fbpx Skip to content

Az Apple a tegnapi napon kiadta a Swift programozási nyelv különféle eszközeinek és komponenseinek a forráskódját. A cég GitHub-profilján lévő repository-kban megtalálhatjuk többek között a Swift compiler, a standard library valamint egy új csomagkezelő (“Swift Package Manager”) forrását is.

swift_foss

Mindemellett felkerült egy “Swift Evolution” nevű repó is, amelyben a Swift nyelv fejlődésével, az új, vagy éppen az elavult és törlésre váró nyelvi feature-ök sorsáról szóló eszmecserét és ajánlásokat találhatunk.

A kód az Apache licensz alá került, tehát nemcsak hogy nyílt forráskódú, hanem valódi szabad szoftveres projektről beszélhetünk innentől kezdve. A Swift komponenseit tehát szabad módosítani, és akár üzleti célra is felhasználhatjuk azokat.

Craig Federighi, az Apple szoftverrészlegének vezetője, több médiumnak is interjút adott a Swift szabaddá tétele kapcsán. Ezek során elmondta: habár az új fejlesztőknek a Swiftet ajánlják az iOS és OS X platformokkal való ismerkedéshez, az Objective-C-t nem fogják elhanyagolni, és továbbra is az egyik legfontosabb nyelv lesz az Apple technológiájában.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment