fbpx Skip to content

360°-os videók már léteznek egy ideje, igaz, még elég kis számban és a böngészők nem mindegyike támogatja őket. A Facebook mostani bejelentése viszont új fejezetet nyithat ezeknek a tartalmaknak.

facebook360-cover

Mostantól bárki feltölthet a falára 360°-os tartalmakat, amiket a Facebook gömb tartalomnak (spherical content) nevez, és természetesen ezzel egy időben az alkalmazás is képessé vált a lejátszásukra.

Korábban ha valaki ilyesmi tartalmat szeretett volna feltölteni vagy épp megnézni, akkor annak egy külön erre a funkcióra kifejlesztett szolgáltatást kellett használnia (például: Littlstar).

További probléma volt, hogy nem minden böngésző támogatta ezeket, ahogyan a YouTube 360 esetében is csak a Chrome vagy a YouTube mobil alkalmazás képes ezeknek a megjelenítésére. A Facebook lépése nagyon örvendetes, hiszen nézzünk csak körül a környezetünkben, mennyien facebooznak a telefonjukon, így ők mostantól egyből meg tudják tekinteni ezeket az újfajta gömb tartalmakat, illetve a készítőknek is sokkal egyszerűbb lesz az alkotásuk terjesztése.

https://www.facebook.com/video.php?v=1681464425405359

Ahogy demó videóban is láthattátok, a bal alsó sarokban lévő ikon jelzi, hogy ez nem egy sima videó, és hogy a teljes élményért döntögesd a telefont vagy természetesen az ujjunkkal is tudjuk forgatni a képet, ahogyan számítógépen egérrel is. Három videót ajánlanék figyelmetekbe, mert hihetetlen poén úgy végignézni őket, mintha mi is ott lennénk, és mi határozzuk meg, mikor és mit nézünk meg.

Az első videóban egy Ferrari 308-ban ülhetünk az anyósülésen és az a hihetetlen, hogy tényleg olyan érzés, mintha ott ülnénk és gond nélkül hátrafordulhatunk vagy épp kinézhetünk az ablakon – sőt, a videót megállítva se vesznek el ezek a lehetőségek, így nyugodtan körbenézhetünk.

A második videó igaz elég hosszú, de annál látványosabb, ugyanis egy vadászgépben utazhatunk. 🙂

Az utolsó videó volt az első ilyen jellegű, facebookos tartalom, amivel találkoztam és ez nem más, mint a Star Wars hetedik részének, Az Ébredő Erőnek a promó videója, melyben a Jakku nevű bolygón lezuhant csillagromboló mellett suhanhatunk el. Egyszerűen varázslatos.

A felbontás viszont még mindegyik esetében hagy némi kivetnivalót maga után. Aki további videókra kíváncsi, annak ezt az oldalt nagyon tudom ajánlani.

Sajnos ilyen videókat otthon továbbra se fogunk tudni csak úgy készíteni, mert speciális felszerelésre és programokra van szükség ezekhez, de jó végre látni, hogy ezek a tartalmak is végre emberközelbe kerültek. Szerencsére viszont, amennyiben van egy ilyen videónk, akkor ugyanúgy fel tudjuk tölteni a Facebookra, mint egy hagyományos változatot, csak a végén be kell pipálni, hogy ez 360°-os tartalom.

Mutasd meg, neked mi a kedvenc gömb videód!

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. A Safari nem támogatott sem Mac-en, sem iOS-en. Remek, biztos jó ez így!?

  2. @Tamaci: mivel a facebook app támogatott iOS esetén, és OS X-re meg elérhető a teljes értékű Chrome, így egyszerűen megvonják a vállukat ezzel kapcsolatban.

  3. Ha ez igy tetszik nektek akkor tessék irigykedni mert nekem a note 4 hez van samsung vr gear. 2k kijelzo,2k video youtube on. Fantasztikus. Foleg az elefántos,bungee jumping, stb. Van egy Merge VR om is ami eladó, most jott ki a piacra. 😉

  4. Youtube hivatalosan támogatja már hónapok óta a vr és 360 videókat 2k ban.(androidon). Plusz ott van a cardboard alkalmazás is.
    iPhone ra még csak alkalmazások vannak sajnos. Bár hozzátenném hogy a nagy felbontás elengedhetetlen ahhoz hogy élvezni lehessen a vr google -t.

  5. Youtube ios-en is támogatja a 360 fokos videókat…nem csak szardroidon..

  6. Nem csak a 360-as videókat. A vr videókat. 😉 azt ios youtube (még) nem támogatja. Latom nem érted miről beszélek. Nézz utánna mi az a VR headset mielőtt szitkozódsz. Nem kell rögtön szardroidozni, mert például ezen a téren pont hogy google előrébb van. Ezzel a hozzászólással csak magadat mutatod be.

  7. Remek, rányomtam a linkre és nem megy. Miért nem olyan linket raktok be, ami átdob az alkalmazásba? Így semmi értelme a linknek, ha külön ki kell keresni a Facebook alkalmazásból…

  8. @Jecy: ha meg deeplink lenne, akkor meg az lenne a gond, hogy asztali gépen a böngésző nem tudná értelmezni. de akkor írd meg ezt a problémádat a facebooknak. még az ezt az újdonságot bemutató videójukat is képtelenség rendesen embeddálni. ezek után mit vársz?

  9. @Jadeye: Igazad van, ha csak a linket cserélitek le az valóban problémás, viszont mivel az oldalnak van mobil felülete és mobil alkalmazása is, valamint a böngésző kliens mindig elmondja magáról, hogy milyen rendszeren fut, ezért simán meg lehet úgy írni a cikket, hogy az asztali böngészős embereknek a facebookra mutasson, az iPadot, iPhonet használó felhasználóknak pedig deeplink legyen, ami átdob az alkalmazásba. Egy sima if függvény kell csak a PHP kódba, de adott esetben javascripttel is megoldható a kliens check.

  10. @Jecy: változtat ez bármit is azon, hogy a facebook app nem kezeli megfelelően a saját böngészőnézetében a saját oldalára mutató linkeket?


Add a Comment