“vr szemüvegek” többségénél) a telefonod a képernyő, ergo nem vagy helyhez kötve és egy App Storeból töltöd le a tartalmat, nulla a hozzáadott értékük azokhoz képest.


Add a Comment