fbpx Skip to content

Az iOS 9.1 és 9.2 megjelenése óta kezd révbe érni az új operációs rendszer régebbi készülékek esetén is, nem véletlen tesztelik több ezren az új szoftvereket, mielőtt megjelennek.

Screen Shot 2016-01-21 at 10.47.20

A legújabb videóban azt láthatjuk, hogy egy iPhone 4s készüléken mennyire fut jól az iOS 9.2.1-es rendszer a 8.4.1-gyel szemben. A 9.2.1 néhányszor lassabb, de közel ugyanazt a sebességet produkálja, mint a 8.4.1, sokszor pedig gyorsabb nála. A legutóbbi statisztikák szerint ezen készülékek felhasználói, ami 19%, még mindig a régebbi rendszert használja, teljesen feleslegesen. Nézzétek meg a videót:

Természetesen a sebesség nem csak a szoftvertől függ, hanem adott esetben mennyire van tele “szeméttel” felesleges adatokkal, így bizony elég nehéz meghatározni, hogy mitől is lassabb egy régebbi készülék. A másik népszerű probléma az akkumulátor idő, ami nem csak szoftveres, hanem hardveres hibára is utalhat, 2-3 év után minden bizonnyal cserélni kell már az akkumulátort a készülékben. Bővebben érdemes megkérdezni a szervizünket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

37 Comments

  1. pffff….. 😀
    1. NE felejtsük el, hogy az iPhone 4 már a 8.x-en is bűn lassú volt. iOS 7 való rá!
    2. Nem értem, ti hol látjátok gyorsabbnak ezen a videón a 9.2.1-et? A legtöbb esetben ugyan olyan lassú …. mind a kettő.
    3. Gondolom mind a kettő frissen telepített iOS.. ez így nem sokat ér. Restore után pár napig még mindig gyorsabb mint egy vagy két héttel utána.
    4. Van ilyen videó iPhone 5-tel is, ahhol 8.4.1-en pillanatok alatt feljön a Messages-nél a billentyűzet, míg 9.2.1-en várni kell rá!

    Szóval még mindig az az igazság, hogy iPhone 5s alatt a frissítés tönkreteszi a telefont!!!

  2. A szerviz weboldala miért nem elérhető külföldről?

  3. @funditno: feltudod valahova tölteni képként, hogy mit ír, vagy mi a gond vele?

  4. @gabor.: bocs lemaradt az S. iPhone 4S-re gondoltam

  5. A tervezett elavulás ékes példája ! Egyépként szerintem is gyorsabb a régi 8.4.1 iphone 4s-en. Eltekintve, hogy az időjárás meg az App Store betöltése véletlenül gyorsabb egy picivel 9.2.1-en, de gyakorlatilag az összes folyamat lassabb.

    A másik példa, hogy míg iPhone 5s-en limitálni lehet az értesítések mennyiségét ( max 5 ) addig ilyen iPhone 6 Plus-on már nincs. Szarra mehet tele az értesítési központ ami jócskán lelassítja az egyépként még gyors készüléket. Ilyen apró trükkökkel lehet akár lassítgani a készülékeket.

    Szóval mindenki előbb nézzen meg egy pár teszt videon az új vagy béta rendszert sebességileg és ha legalább ugyanolyan de inkább gyorsabb mint a régi akkor érdemes felrakni.

  6. i5-ön az alapverziótól kezdődően (9.0) használom az új iOS-t. Meg tudom erősíteni a cikket,valóban kezdünk révbe érni,mérföldekkel jobb a 9.2.1 az alaphoz képest.

  7. Es i6-on mi a helyzet? Tapasztalt valaki negativ iranyu dolgot a 9.2-hoz kepest? Egyelore nem latom ertelmet frissiteni

  8. Ugyanazt a videót néztem, amelyiket ti? Hol láttok itt minőségi javulást? 😀
    Mellesleg mindkettő lassú. Azért tartok csak még ki a 4S-em mellett, mert ezek mellett is egy nagyon szerethető telefon 🙂

  9. 4s merul mint a rohadt elet, lassu, egyre tobbdolog kifagy. Nem, tudom mitt kell beallitani,uj az akku, nem vagyok hulye. Szerettem, meg is valtam tole, hasznalhatatlan lett.

  10. én a 4s-t ios 6-róll 100, hogy nem frissítem az 5s-t sem ios 7-ről. még ios 8-ról sem az 5s-t. ha ios 9 kell akkor veszek egy új iphonet. de kívácsi lennék egy ezekkel való hasonlítgatásnak.

  11. “Ugyan néhányszor lassabb, de közel ugyan azt a sebességet produkálja, ami jó.”
    Ennek a mondatnak így semmi értelme. Mit keres a közepén az a szó, hogy “ugyan”?

    Amiről se a videó, sem pedig a bejegyzés nem tesz említést, az a memóriahasználat. A több beépített szolgáltatás valószínűleg több memóriát fog fogyasztani. Sokan a Youtube-os kommentelők közül arra panaszkodnak, hogy az iOS 7-en remekül futó játékuk a 8-on és 9-en szaggat. És vajon miért nem lehet (bármikor) downgrade-elni a készüléken levő iOS-t?

  12. @admin: Nekem ezt dobja.

    403: Access Forbidden

    Your location (GB) has been blacklisted.

  13. Hat en inkabb megallok a 9.0.2-n a draga iPod-omon!
    Ismerosom telefonjara (4S) visszaraktuk az iOS 6-ot es 2x gyorsabb mint az iPhone 6 iOS 8.3-8.2-vel!

  14. @rgbx: “És vajon miért nem lehet (bármikor) downgrade-elni a készüléken levő iOS-t?”
    üzletpolitika, biztonsági és fejlesztői szempontok, csökkentett platformtöredezettség (tucatnál is kevesebb iOS-verziót kell támogatni csak). plusz a magasabb verzióról készült backup nem tehető vissza alacsonyabb verzióra.

    ha gondolna egyet az Apple, és megváltoztatná mindezt, lehetővé téve a downgrade-et, akkor rögtön az lenne az első számú probléma, hogy az adatokat (vagy legalábbis azok egy részét) elbukná a felhasználó, ami – lássuk be – eléggé nagy gond tud lenni. sokan csak annyit reagálnának rá, hogy őket nem érdekli, miért nem úgy megy ez, ahogyan ők elképzelték, oldja meg az Apple.

  15. Ios 7.1.2 vel kellett volna összehasonlítani. Majd ha lesz olyan videó akkor azt is linkeljétek be. 😉

  16. @rgbx: Én egyszerűbben elmondom Neked mit Jadeye. Azért nem lehet downgrade-elni, hogy legalább 2-3 évenként vegyél egy új iPhone-t, mert a régi, mely az elején villám gyors volt belassult, szinte használhatatlanná vált. Így jártam a 4S-emmel. Ios 5.0-val vettem villám gyors volt, három évig tudtam használni aztán valahol az ios 7.x vagy 8.x körül annyira belassult, hogy legszívesebben földhöz vágtam volna. (pedig mindig imádom az iPhone-omat…) Valaki akkor azt mondta nekem: “Nem kényszerít senki arra, hogy frissítsél, ha nem akarsz, és akkor!” Na jah… csak akkor előbb-utóbb meg szembesülsz azzal a problémával, hogy bizonyos alkalmazásokat nem tudsz feltelepíteni, mert magasabb ios verziót igényel… Na akkor mi ez, ha nem szemétség?! Azért egy 150-250 ezer Forintos (attól függ hány gigás, meg független-e vagy sem) iPhone-t nehogy már csak 2-3 évig használhassak, amikor úgy vigyázok rá mint a szemem fényére, és egy hajszál karc nincs rajta. Most van egy 5S-em, úgy döntöttem az ios 9-eket még felteszem rá, de tovább nem fogom frissíteni mert különben úgy járok vele mint a 4S-el. De nekem mondhat bárki bármit, Jadeye is vagy bárki más, nekem szent meggyőződésem, hogy ez semmi másról, csakis arról szól, hogy vegyél, vegyél, és vegyél újabb és újabb iPhone-t.

  17. Szerintem az embereknek nem is a support-al van bajuk, mert nyilván az Apple ebbol a szempontbol jobb mint a konkurencia. (Custom rom okat nem értem ide). Csak a baj az hogy ugyan azt a rendszert nyomja ki az osszes készülékre. Inkább adna ki egy butított változatot a régebbiekre. Bár akkor meg az volna a baj. 😀 Ez van srácok, minden a pénzről szól.

    Ui.: szerintem baromság a downgrade et a biztonság miatt nem engedélyezni. Tegye fel a kezét akinek feltorték, virusos, vagy mittom én mit csináltak a telefonjával. Senki? Na akkor ennyi. Androidot is szidják hogy ennyi meg annyi virus…baromság. 8 év alatt semmit sem kaptam be soha. Aki hulye mert olyan cuccokat telepít amit nem tudja mi az meg igy jár. Aki hulye haljon meg, mondta a hal és kiúszott a partra. 😀

  18. Én egy módot látok arra, hogy a régebbi eszközeim (i5 és iPad 2) gyorsabban fussanak: ahogy megjelenik jailbreak 9.2-höz, egy odysseusOTÁ-val az i5-re a 8.4.1-et, az iPadre a 6.1.3-at feltolom és SOHA nem frissítem vissza őket. Ha eljön az ideje és váltok újabb modellre, nem fogom újra elkövetni ezt a hibát, mert minden Apple termék a kiadásának évében megjelenő szoftverrel a legjobb.

  19. Wolf09: ez a te meggyozodesed? Mondhat barki barmit? Tehat mindenki hulye csak en vagyok helikopter? Kicsit vicces.
    AppleFan: butitott verzio? Tudod mekkora gondot okozna ez a programoknak? Minden programban csekkolni hogy amit amigy tudhatna az oprendszer nem all rendelkezesre? Mit csinaljon akkor a program, lepjen ki? Akkor lenne csak a siras rivas, mert annak sem lenne teteje hogy oke, az oprendszer nem tudja a funkciot de a program oldja meg, amit nyilvan azert nem tud az oprendszer mert keves hozza a telefon. x fele verziot meg nem fognak lefejleszteni. Az ugyfelek soha nem fizetnek ki… igyis huzzak a szajukat es orulni kehet ha nativ appban gondolkodnak nem pedig valami webes szarsagban… ami javascript es a felhasznalo nem is erzekeli hogy amit te appnak gondolsz az valami javascript-webes cucc (akar net nelkul lokalisan), persze hogy lassu egy ilyen a 4s-5-on!

    Oke tervezett avulas de vegyuk mar eszre higy ha kiadok egy telefont, 3-4 evvel kesobb egy 3x akkora cpu, 4x akkora memoriaval es 6-8x akkora gpu teljesitmennyel rendelkezot akkor NEM tudom ugyanazt hozni az uj iosel a regin is hacsak nem a regire iptimalizalok, de akkor meg minek az uj telefon? Tobb verziot meg azert nem tudok hozni az elozo bekezdesekben leirtak miatt.

    Androidnal iszonyat szivas ez, hol lehet meghuzni a hatart amit meg tamogat az ember visszafele…

  20. Csak egy ötlet volt, nem kell beleharapnod rögtön a seggembe. Amúgy meg jobban belegondolva nagyon az ios en nincs is már mit butítani. Alapbol letisztult felulete van, minimális testreszabhatósággal. Igen androidnál ez iszonyat szivás, de azért mert nem 6-7 telefontipusra kell optimizálni (mint az iPhone esetében), hanem 6-7 ezerre, na ez nem mindegy. De engem aztan nem érdekel az egész, én elvagyok a Note 4 emmel meg az iPhone 5 el. 😀

  21. Nem érdekel ki mit magyaráz… Nem vitatkozok senkivel, és ez az utolsó hozzászólásom is egyben. Szinte "tudományosan" megmagarázzátok nekem, hogy mindez így jó és normális, ennek így kell lennie! (Fizet nektek ezért az Apple vagy valaki más…?) De akkor sem fogom elfogadni azt h egy negyed milliós készülék csak 2-3 évig legyen használható! Mondok valamit és ez egy kurva nagy igazság, akár kimagyarázzátok akár nem! Minden (mondom minden!!!!) iPhonet egészen addig kellene engedjen az Apple downgrade-elni, amely ios-el kiadták az adott készüléket, és akkor meg sem szólalnék! Ilyen egyszerű! Akkor a régi kedvenc appjaimat megtartanám a szgépen, kiírnám CD-re, DVD-re, és tudnám használni őket! De ha megkockáztatod és frissítesz aztán belassúl a készüléked akkor KUKA! mert nem tudod visszatenni az oprendszert amivel még nem volt lassú! És nem, nem a szoftver fejlesztőkna hibásak, nem őket okolom, hogy kihasználják az "új" ios-ek adta lehetőségeket, használjak ki! Hanem az APPLE-t hogy nem enged downgrade-elni, érdekes Steve Jobs engedte, és szerintem ő most a sírjában forog mert ő ezt a downgrade tilalmat sosem találta volna ki, és nem is engedélyezte volna! Szevasztok…

  22. @WOLF09: A mondadóddal alapból egyet értek. Szerintem is lehetne annyira lojális az Apple a saját vásárlóival, hogy engedi a downgrade-t! Ettől nem fog kevesebb vásárlót veszteni, így is megfogja venni az újat az a réteg, aki megengedheti magának, viszont adna egy jópontot a régi felhasználóknak. Azt viszont hozzátenném, hogy én sosem update-elek ios-t, amíg nem muszáj! Ez maximum jailbreak miatt szokott lenni és pont a 4S-emnél volt amikor a dédelgetve örzött 1.5 éves 6.1.2-őm egy tweak miatt összeomlott és update-elnem kellett ios 7-re, akkor fogadtam meg, hogy a következő iPhone-nál azt csinálom, hogy az megpróbálom a gyári szoftverrel tartani, ammedig csak bírom. Nem kell agyba-főbe update-elni!

  23. @WOLF09: Vigyázz mit írsz, mert a te hozzászólásod is kitörlik. 😀
    Egyébként Jobs sem engedte a downgradet. Sőt szerintem az ő ötlete volt ez a belassítás. 😀 vagy ha nem is az ő ötlete akkor is jóváhagyta, mert még az ő idejében kezdődött a dolog és nem tett ellene semmit.

  24. @WOLF09: “Hanem az APPLE-t hogy nem enged downgrade-elni, érdekes Steve Jobs engedte”
    Steve Jobs sem engedte a downgrade-et. a halála előtt már bejelentették az iPhone 4s-t, piacon volt az iPhone 4 és iPhone 3GS, és ezek egyike esetén sem lehetett downgrade-elni hivatalosan. az más kérdés, hogy lementetted az SHSH-t, és azt felhasználva ment, de hivatalosan nem volt erre lehetőség.

    az iPhone 2G és iPhone 3G esetén az iOS 3.1.3-mal bezáróan ugyan még nem volt SHSH követelmény, ugyanakkor a baseband miatt szintén nem ment hivatalosan a downgrade, mert a baseband nem volt downgrade-elhető egészen az iPhone 4-ig. volt is ebből elég probléma: frissítettek és így bukták a szoftveres függetlenítést, mert frissült a baseband, vagy feltették az iPad basebandet, és elhullott a GPS. az iPhone 3G viszont a 4.0-val szintén megkapta az SHSH-t, az iPhone 2G támogatása meg megszűnt.

    nem tudom, mióta használsz iPhone-t, de ez soha nem úgy ment, hogy csak úgy tetszés szerint betallózol neki X verziós IPSW-t, mert iPhone 3GS-től kezdődően ott volt az SHSH (és egyébként a baseband szintúgy), ami nélkül nem ment, iPhone 3G és iPhone 2G esetén pedig a baseband “szólhatott közbe”.

  25. @gabor.: Én töröltem ki a hozzászólásodat, mert teljesen felesleges volt másodszor is fikázni a cikket, elsőre is megértettük.

  26. Még a 4S tulajoknak is örülniük kellene, hogy egy 2011-es telefonon futhat a legújabb os! Androidon lehetőséged sincs erre! Ha nem akarod, h belassuljon, akkor ne frissíts, ennyi! Majd rájössz, h a fejlesztők nem fogják majd támogatni és te magad kerülsz csapdába. Egy fejlesztőnek egyszerűen nem érdeke régi os-re fejlesztenie, mert az újal kevesebbet kell kódolnia, vagy új feature-ök vannak. Mellesleg egy i5 backupot tettem fel 5S-re és ugyanolyan lassú lett. Majd restore-oltam mindkettőt és mindkettő villámgyors lett. Szóval a tiszta restore igenis megoldás sokszor!

  27. @WOLF09: mert van olyan alkalmazás ami ér annyit , hogy frissítened kelljen? és belassuljon a telefonod. 6% áll most ios 8 előtti verzión így nem sok… de 60 millió így azért már másabb. ios 8 15% 150 millió. és akinek ios 8 van annak lehet ios 9 is kivéve az 5c. azt gondoljátok, hogy nem tudják, hogyan kell frissíteni?

  28. 5C-n is lehet iOS9, nincs akadálya!

  29. @kisai: “Androidon lehetőséged sincs erre! ”

    Hivatalosan persze hogy nincs. 😀 Végul is csak 100 ával jonnek ki a custom romok a telefonokra. pl.: Samsung galaxy s2 re is van android marshmallow cyanogenmod al. 😀 Aki akarja az tudja frissíteni… maradjunk ennyiben.

    Apple-t is csak védeni tudom mert nincs még egy olyan cég (telefonos) aki ilyen sokáig támogatja a készulékeket. (az már más kérdés hogy hogy fut a rendszer rajta).

    De srácok, most komolyan, hiába szidjuk egymást itt nem mi vagyunk az oka annak hogy ilyeneken vitatkozunk, hanem a magyarországi viszonyok.(fizetések), Persze hogy sokan sajnáljátok a 2011 es telefonotokat, de nyugaton (ne sértodjetek meg) de kb kutyákat dobálnak vele. Itt az ember dolgozik 2 napot és vesz egy másikat pl iPhone 5 ot. De ha nem akar egyszerre kiadni sokat egy újra pl iPhone 6s akkor contract-ra veszi. £39 font havonta a 64gb!! os változat. Dolgozol érte 5 órát… kapsz érte 5gb netet, korlátlan hivást, korlátlan sms-t. Innen erednek otthon a bajok, mert ha igy mukodne otthon is akkor nem lenne gond váltani a legujabbra….

  30. Hellóbeló!
    Itt olvasva a hozzászólásokat, én pontosan azért cseréltem le a 4S-t 5S-re, mert már meguntam, hogy állandóan akadozik a 4S és lassú, élvezhetetlen lett a telefon. Már elsőre is ég és föld a különbség. Alapfunkció: addíg, amíg a 4S-en a Kontaktok megnyitására várni kellet, hogy megjelenjenek a nevek, 5S-nél azonnal bejön. És alapfunkcióról beszélünk. Én csak azt nem értem, hogy miért kell “papírvékony” telefonokon elmélkedni, amikor az akku idő az egyik legproblémásabb az összes okos telefonnál. Erre inkább kitalálnak mindenféle akku tokokat egy másik vagyonért, amitől a telefon kétszer, háromszor vastagabb lesz. Mi ennek az értelme? Ja, és ráadásul csak pár órával növeli meg az akkuidőt. Nem gáz ez egy kicsit? 😀

  31. @scania460:
    Azt megkérdezhetem hogyan tettétek vissza, mert ezt lehet, hogy én is meglépném.

  32. Sziasztok.
    Engem is érdekelne a visszarakás dolog. Ipad2 16gb ios9.1. Előre is köszönöm

  33. Köszönöm a választ. Nem jailbreakelt 4s-em van… Akkor úgy néz ki, hogy ezt benéztem 🙂 Próbálok megbarátkozni a 9.2.1-el.
    Köszönöm még egyszer.

  34. @Jadeye: Köszönöm a blogbejegyzés szövegének javítását. 🙂
    A végén a kérdés alapvetően költői volt, mi itt úgyis csak találgatni tudunk. A dupla aláíró ablakban (amikor az Apple még az előző verziót is aláírja, de már kijött a következő) például még el lehet játszani, hogy nem tetszik az új, visszarakom a régit, és visszateszem a backupot. Ha van backupom a régiről, ezt bármikor el tudnám játszani. A biztonsági megfontolásokra és a töredezettségre pedig lehet azt mondani, hogy senki se kötelez senkit a frissítésre (sőt, sokan óva intenek tőle), ergo aki nem frissít, annak nem lesz biztonságosabb a rendszere, és növeli a töredezettséget is.
    @WOLF09: Bosszantó dolog, hogy egyes alkalmazások, vagy azok újabb verziói magasabb verziójú iOS-en futnak, de ezzel együtt lehet élni. Ha ilyen alkalmazást szeretnél használni, akkor két választásod van:
    A) bevállalod a rendszerfrissítést, kockáztatva azt, hogy más, régebbi appok nem fognak rendesen futni (esetleg soha többé), a rendszer esetleg lassabb lesz, és nem tudod visszatenni az előző iOS-t
    B) nem használod az adott appot, amíg nem jön össze a pénz a következő generációs iPhone-ra (iPad/iPod/TV)
    Személy szerint nem mindig merem bevállalni az A-t, mivel nem lehet visszatérni az előző rendszerre (és ez így pont a töredezettséget növeli). Sajnos az sem működik, hogy egy későbbi, de nem a legutolsó iOS-re frissítesz.
    De azt vedd észre, hogy amiért fizettél, és amely appokat megvásároltad, mindig rendelkezésedre fognak állni, tehát nem vertek át. Ha nincs bajod a jelenlegi rendszerrel, nem érdekelnek a biztonsági patchek, nem kell frissítened az újra, rögtön, amint megjelenik. Érdemes megvárni a reakciókat, sebességteszteket, kedvenc appjaid frissülését, stb. Ha pedig ezek után, mérlegelve a következményeket mégis megléped, akkor ezzel megkötötted azt a kompromisszumot, hogy az új szolgáltatásokért, az ezeket kihasználó appokért több felhasznált memóriával és esetleg lassabban működő rendszerrel fizetsz.

  35. Skacok, senki nem emlékszik itt, hogy mire való Apple fejlesztése, a “Metal layer”?

    https://cdn-images-1.medium.com/max/800/1*92xGabcvVgtekXFVmvlnZg.png

    iPhone 4S óta be lett építve a technológia a chippekbe és csak most lett kiaknázva iOS 9-től kezdve.
    Pont a youtube alkalmazásnál látszik, hogy a UI grafikai renderelése mennyire gyorsabb. Mennyire gyorsabban frissülnek a dolgok a képernyőn. Apple szerint 7x növekedést produkál.


Add a Comment