fbpx Skip to content

Az Apple szeret a saját lábán állni. Noha pár éve már az Intel processzorait használja a laptopjaiban, az iOS eszközökben a saját tervezésű processzorok működnek, melyek közül a legújabb az iPad Pro-ban debütált A9X. Az iPad Pro a szokásos Geekbench teszteken egy magon 3,222 pontot ért el, több magon pedig 5,498-at, a processzora egyébként 2,25GHz-en fut.

Captura-de-pantalla-2015-09-09-a-las-8.41.10-p.-m.

Ez a sebesség megszégyeníti a MacBook Air készülékeket, és tulajdonképpen azonos sebességgel exportál egy 4K videót iMovie-ban, mint egy 15-ös csúcs Retina MacBook Pro. Így a GPU-ra sem lehet panasz, de a pletykák szerint az Apple saját grafikus processzort is fejleszt.

Az A9 processzorokkal remek munkát végzett a cég, azonban a GPU-kat továbbra is egy másik cég szállítja neki. Az iPhone 6s esetén a PowerVR GT7600 típusszámú chip remekül működik, azonban az Apple mindig többet szeretne, illetve már nem elégszik meg azzal, hogy a szoftvert optimalizálja a chiphez, szeretné, ha mindkettő a saját kezében lenne.

251529-1280

Ahogy mondani szokás, Rómát sem egy nap alatt építették fel, így az Apple GPU-ját is évek óta fejleszthetik szigorú biztonsági intézkedések alatt. Így nagyon kevés információ szivárgott ki eddig róla.

Az Apple által tervezett SoC-ok (system-on-a-chip) méretei általában sokkal nagyobbak, mint a vetélytársak hasonló chipjeié, de ez a nagyobb méret egyben azzal is jár, hogy több hely jut a szilícium-lapkán a GPU-nak. Az is biztosnak tűnik, hogy az Apple mindaddig nem rukkol elő majd saját GPU-ra épülő chippel, ameddig nem jut odáig a fejlesztés, hogy azt értelme legyen bemutatni, és akár évek is eltelhetnek a piacra kerülésig. De ez már nem várathat túl sokat magára.

Elképzelhető, hogy már a következő iPhone megkapja az új chipet, azonban várhatóan még évek kellenek ahhoz, hogy az Apple tökéletesítse a hardvert.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment