fbpx Skip to content

El se hiszem, hogy eljött ez a nap is. A mai naptól tekinthető meg a mozikban a világ legsikeresebb és legismertebb filmes franchise-ának, a Star Wars-nak a hetedik része, Az Ébredő Erő. A szerencsés rajongók ma úgy olvashatják ezt a cikket, hogy éjjel már látták a filmet, de kérem, a hozzászólásokban tartózkodjatok a spoilerektől, én sem fogok semmit lelőni a filmből a cikk során.

sphero-bb8-cover

Több barátom is egy idő után nem nézte meg az újabbnál újabb előzeteseket és TV reklámokat, hogy a filmben minden, ami lehet, meglepetés legyen, de még ők is találkozhattak az interneten valahol BB–8-tel, az új film aranyos kis gömb droidjával.

Azt már a legelső előzetes előtt is tudtuk, hogy J.J. Abrams az eredeti trilógia hagyományát követve amit lehetett megépíttetett, ahelyett, hogy számítógépes animációval oldotta volna meg. Ennek köszönhetően valós méretben elkészült például az Ezeréves Sólyom, és BB–8 is egy valódi, működő kelléke a filmnek. BB–8 kisebb méretű játékváltozatát, amiről most szó lesz, a Sphero tervezte, aminek a kis gömb és henger robotját bizonyára ismeritek. A BB–8 játék valójában egy módosított Sphero. A filmbeli változathoz hasonlóan a játék is úgy működik, hogy a gömb test forog és a feje mágnesesen csatlakozik, ami mindig a test tetején próbál maradni, de a működésről egy kicsit később, most inkább nézzük meg, mire is jó ez a cuki kis droid.

sphero-bb8-1

Azt szerintem leszögezhetjük, hogy BB–8 lesz az elkövetkező évek legmenőbb Star Wars-os játéka, hiszen ki ne szeretne otthonra egy saját droidot, ami ráadásul ennyire szerethető. Már a dobozt kibontva is láthatjuk, hogy nem valami gyenge minőségű játékról van szó, hanem egy igazi prémium kategóriás szórakoztató eszközről. A korábbi Sphero-khoz hasonlóan BB–8 is indukciós megoldással tölthető, ami közben akár jópofán fickándozni is szokott. Használatához le kell töltenünk a hivatalos Sphero BB–8 alkalmazást, ami Bluetooth segítségével hipp-hopp párosítja is a két eszközt, BB–8 életre kel, elkezd izegni-mozogni és már kezdődhet is a kaland. A gömbben található LED segítségével tudjuk meghatározni, hogy a droid merre is „néz“ és eszerint merre fog haladni majd. Sajnos a fejében nem található kamera, de így is olyan hatást tud kelteni, mintha tényleg ránk nézne, bár eszméletlen menő lenne ha a droid szemével „láthatnánk“, ami a 30 méteres hatótávolságnál már egészen hasznos tudna lenni.

sphero-bb8-4

Az alkalmazás segítségével elég sok mindenre tudjuk rávenni a kis droidunkat. BB–8 beállítástól függően rendkívül fürgén tud gurulni, mozgását egy virtuális joystick segítségével tudjuk szabályozni. Az irányítását hamar meg lehet tanulni, de a profi kezeléshez idő kell azért, így az elején lassabban érdemes vele haladni. Vannak előre beprogramozott érzelmei és mozgásformái is, amiket kedvünk szerint tudunk aktiválni, BB–8 tud helyeselni, megijedni, elmenekülni, diagnosztikát lefuttatni, ami inkább táncolásnak tűnik, de ezeken túl nevéhez hűen szabályos nyolcast is tud tenni és még számos egyéb mozgást. Ezeken felül hanggal is tudjuk vezérelni, persze csak angolul és csak előre meghatározott frázisok alapján, de például Ackbar admirális legendás mondatára (It’s a trap!) nagy sebességgel elmenekül, miközben a telefonon ijedt hangokat ad ki. A játék maga nem rendelkezik se mikrofonnal, se hangszóróval, így ezek mindegyikét a telefon helyettesíti, de legalább így folyamatosan halljuk, mit csipog és nekünk sem kell kiabálnunk hozzá.

sphero-bb8-3

Hűséges droidként elküldhetjük őrjáratra is, aminek során szabadon elkezd bóklászni a lakásban, felderíti, mi merre van, hogy jelentést tudjon tenni nekünk. Eleinte természetesen mindennek neki megy, ügyetlenkedik, de az őrjárat során megtanulja, mi merre van, és később már amibe egyszer belement, abba újból már nem fog. Amennyiben valaminek nekimegy nagyon durván, akár önmagától, akár miattunk, akkor előfordulhat, hogy eszeveszetten elkezd pörögni és azt se tudja merre. Ilyenkor a már említett LED segítségével újra kell kalibrálnunk, hogy a helyes irányba haladjon. Néha képes elveszteni a fejét, szó szerint, de ez se veszi kedvét, bár így kevésbé szórakoztató teremtés.

A Star Wars világában rengeteg, nagyon menő, futurisztikus technológia van, amik közül az egyik leglátványosabb a holografikus üzenetek kivetítése, amire amúgy már van egy egész használható, vízgőzös valós változat is. A BB–8 játékdroid sajnos csak a kiterjesztett valóságban képes ilyen üzenetek lejátszására, amit úgy kell elképzelni, hogy az előlapi kamerával felvesszük az üzenetet (vagy az előre elkészítettek egyikét használjuk), majd a hátlapi kamerát a droidra kell irányítani, aminek következtében az üzenet elkezd lejátszódni a kijelzőn.

BB–8 szoftvere annyira jóra van megírva, hogy sokszor el tudjuk hinni, hogy személyiséggel rendelkezik a kis droid. Ránk néz, izeg-mozog, folyamatosan dumál, hihetetlen aranyos. A funkciói viszont azért korlátozottak, bár nem nagyon tudok elképzelni mást, amit tudhatna, de a gyerekek számára így is bőven szerethető és szórakoztató ajándék lesz karácsonyra. Több helyre is elvittem, hogy megmutassam másoknak is, és azt kell, hogy mondjam, mindenki imádta, a felnőttektől a gyerekekig. Kollégákkal több órát eltöltöttünk azzal, hogy „megsétáltattuk“ BB–8-tet, miközben minden irodába benéztünk és mindenkinek bemutattuk az új kedvenc droidunkat. A cikk elején már említettem, hogy a töltés indukcióval megy és a teljes töltés 3 órát vesz igénybe, amivel utána 1 órát tudunk játszani. Admin kolléga macskáját, Steve-et is teljesen megbabonázta, bár az eleinte kicsit tartott tőle és mindig le akarta ütni a mancsával a droid fejét, de aztán sikeresen megbarátkoztak egymással.

sphero-bb8-2

A cikk elején ígértem, hogy a működésről is szót fogok ejteni, amire talán alkalmasabb az alábbi videó, ugyanis nem vagyok mérnök, hogy pontosan leírjam, mi és hogyan működik. Konyhanyelven BB–8 lényegében úgy működik, mint a mókuskerék, amiben ugyebár az állat nagyjából egy helyben fut, amivel a körülötte lévő kereket hajtja. BB–8 esetében a gömbben lévő szerkezet hajtja a burkolatot, amitől a droid mozog. A fejében csupán egy mágnes és két műanyag kerék található, hogy folyamatosan ellentétes irányba tudjon haladni, mint a testének a burkolata. A belső szerkezet tetején található egy másik mágnes, ami folyamatosan azért küzd, hogy a gömb tetején maradjon, de a súlya miatt sokszor kileng amitől a droidnak természetes mozgása lesz.

BB–8-tet az iStyle-tól kaptuk kölcsön, amit ezúton is köszönünk nekik és természetesen megvásárolni is náluk lehet. Sajnos nem éppen olcsó, de gyerekeknek sok boldogságot fog okozni, Star Wars fanatikusoknak meg szinte mondhatni kötelező darab.

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Nem vagyok rajongó egy picit se, de ez qrvajó, sw-től függetlenül!!!!!

  2. Sokat gondolkoztam rajta, aztán két dolog miatt nem vettem meg. Az árat mondjuk elfogadom, de ezért az árért lehetne 30-40%-kal nagyobb és zavaróan akadozik a robot feje mozgás közben. Ez utóbbi könnyebben megoldható lett volna, ha nagyobb a méret. Egyébként szerintem is nagyon jópofa és a megvalósítása is elsőrangú, leszámítva ezt a két dolgot.

  3. Egyet mar megneztem apple store ba.
    Nagyon nagy forma!! 😀

  4. K jó!
    Na de 60k érte szerintem kicsit-nagyon sok.

  5. Ez mire jó? Mit lehet vele csinálni? Miért veszi magának valaki? Nem cinikus vagyok, tényleg érdekelnek a válaszok!

    Az új film pedig egyenértékű egy Alkonyat, vagy Harry Potter filmmel, vagyis felesleges erőlködés.

  6. @Emerald: “Ez mire jó? Mit lehet vele csinálni? Miért veszi magának valaki? Nem cinikus vagyok, tényleg érdekelnek a válaszok!”
    de ugye elolvastad a cikket? és ugye megnézted a videókat?

  7. @Jadeye:

    Olvastam és belenéztem a videóba. Végignézni nem volt türelmem, de láttam, hogy megy a cucc. Ennyi. Tehát nincsen semmi haszna. Mondom, nem gúnyolódok, de itt írásban nincs hangsúly és mimika. Nem értem mire jó! Nem tablet, nem telefon, nem számítógép. Tehát, ez egy játék 60ezerért? Vagy valami értelme is? Ez volt a kérdésem.

  8. @Emerald: nem értem a kérdést. le van írva a cikkben, mire jó. hogy minek mi értelme van, azt neked kell eldönteni, mert teljesen relatív.

  9. @Jadeye:

    Pedig egyértelmű a kérdésem. Ez egy játék? Mindegy is, nem fontos!:) Igen, a cikkben ott vannak a dolgok, mint ahogy ti is írtátok, nincsen benne kamera, pedig az már (szerintem) adna értelmet neki. Lehetne benn mikrofon-hangszóró, beküldöm a szobába és ráüvöltök rajta keresztül az asszonyra, amikor alszik. Vagy valami ilyesmi.

    Na, szóval akkor egy semmi 60ezerért, akik bekajálják, hogy szükségük van rá!:) Ez volt a kérdés, de köszönöm!

  10. Ez egy tok jo cucc. A Sphero SDK is mukodik vele, igy en csinaltam diszkogombot az en BB-8 droidombol: https://www.youtube.com/watch?v=8F7E2MSRCWw Meg azt akarom megcsinalni, hogy valahogy tancoljon is ra, pl mozgassa a fejet elore/hatra 😀

  11. @Czo: Ez nagy lett 🙂

  12. Én meg az első generációs Spheromat (ami ugye szintén nem jó semmire, csak egy telefonnal irányítható, programozható kis gömb 🙂 ) hagytam töltőn pár hétig, tönkre is vágta az akksit. Csak remélni merem, hogy ezt már felvértezték ilyen védelemmel, mert az akksicsere egy hermetikusan lezárt gömbben nem túl egyszerű.

  13. Várni kell vele ugy február-márciusig lecseng picit, azt akkor szerintem más forgalmazóktól meg lehet venni 35-40 ezer Ft körül

  14. Az applikációt csak iPhone-ra lehet letölteni ?


Add a Comment