fbpx Skip to content

Bizonyára sokan kaptok táblagépet is karácsonyra, vagy legalábbis tervezitek, hogy meglepitek magatokat eggyel. Manapság már több mint 10 iPad modell közül választhattok, pontosabban az iPad Pro-val együtt már 11 típust különböztetünk meg.

iPad-Air-2-Lock-screen-Silver-Gold-Space-Gray-001

iPad, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad Mini, iPad Mini 2, iPad Mini 3, iPad Mini 4 és végül pedig a most debütált iPad Pro. Azért ez nem kevés, kérdés, melyiket éri meg megvenni, milyen gyorsak a készülékek, melyik típusra érhető el a legfrissebb operációs rendszer.

Nekem a kezdetek óta volt iPadem, azonban mindig eladtam. Valahogy sosem fogott meg, pár hónapig használtam az aktuálisat a tesztek miatt, aztán mindig túladtam rajtuk. Így valójában valamennyi iPad modellel találkoztam, legutoljára pedig egy iPad Air 2-t használtam pár hónapig, illetve az iPad Pro-t is kipróbáltuk.

Mekkora legyen?

iPad-comparison

Az első probléma rögtön a méret. Mekkora készüléket vásároljunk? Ebben sajnos nagyon keveset tudok segíteni, be kell fáradni a legközelebb APR-hez és bizony meg kell nyomkodni. Részemről csak is az iPad mini jöhet szóba, sajnos az eredeti iPad mérete egyáltalán nem jött be, holott azt is használtam. Igazából az a kérdés, hogy mire fogjuk használni, mert ha gépelésre, akkor talán a mini a kényelmesebb, azonban ha a nagyobb a kijelző a fontos, akkor nyilván a nagyobb iPad. Mindenki saját maga tudja eldönteni némi tapogatás, kézbevétel után, hogy mégis melyik felel meg neki.

iPad mini

A következő probléma rögtön az, hogy melyik típust vegyük meg? A mininél viszonylag egyszerű a kérdés. Az első generációt már nem szabad megvenni, ugyan fut rajta az iOS 9.2 is, de sajnos rettentően lassú, egyszerűen nem arra a hardverre tervezték az Apple legújabb operációs rendszerét. Az iPad mini 2 lehet a megfelelő választás, ha valaki spórolni akar, mert az iOS 9.2 mellett Retina kijelzőt is kapunk és a sebesség is megfelelő még. Szinte biztosra veszem, hogy 1-2 évig megfelelő társunk lehet.

Mini-4-graphics

Amennyiben Jézuska bőkezűbb, akkor válasszuk az iPad mini 4-et, a 3-at pedig semmiképp sem. Az iPad mini 4 a legfrissebb iPad mini, ami azt jelenti, hogy minden tudást belegyömöszöltek, és ezzel a hardverrel 2-3 évig kényelmesen tudjuk majd használni az eszközt. Tehát összességében két típuson érdemes gondolkozni: iPad mini 2 és mini 4.

iPad mini 4 választása esetén figyeljünk oda, hogy garanciális legyen a készülék, az sosem árt. iPad mini 2-t sajnos már nem fogunk garanciálisan találni, itt vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy nem sárgásak-e a kijelző szélei, illetve a Home gomb megfelelően működik-e, de mi nagyon kevésszer találkozunk hibákkal ezeknél a készülékeknél.

iPad 1, 2, 3, 4 vagy iPad Air 1 és 2

ipadair2

Ha már tudjuk, hogy a nagyobb kijelzős típust szeretnénk megvenni, akkor a következő lehetőségeink vannak. Az iPad 1-ről nem érdemes beszélni, a régi 5.1.1-es szoftverrel tulajdonképpen sehova se jutunk. Az iPad 2-t is már elkerülném. Sajnos az iOS 9.2-es szoftverrel már nyögvenyelős lett a készülék, és szinte biztos, hogy az újabb szoftver már nem fog futni rajta. Maximum 1 évet jósolok neki. Arról nem beszélve, hogy noha az iOS 9 fut rajta, tulajdonképpen egyetlen egy új funkciót sem kapott meg belőle, nincs például az osztott képernyő, Handoff, Spotlight keresés és így tovább…

ipad3_02

Az iPad 3-nál és iPad 4-nél is az a helyzet, hogy ugyan az iOS 9 fut rajtuk, de a funkciókat már nem kapják meg. Így persze az OS még elég gyors, de semmi újat nem kapunk és már nem is fogunk. Itt is maximum 1 évre érdemes berendezkedni.

Az iPad Air és iPad Air 2 típusokkal már más a helyzet. Egyrészt jóval könnyebbek, és vékonyabbak lettek, így inkább ezeket ajánlanám, ha nagyobb kijelzős iPadeket keresünk. Az iPad Air 1 egy jó alternatíva lehet, mivel az iOS 9 funkciói nagyrészt működnek, és a sebesség is teljesen elfogadható, szerintem 2 évig jól használható készülék marad.

Ha az iPad Air 2-t választjuk, akkor tulajdonképpen mindent megkapunk, és még a 2GB memóriát is, ami egy iPad esetén nagyon fontos. Hasonlóan mint az iPad mini 4-nél, a megvásárlásnál figyeljünk oda, hogy azért garancia legyen még rá, jól jöhet.

iPad Pro

smartkeyboard

Az iPad Pro eléggé réteg-specifikus készülék lett, így igazából azoknak ajánlom, akiknek tetszik ez a hatalmas táblagép. Korábban már mi is írtunk róla: Kipróbáltuk az iPad Pro-t

Végül pedig egy videó arról, hogy egymáshoz képest hogyan teljesítenek az iPadek:

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. Mi a baj az iPad mini 3 készülékkel? Nem éri meg a különbözetet az ujjlenyomat olvasó vagy van más típus hibája? BF-en egész jó áron be lehetett szerezni.

  2. Nekem egy Air van, es a mai napig meg vagyok elegedve vele. A sebessege is ok, pl. a Gt racing 2 is reccenes nelkul fut rajta.
    Viszont a kezem tort volna el, mikor frissitettem ios 9- re. 8.1.2-vel az uzemidom radikalisan jobb volt, kb 2x.
    Barmit allitok, csinalok, merul mint az allat. Szoval maga a vas tokeletes szerintem, en csak ajanni tudom.

  3. Ajanlani

  4. Olyan dockot hogy tudnek csinalni jailbreak nelkul, amit a kepen latok? Tok jol nez ki.

  5. pont most hezitáltam black friday alatt (persze hamar eldőlt a dolog, mivel egyikből “sem volt készleten”),
    de így egyértelmű a választás… kösz

  6. Én már megleptem magam egy iPad Proval 🙂 Nekem ez a tökéletes méret

  7. Ipad air em van megjelenes óta, jó is volt mig nem raktam fel az ios 9et. Azota lassu, laggol… Mintha egy ipad 2 ot fognak a kezemben. Baratnomnek mini 1 van szinten ugyanaza problema. Hasznalhatatlan… En mar amondo vagyok hogy legyen az ipad vagy akar iphone, csak addig a ios verzioig erdemes frissiteni amivel kiadták. Ugrani mar biztosan nem szabad sajnos 🙁

  8. A mini 3-at miért ne vegyük?

  9. Szerintem sokunkat erdekelhet: van barmilyen(!) mod arra, hogy valahogy visszategyunk egy 8-as iost? Olvastam a meglevo cikketeket, de lehetne frissebb infot? Koszonom.

  10. @raveman1: mivel nincs frissebb információ, így nincs is mit leírni. ami a meglévő cikkekben le van írva, az a mérvadó továbbra is.

  11. iPad 2-re az iOS 6.1.3-at vissza lehet tenni amivel visszakapja a poziciojat! 😀

  12. @raveman1: Ha arra a képre gondolsz, amin a fehér iPad a fekete előtt van, akkor olyan dockot nem tudsz csinálni, mert az iOS 5 vagy 6-os rendszer, azt meg nem tudod visszaállítani az iPad-edre. Kivéve, ha jailbreakelt iPad 2-d van, és a linken található módszert alkalmazod.

    @Sur1G, @Csapszi: iPad mini 3 = iPad mini 2 with Touch ID. Tudásban, hardverben kizárólag ennyi a különbség a 2 és 3 között, tehát szerintem (és vélhetően a cikkíró szerint is) emiatt nem érdemes a 3-at venni.
    Akkor már inkább +x ezer Ft-ért kapsz egy jóval gyorsabb hardvert Touch ID-val.

  13. @Sur1G: igen ez volt alapbol. Ezert nem elerheto az apple oldalan meg sehol el mar. Viszont pl a telekomnal en az otthoni net melle az ipad mini 2 arraban kaptam igy jobban megerte. A cikk ezen resze igy nem jo. De teny ha az eredeti arakat nezzuk nem erte meg az ujjlenyomat olvaso a sok plusz penzt. De most mar megeri.

  14. @Carlas: Telekomot nem néztem, szerintem az iPad mini 3 nem nagy deal azért hogy ujjlenyomat olvasót kapunk, így inkább olcsóbban iPad mini 2-t érdemes venni. Vagy akkor ha már van némi plusz pénzünk akkor mini 4
    @Vikitorony: +1

  15. Hi
    Gondolkodom a mini 4-ben.
    Azt szeretném kérdezni hogy tudok-e vele navigálni kocsiban, mint az iphonommal?

  16. @Tartakover: a mobilnetes verzióval igen. a sima Wi-Fi-s verziókban nincs GPS-chipset.

  17. Szerkesztésre ajánlott információ: Ipad mini 2-t is lehet kapni újonnan például a vodafone-nál.:)


Add a Comment