fbpx Skip to content

Érdekes dologra bukkantak a legfrissebb iOS 9.3 béta szoftverben a fejlesztők. Egy új vezeték nélküli kommunikációs technológiára utaló jeleket találtak az iOS rendszerben, ami a Li-Fi.

254421

A Li-Fi nem újkeletű dolog, korábban már én is találkoztam vele, de maga a technológia továbbra is fejlesztés alatt áll. Egy sokkal gyorsabb Wi-Fi-ről van szó, ami tulajdonképpen a fény segítségével terjed. A LED technológiának hála most már sokkal olcsóbban állíthatunk elő fényforrást, és ezt használja ki a Li-Fi is. Nézzétek meg a videót.

A Li-Fi százszor gyorsabb lehet, mint a jelenlegi Wi-Fi szabványok, pontosabban 224Gbit/s-re képes. Természetesen a Li-Fi a fényforráshoz kötött, de továbbításra is képes, ha más eszköz már csatlakozott korábban a Li-Fi-re. Érdemes megnézni ezt a technikai videót is:

Ti mit gondoltok erről? Szerintetek van létjogosultsága, egy ilyen, új technológiának?

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Az iPhone 7 túl korai lesz még ehhez a technológiához. Lehet, hogy benne se volt semmi ilyesmi a kódban. 5 perc alatt összedobok egy ilyen képet… de ha benne is van. Szerintem egyelőre nem sok értelme lenne.

  2. Miért érzek bullshit szagot?
    Nekem ez az egész nagyon sántít… Szerintem, ha ez egyáltalán tényleg igaz és nem csak hoax, elég értelmetlen technológia, és mégis mit csinálna az iPhone-ban? Fény felé tartva jön a jel? Mit csinál a zsebemben? Kik azok a fejlesztők, akik megtalálták ezt a kódot, és miért egy iPhone-on van fotózva? Ez csak egy jóízű szkepticizmus, de én ezt nem nagyon tudom komolyan venni.

  3. a 802.11ac wifi elméleti max sebessége 7Gbit/sec körül van ami kb 900 megabyte másodpercenként azaz durvább mint egy sata3 -as port max sebessége…

    szerintem ettől gyorsabb vezetéknélküli hálózatra nem lesz szükség egy mobiltelefonban persze a
    fogyasztás már más kérdés. ha a Li-Fi jóval kevésbé eszi az akkut akkor még értelme is lehet.

  4. Az abaj hogy uj router is kell hozza nem?
    Meg akkor brutalul megeneli az arat a telefonnak!

  5. Kamu.

  6. @rossifumi: Vagy en csinalok valamit nagyon rosszul vagy nemtudom..
    De egy WRT1900AC (http://www.linksys.com/de/p/P-WRT1900AC/) router kozott, es 12″ Macbook, kb 45mb/s -t sikerul Wifi -n elernem.. Szereny szamitasaim szerint nagyon messze van a 7Gbit/sec tol..

    Vagy valamit benezek?

  7. Az AirDrop semmit sem ér pedig mióta van? Kicsit álmodoznak érzem. Ha benne is lesz akkor sem fog az IOS 52 elött rendesen működni. Az tuti.

  8. Kezditek átvenni a beszeljukmac-es stílust, és ez nem pozitívum.
    Hogy mire gondolok? A cikk végi kérdésekre… “Ti mit gondoltok erről?” “Szerintetek van létjogosultsága ennek/annak?” és társai.
    A kommentek számából úgy ítélem, hogy itt sokkal nagyobb a forgalom, nem hiszem, hogy szüksége lenne az olvasó ilyen jellegű bevonására. Ha valakinek van véleménye, azt úgyis meg fogja írni.

  9. Ezt a Gamestar magazin kezdte (vagy ott láttam először) és náluk is idegesít a cikkek végi komment generáló, többnyire ostobán hangzó kérdés. Gondolom egy pályát tévesztett gyermek pszichológus találta ki, hogy ez jó lesz… “mi volt ma az iskolában Pistike?”:)

  10. Ez teljesen értelmetlen szerintem,olyan mint anno az infra volt!

  11. A kommentet a vegere eleg regota odairjak es csak most vetted eszre, par eve mar, hogy irogaljak es senkinet nem idegesitett csak teged. No comment…

  12. Szerintem szerdan, de csak enyhen átpirítva

  13. @pergabb:
    😀 Nagyon nagy volt!

  14. Ha hangot is tud küldeni, akkor ezzel fogják a jack csatlakozót kiváltani?
    Ez kb. olyan mint az infra, hogy az eszközöknek látniuk kell egymást?

  15. Úgy vettem észre, ha egy videóban értelmetlenül vetítgetnek mindenféle hülyeséget a levegőbe, mint ennek is az elején, akkor az tuti kamu. Egyébként valószínűtlen, hogy ez valaha is bármilyen telefonba kerüljön, mivel akkor nyilván kéne majdnem minden oldalára érzékelőket, meg ledeket rakni. Elfogadható fogyasztás mellett meglehetősen alacsony lenne a hatótáv és valóban nehézségekbe ütközne, hogy mindig lássák az érzékelők a ledeket, pl. ha ülök egy gyorsétteremben, mellettem meg mászkálnak úgy sem lesz tökéletes a vétel. Vagy, ha köd van az udvaron, akkor ott sem tudom használni, a Wi-fi-nél viszont ez természetes.
    “A LED technológiának hála most már sokkal olcsóbban állíthatunk elő fényforrást, és ezt használja ki a Li-Fi is.” – Ez mi már? Régebben létezett olyan optikai kábel, aminek a végén izzó vagy glimmlámpa világított?
    Mellesleg szerintem sokkal több értelme van azzal szaporítani a kommentek számát, hogy megkérdezik az olvasókat valamiről, mint azzal, hogy ez buziság, miért kérdeztek bármit is?

  16. Ezt a li-fit a gyakorlatban csak kábel helyett lehet használni, tehát vagy fixen rögzített pontok közt átküldeni a netet, vagy dokkoló szerűen csatlakoztatni hozzá az eszközt.

  17. ez tok jo, de ha atmegyek a masik szobaba, akkor ott is “fel kell kapcsolni a villanyt”, hogy mukodjon? egy nagyobb haz minden helyisegbe kulon egy-egy kulon router (vagy ahogy az adoegyseget epp hivni fogjak)? es persze lesz majd egy mindenkinek a wc-ben is, mi? kivancsi leszek, ezt hogyan lehet megoldani.

  18. vezeték nélküli optikai kábel?
    a screenshoton mi van (milyen app)?

  19. Istenem, te milyen hülye vagy. Crampus: A gamestar kezdte? Marketing órátok volt? És miért nem?
    Egyáltalán minek kell ilyeneket bemondani?


Add a Comment