fbpx Skip to content

Mikor megjelent az első iPad, akkor én teljesen kiakadtam, hogy az iOS rendszert futtatja és nem az asztali OS X egy változatát. Úgy gondoltam, az iPad egyáltalán nem lesz életképes, teljesen felesleges egy nagyobb kijelző ugyanazzal az operációs rendszerrel, mint, amit az iPhone-nál használunk. Tévedtem.

249438-2560

Az évek alatt az iPad (és a többi táblagép) noha iOS-szel volt felszerelve, kiszorította szép lassan a netbook piacot, ami ki is halt tulajdonképpen. A táblagépek lényegében könnyebben és kényelmesebben használhatóak, mint a pici laptopok, amiknek kicsi billentyűzetei és trackpadjei esetlenek, használhatatlanok. Most viszont megjelent egy hatalmas iPad Pro, de még mindig az iOS-nél tartunk. Miért? Erre válaszolt Tim Cook.

Tim Cook és ezzel együtt az Apple úgy gondolja, hogy a felhasználóknak az nem lenne jó, ha az eszközöket és az operációs rendszereket kevernék. Káosz alakulna ki, ami még a kisebb probléma, a nagyobb az, hogy a felhasználóknak kompromisszumot kellene kötniük. Ez így ebben a formában jól hangzik, de szerintem mi iOS használók rengeteg kompromisszumot kötünk most is, mikor egy emailben lévő dokumentumot csak bizonyos alkalmazásokba tudok letölteni, és nem egy közös helyre, például az iCloud Drive-ba. Miért?

IMG_0831

És itt jön a kompromisszum, vagy letöltöm a Dropboxba és majd onnan megnyitom, vagy nem foglalkozom vele tovább a telefonomon és felnyitom a laptopomat. Emellett ha lenne egy nagyobb táblagépem, ugyanitt tartanék, mert az iOS van rajta és nem az OS X, vagy annak egy butított változata. Noha az iOS valamennyire az OS X-en alapul, jelentősen eltér tőle több szempontból is. És ez még csak egy olyan dolog volt, ami miatt az iOS számomra egyáltalán nem az a rendszer, amit akkor is kompromisszumok nélkül tudnék használni, ha a laptopomat otthon hagytam.

Tim arról is beszélt, hogy az új processzoroknak hála valóban futtatható lenne egy OS X ezeken az eszközökön, de ez rengeteg kompromisszummal járna. Lassabb lenne a rendszer, bizonyos funkciók nem érhetőek el, lényegében ugyanazt kapnánk, mint az iOS-nél, amit már 8 éve optimalizálnak az eszközeinkre. Így, ebben a formában ez a jobb megoldás, már egy “kiforrott” rendszer, amibe olyan funkciókat is raknak, amikkel ezen eszközök között könnyedén folytathatjuk a munkát.

Ti mit gondoltok erről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. Én azt gondolom, hogy meghagyhatnák a vásárlónak a döntést egy dualboot rendszerrel. Ezzel együtt nem vennék meg egy iPad Pro-t, mert munkára az is kicsi nekem.
    Ráadásul pont az Apple kényszeríti kompromisszumokra az embereket még az OS X-en is. Sok kiegészítő progit kell venni hogy lehessen alapvető dolgokat használni (Tuxera, stb). A mail alkalmazásból idén lett végleg elegem, hogy annyit nem tudnak megtenni, hogy egy ki..szott fotót csatolni tudjak, ne beágyazni. Ezért kell használnom a z Airmailt.
    De ezekkel együtt is gyorsabb, rugalmasabb, emberközelibb mint a Win. Ezért maradok itt. A kisebb rosszat választom.

  2. @taky1974: Ez sose volt jellemző az Apple-re, miért most kezdenék? Amúgy meg nekik van lehetőségük portolni az OS X-et ARM-ra – amit valószínűleg meg is tettek – majd tesztelni és rájönni, ez még nem az igazi. Megpróbálhatunk innen kurva okosak lenni, csak minek?

  3. @taky1974: jobb klikk a képen: “megjelenítés ikonként”. Finderből bedobott képeknél működik, másnál nem próbáltam. Mail: 9.1 (3096.5) verzió.

  4. Őrült ez az ember! Kiszorította a netbook piacot a tablet? Ez hol él? Nem a tablet szorította ki, hanem, hogy a netbook sosem kapott megfelelő hardvert!
    Nem fogok egy üveget tapogatni billentyűzet helyett. Talán nem macbook-ot kell venni, ha a touchpad-del van gondja, hanem minőségi gépet.

    Ennek agyára ment, hogy az ölébe hullott a semmiért egy cég…

  5. És aki outlook-ot használ hogyan kapja meg? Meg hát ez is trükközés csak. De köszi a tippet.

  6. @Emerald: A tablet szorította ki, az iPad után tűntek el azok a szemetek. Ugyanarra alkalmas, csak jóval tovább bírja az akksija, jóval könnyebb és jóval kényelmesebb kezelni. Ha szövegeket akarsz írni, arra ugyanúgy alkalmatlan volt az a miniatürizált izé, amit billentyűzetnek neveztek, mint ha az üveget tapogatnád.

    “Talán nem macbook-ot kell venni, ha a touchpad-del van gondja, hanem minőségi gépet.”
    Pffff 😀 Majdnem lefordultam a székről. 😀 Sorold már azokat a minőségi gépeket, amiknek a touchpadje csak MEGKÖZELÍTI a MacBookét 😀

  7. @taky1974:
    Érdekes, én meg pont ezt bírom a Mailben, hogy a szöveg közé be tudom tenni a képeket.

  8. @ef-dani:

    Ha a netbook kap megfelelő hardvert, akkor inkább az apró billentyűzetet ütöm, mint simogassam az üveget.

    Dell Precision, ThinkPad, Dell Latitude… Ezek mind verik a macbook-ot, nem csajoknak készült divatgépek. No de ízlések és pofonok, aki mutogatni szeretné, annak macbook.

  9. @Emerald: ameddig Windows fut rajta, lehet az bármilyen Dell gép, gyakorlatilag mindegy, mert ugye a százezer különböző hardverre lehetetlen rendesen optimalizálni.

  10. @Jadeye:

    Nem a szoftverről, hanem a minőségről volt szó. Ez alapján írtam, hogy a divatozás a minőség rovására megy.
    Egyébként nekem semmi bajom nincsen a gépemen a Windows-zal. Soha semmi nem akadt meg, nem fagyott le.

  11. @Emerald: nekem eddig még semmi gondom nem volt egyik Mac-emmel sem, csak nyilván néhány évenként akkucsere, de az ugye eszközfüggetlen. nem tudom, mi alapján gondolod csajoknak készült divatgépnek. de akkor inkább azt kérdezném meg, hogy melyik Mac számítógépeket használtad már napi szinten?

    én sehol nem írtam olyat, hogy a Windows akadna vagy lefagyna.

  12. Ezeknek a gépeknek a touchpadje mind-mind hulladék a Macbookokéhoz képest. Vagy a Macet vagy a PC-ket nem próbáltad, de gőzöd nincs miről beszélsz.

  13. @ef-dani:

    Szerintem Te nem értesz ezekhez, csak jó Magyarhoz méltóan mindenről van szakértő véleményed!:)
    Felesleges ilyenen vitázni egy csőlátóval. Azt mondom legyen igazad, az ilyeneket mindig otthagyom mosolyogva egy legyintéssel!:)
    Amikor egy Dell M4800 500ezer Ft-ba kerül, az iSheep-ek kiakadnak hogy lehet, hogy ugyanannyi, mint egy macbook. Kár belemenni, fogalmad sincs miről van szó!:)

  14. @Jadeye:

    Akkucsere az teljesen normális, ez egy ilyen dolog. Nem akartalak megsérteni, én szerintem csajos a mac kinézete, ez szubjektív. Ettől még tetszhet másnak!:)
    Volt Macbook Pro-m, 2013-as, de akkor és nem most, tehát a viszonyítási alapom is az akkori Precisionnal van. A szoftver részéről kár beszélni, az vagy megfelel, vagy nem. Maga a szerkezet számomra nagyon kis törékeny, kényes darabnak tűnt.

    Mindenkinek saját dolga mit használ, csak Tim flegma stílusa miatt kicsit kinyílt a bicska a zsebemben. Az Apple egyenlő az iPhone-nal, számítógépek piacán ne akarjon versenyezni, pláne lefikázni azt, ami tényleg jobb nála. Nem az én véleményem a fontos, elég megnézni a világ cégeit és arányaiban megnézni miből van több.

  15. @Emerald: TOUCHPADRŐL BESZÉLTÉL!!! Hogy jön ide, hogy ugyanannyiba kerül egy másik gép, mint a MacBook? Igen, ha minőséget akarsz, megfizeted, nem csak az Applenél, mindenhol. Ettől a TOUCHPAD azokon a gépeken még egy büdös forintot nem ér a MacBook trackpadjához képest.

  16. @ef-dani:

    Nekem volt egy macbook PRO-m és 5db precision, meg néhány ThinkPad. Te tapasztalatból írod a véleményedet, igaz? Saját tapasztalatból? Használtad az említett gépeket? A tulajdonodban állt és használtad? Összehasonlítottad?

    Nem kell megharagudni ilyenkor, de csak szakértősködsz mindenféle alap nélkül. Marha könnyű rávágni, hogy nem jó. Beszéljünk arról, amihez értesz, abban nem vitázok, mesélj a hímzésről!:)

  17. @Emerald: nem akarnék beleszólni ebbe a vitába, de ha csak egy Mac-ed volt, és több PC-d, akkor szerintem nehéz ezeket összehasonlítani, és ebből következtetést levonni. (én több különböző PC-t és Mac-et is használtam párhuzamosan.)

  18. @Jadeye:

    Lehet, hogy igazad van és szólj bele, hiszen beszélgetünk!:) Nekem az az egy elég volt, hogy a számomra fontos dolgokban ne tudjon meggyőzni. A cikk nem erről szól, nem mennék bele, de Dani mennyi Precision, vagy ThinkPad volt a kezében? Oda-vissza működik ez!:)

    Nem kötekedésképp, de Te próbáltad a Precision-t és a ThinkPad-et? Konkrétan ezeket, nem az alja laptopokról beszélek. A billentyűzet stabil, nem zörög, nem lötyög, a zsanér sosem kotyogósodik ki, kijelző betekintési szöge, napfényben látható matt kijelző, szerelhetőség, stb. Dell-nél Te otthon processzort is cserélhetsz, garanciát nem veszíti el. De ez már tényleg nem ide tartozik, nem szeretnék offolni.

  19. @Emerald: Igen, tapasztalatból beszélek. Nem a filléres vackokat vesszük a gépekből, nekem is van egy céges T-s Lenovom, drágább volt, mint a MacBookom, mégsem használom. De új beszerzéseknél az esetek 99%-ában a konfigurálás az én feladatom, fél-1 napokat eltöltök minden géppel. A touchpadek egytől egyik szarok ezekben a MacBookéhoz képest. Ezt még azok is elismerik, akik a földre köpnek akkor is, ha csak a zöldségesnél meglátnak egy almát.

  20. @ef-dani:

    Itt nem az elismerésről, hanem a tapasztalatról és hozzáértésről van szó! Én 1-2 óra konfigurálom a gépeimet, épp ezért írtam, hogy van még mit tanulnod, ha fél-1 napokat töltesz el ilyesmivel, de ezzel nincs gond, mert a rutin megszerezhető, de hozzáértés hiányában ne állíts valótlant. Az megint más, ha a személyes véleményed az róla, hogy jobb, hiszen szíved joga, de az nem jelenti, hogy jobb is. Céges környezetben nem gyakran találkozol Precision-nal, inkább Latitude, abból sem a 6-os, hanem az 5-ös szériával.

    ThinkPad T410-420-520 sorozatnak nem volt a legjobb a touchpad-je, de a Dell mindenben übereli a mac-et. Sőt, a ThinkPad-é annak ellenére, hogy nem volt a legjobb, még mindig nem maradt le a mac-től, nem beszélve összességében az egész gépről.

    Oké, nem fogok ilyesmin vitázni, majd megtapasztalod, ha szeretnéd, Te dolgod!:)

  21. @Emerald: Benyögöd, hogy a Latitude, ami egy belépő kategória, prémium gép és hozzáértésről meg tapasztalatról akarsz beszélni?
    Lehet, hogy neked 1-2 óra, de elárulom, hogy egy normálisan működtetett ISO:27000 tanusítvánnyal rendelkező cégnél nem ennyi. Összehányni én is össze tudnám, csak az pont az általam készített szabályzatnak nem felelne meg. És nálunk bizony Precisionök futnak, meg Thinkpadek, XPS-ek, mert nálunk rájöttek fent, hogy többet ér, ha a dolgozó dolgozik és nem a szervízre vár.
    A touchpad pedig vicc a Machet képest, ahol annyi minden van a rendszerben hozzáintegrálva, amit Windows alatt elképzelni nem tudsz. Ez megfejelve az üveg borítással, újabban a Force Touchcsal, amit a többi műanyagja és kattogó izéje nem tud viszaadni.

  22. @ef-dani:

    Latitude a belépő kategória?:) Inspirion-nal kevered. Figyi, nincs értelme… Ha majd értesz ezekhez, akkor tudunk miről beszélni, addig kb. olyan, mintha az impotensnek magyaráznám milyen a szex… Tartozz továbbra is az irányított társadalomba és tájékozódás nélkül hozd meg a döntéseidet, amiket mások akarnak. Te, szakértő!:)
    Annyira bírom, buta, de veri magát, mert nem bírja ki, ha akár látszatra is, de nincs igaza! Legyen igazad!:)

  23. @Emerald: 😀 450 dolláros induló ár és nem belépő? 😀 Hozzáértés meg… ááá 😀

  24. @ef-dani:

    Látom számodra ez presztízs kérdés, hogy hülyeként is érvényesülj!:) Hagyom neked, semmi hátrányom nincsen ebből! Tipikus tömegbutított ember vagy. Légy jó és tanulj sokat, van mit!:)

  25. @Emerald: be tudnátok fejezni ezt a meddő vitát, aminek semmi köze már a cikkhez? köszi.

  26. @Emerald: Lehülyéztelek egyszer is? Ennyit rólad pubi.

    @Jadeye: Teljesen értelmes vita lehetett volna belőle, ha nem áll neki személyeskedni, hanem valamivel alátámasztja az állítását. Persze ehhez ugye az kellett volna, hogy igaza legyen. Csak…

  27. @Jadeye:

    Persze, ha ért ahhoz, amiről szó van és értelmesen kommunikál!:)

  28. @ef-dani:

    Az állításaim alá vannak támasztva, de ma nagy divat erre hivatkozni, amikor nem tudsz érvelni! Természetesen igazam van, de senkim nem vagy, hogy meggyőzzelek!

    Nem hülyéztél le, mert csak okoskodsz, de ehhez gyáva vagy. Én megtettem, mert jogos volt részemről, hiszen okos nem vagy. Írtam már fentebb, te csak okoskodsz, mert ez egy Magyar szokás, hogy mindenki, mindenben szakértő akar lenni. Ezért vagy egy tömegtermék.

  29. @Emerald: kértem, hogy fejezzétek be ezt a meddő vitát. láthatóan nem sikerült. lezártuk a hozzászólásokat.


Add a Comment