fbpx Skip to content

Ha év vége, akkor statisztikák. Megszokhattuk már, hogy minden év vége a statisztikáké: keveset, többet, rosszabbul, jobban. Tipikusan olyan kulcsszavak, amik ilyenkor gyakran előkerülnek a különböző kimutatásokban.

apple_get

Egy szingapúri blogger, Hwee-Boon Yar idén rendhagyó statisztikával készült olvasóinak, mégpedig az App Store alkalmazásikonjainak színösszeállításából készített kimutatást az alkalmazások kategóriáinak függvényében, és érdekes következtetéseket vont le.

Az Apple Store nagyjából 7 éves fennállása alatt rengeteg alkalmazás volt már része a kínálatnak, azonban Hwee-Boon Yar kutatása a 2015-ös évre, pontosabban a december 16. és 22. közötti időszakra fókuszál.

A kimutatás elkészítéséhez az amerikai store-t vette alapul, ahonnan néhány script segítségével letöltötte az aktuális toplistákat. A letöltött listákban található alkalmazások ikonjaiból kiolvasta azok elsődleges színeit (vörös, zöld, kék, fekete, fehér és szürke), majd egy saját maga által írt Mac-es alkalmazással elkészítette a különböző oszlopdiagramokat és táblázatokat a kinyert adatok alapján.

Az elkészült oszlopdiagramoknál a magasabb oszlop az adott szín gyakoribb előfordulását jelenti. Az alábbi kimutatáson például az ingyenes alkalmazások 200-as listáját szemlélteti, ahol jól látszik a vörös és kék dominanciája.

all-cropped

Ha már szemügyre vette az ingyenes alkalmazásokat, elkészítette a fizetős, top 200-as appok listáját is, amely hasonló eredményeket hozott, azonban a szürke árnyalatú ikonok közel tíz százalékos többletet mutatnak:

all-cropped-2

Amennyiben valaki kíváncsi a fenti statisztikákra a kategóriák közötti eloszlás szempontjából is, az alábbiakban megnézheti, ingyenes, valamint fizetős alkalmazások sorrendben:

combined@2x.png

combined@2x.png-2

Ha szeretnénk néhány következtetést is levonni, a legszembeötlőbb az, hogy több vörös alapú ikonnal találkozhatunk, mint kékkel vagy zölddel. Szintén igaz, hogy a vörös ikonok aránya a Food & Drinks kategóriában (bal oldal) a legmagasabb, amit a könyvek követnek (jobb oldal):

food-drink-cropped books-cropped

A következő legnépszerűbb szín az alkalmazások ikonjaiban a kék. Ez leginkább az időjárás alkalmazások esetén (bal) fordul elő (ami talán nem véletlenül van így), de a produktivitás (jobb) kategóriában is inkább a kék színnel találkozunk gyakrabban, mint a vörössel:

weather-cropped productivity-cropped

Az ingyenes pénzügyi (bal) és navigáció (jobb) kategóriában volt a legnagyobb a zöld szín aránya, messze az összes kategória közül, ám még így is csak a 20, illetve 18.5 százalékát teszik ki az alkalmazásoknak kategóriájukon belül:

finance-cropped navigation-cropped

Mindent összegezve Hwee-Boon Yar arra jutott, hogy a zöld szín volt a legkevésbé gyakori szín, ha pedig alkalmazást szeretnénk fejleszteni, akkor célszerű a zöld/kék árnyalatokat választani a Food & Drink kategóriához, a vörös/zöld színeket az időjáráshoz, és így tovább…

Azt persze azért ne feledjük, hogy ezek a kimutatások mindössze kísérleti jellegűek voltak részéről, így ennél konkrétabb következtetéseket ne próbáljunk levonni belőlük, viszont remekül szemlélteti, hogy mennyi mindent lehet számszerűsíteni, amire első körben nem is gondolnánk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment