fbpx Skip to content

5 éve már, hogy a Thunderbolt csatlakozók megjelentek a Mac-eken. Jelenleg a harmadik szériánál tartunk, de ez továbbra is támogatja az első kettőt, tehát végeredményben bármilyen Thunderbolt-csatlakozással ellátott kiegészítőt rádughatunk mind az első és a második generációra is.

Screen Shot 2016-01-07 at 23.56.11

A Thunderbolt segítségével gyorsabb adatátvitelre képes az eszköz, mintha USB-t használnánk, bár az USB-C azért már igen szép teljesítményre képes. Ettől függetlenül az Apple egy, de inkább kettő ilyen csatlakozóval szokta ellátni az újabb gépeket, és számos átalakító is elérhető már hozzá.

A Thunderbolt technológia szabad utat nyit a nagy sebességű perifériák és a nagy felbontású kijelzők világába – mégpedig egyetlen egyszerű port és egy kábel segítségével, amelyek egyesítik a DisplayPort és a PCI Express adatátviteli lehetőségeit.

A Mac Pro, MacBook Pro, MacBook Air, Mac mini és 5K-s Retina kijelzős iMac gépekbe a Thunderbolt 2 technológiát építettük be, így a legújabb kijelzőket is csatlakoztathatod hozzájuk, és a megszokott sávszélesség kétszeresén használhatod a perifériákat. A Thunderbolt technológia két generációja természetesen egymással is kompatibilis.

Screen Shot 2016-01-07 at 23.31.35

A Thunderbolt két csatornát kínál egy csatlakozóban, mindkét irányba 10 Gb/s átviteli sebességgel. Az ultragyors, kiemelkedően sokoldalú Thunderbolt 2 még tovább megy, és 20 Gb/s-ra emeli a sebességet. Akár 40-szer gyorsabban másolhatod az adatokat a perifériákról a gépre és vissza, mintha USB 2-t használnál, a FireWire 800 sebességét pedig 25-ször tudod túlszárnyalni. A sávszélesség ahhoz is bőségesen elegendő, hogy több nagy sebességű eszközt köss sorba elosztó vagy kapcsoló használata nélkül. Így például egyetlen Thunderbolt-lánchoz számos gyors külső merevlemezt, egy videorögzítő eszközt, sőt egy kijelzőt is csatlakoztathatsz a maximális adatátviteli értékek fenntartása mellett. (Forrás: apple.com)

Az Apple jelenleg a Thunderbolt 2-t használja, a Thunderbolt 3 idén érkezik majd az újabb gépekben, de végre sokkal több kiegészítőt is találhatunk a piacon, főleg az idei CES-en. Ilyenek például a brutálisan gyors külső HDD-k, NAS-ok, vagy a monitorok, amiket Thunderbolt-csatlakozóval használhatunk, a Mac Pro esetén akár egyszerre négy 4K-s kijelző is.

DSC02521-1

Az egyik kedvenc új Thunderbolt 3 kiegészítőm a Razor külső grafikus kártyája. Ez egyben dokkoló is, de a Thunderbolt segítségével a PC/Mac tulajdonosok számára is elérhető külső, brutális GPU, a játékosok, illetve a 3D-s alkalmazásokat használók számára. Persze ehhez támogatnia kell az adott operációs rendszernek, de Mac-re már voltak korábban is ilyen próbálkozások.

Aztán számtalan gyártó, például a Lenovo, a HP, a Dell is beépítette már az újabb laptopjaiba a Thunderbolt-csatlakozót, így várhatón 2016-ban olcsóbbak lesznek majd Thunderbolt-csatlakozóval rendelkező kiegészítők, illetve jóval többféléből válogathatunk majd.

DSC_04422

Ez például egy Dell XPS 13, ami egy éve van a piacon, és bizony Thunderbolt-csatlakozót is találhatunk rajta. Végül pedig két videó a Thunderbolttal, érdemes megnézni őket:

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. “Aztán számtalan gyártó, például a Lenovo, a HP, a Dell is beépítette már az újabb laptopjaiba a Thunderbolt-csatlakozót”

    Ez a kulcs, így fog elterjedni, nem csak a TB, de az USB-C. Minden új gépre felteszik és szépen lassan eltűnik a hagyományos USB a süllyesztőbe. Az olcsó gépekre megy az USB-C, a drágábbakra a Thunderbolt 3 (4-5-6, stb) verzió.
    Nagyon jó az irány.

  2. “Jelenleg a harmadik szériánál tartunk, de ez továbbra is támogatja az első kettőt, tehát végeredményben bármilyen Thunderbolt-csatlakozással ellátott kiegészítőt rádughatunk mind az első és a második generációra is.”

    Lehet, hogy én tévedek, de az első két verzió Mini-DP -ba volt ágyazva, a 3. pedig USB-C -be, így nem kompatibilis visszafelé (mármint a 3. verzió).

  3. @Walaky: Technológiailag kompatibilis. Így egy TB3-TB2 kábellel használhatod a TB3-as portban a TB2-vel megvett kiegészítőket. Ugyanúgy, ahogy a Lightning is kompatibilis a 30 pines csatlakozóval.

  4. Érdemes még hozzátenni, hogy nem csak szimplán rákötöd, van külön tápja a GPU-nak és a csatlakozón keresztül vissza is tudja tölteni a laptopot (mint a MacBook-on, ahol 1 USB-van mindenre…), különböző perifériájákat köthetsz rá. Így ha hazaérsz már van egy teljes erteku desktopod, mivel a legtobb felso kategorias gepben mar desktop CPU van, és mar desktop kartya is kerülhet bele (GTX 980).

  5. @Cydie: Köszi az infót!

  6. @admin: Bent maradt egy kis angol szövegrészlet a fordításban:
    “Ez például egy Dell’s latest XPS 13,”


Add a Comment