fbpx Skip to content

Végre az Apple is publikussá tette az iPad Pro megjelenését. Két nap múlva, november 11-én, szerdán előrendelhetővé válik az Apple legújabb legnagyobb táblagépe!

Screen Shot 2015-11-09 at 15.33.09

Az első körbe 40 ország tartozik, amibe Magyarország is beleszámít! Szerdán előrendelhető lesz a készülék, és akik aznap előrendelik, azok még a héten hozzájuthatnak majd a készülékhez, legalábbis az Apple sajtóközleménye szerint. Ez azt jelenti, hogy az Apple Online Store-ban, illetve a hazai APR-ekben is megvásárolható lesz ezen a héten az iPad Pro.

Az iPad Pro mellett a Pencil és a billentyűzet is megvásárolhatóvá válik, azonban a hírek szerint a billentyűzet nem lesz elérhető magyar kiosztással, csak amerikaival – bár reméljük, hogy csak kezdetben. Az iPad Pro áráról az Apple továbbra sem közölt információt, így az szerdán, az előrendelés napján derül majd ki hivatalosan.

Nem hivatalosan várhatóan az alábbi árakkal számolhatunk majd:

  • iPad Pro, 32GB, Wi-Fi: 284.990Ft
  • iPad Pro, 128GB, Wi-Fi: 344.990Ft
  • iPad Pro, 128GB, Wi-Fi+Cellular: 389.990Ft

A hivatalos árak a következők:

  • iPad Pro, 32GB, Wi-Fi: 299.900Ft
  • iPad Pro, 128GB, Wi-Fi: 359.900Ft
  • iPad Pro, 128GB, Wi-Fi+Cellular: 409.900Ft

iPad Pro

A képernyő 12.9 hüvelyk átmérőjű, ami hatalmas. Most mindenki gondoljon bele, hogy a laptop, amin dolgozik, általában hasonló méretű képernyővel rendelkezik. És az iPad Pro érintőképernyős… A keynote-on bemutatott összehasonlítás alapján csaknem két iPad Air képernyője fér el benne.

ipadproair2kep

A hatalmas képernyő felbontása 2732*2048 képpont (5.6 millió pixel!), ami természetesen retina a maga 264 ppi-s sűrűségével. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy több képpont van rajta, mint a 15 colos retina MacBook Pro-n…

A táblagépet a brutális teljesítményre képes, saját fejlesztésű A9X chip hajtja. Az Apple annyit árult el, hogy ez 1.8-szor gyorsabb CPU-teljesítményre és kétszeres grafikai teljesítményre képes, mint az egyébként sem lassú iPad Air 2 chipje.

apple-iphone-6s-live-_0671

Ezen még a grafikailag teljesítményigényes játékoknak is zökkenőmentesen kell futniuk és a tablet képes akár 3 darab, 4K-s videó streamelésére is. Természetesen használható rajta az iOS 9-ben megjelenő osztott képernyős mód is, amelyben két alkalmazás futhat párhuzamosan. Annak ellenére, hogy csaknem kétszer annyi pixel található a készüléken, mint az Air 2-ben, maradt a 10 órás üzemidő.

apple-iphone-6s-live-_0674

Az iPad Air 2 designjához hasonlítva külsőre is változott a készülék. Ugyan némileg vastagabb lett (6.9 mm a 6.1 milliméterhez képest), súlyban viszont komolyan gyarapodott. A Wi-Fi-s modell a Pro-nál 713 gramm, míg az Air 2-nél mindössze 437 gramm. Ez jelentős különbség, sokáig nem lehet egy kézben tartani az újabb készüléket, mert elfárad az ember keze.

Szintén újdonság a táblagépen található négy hangszóró. Az Air 2-höz képest már nem kettő, hanem négy hangszóró található a készülékben, két sztereó az alján, két sztereó a tetején. Az iOS 9 a készülék elfordításától függően változtatja a hangkimenet erősségét, így mindig az épp felülre eső hangszórók szólnak hangosabban.

hangszorok

Anno Steve Jobs hevesen érvelt a kisebb iPad és a stylus ellen is. Nos, úgy látszik, az idők változnak, mivel a jelenlegi vezetőség mindkét tabunak tartott elvet a sutba dobta, meghallotta az idők szavát és lépett. Először az iPad mini jelent meg, most pedig az iPad Pro-hoz egy stylus, amit Apple Pencilnek (ceruzának) neveztek el. De miért van szükség ceruzára, amikor ott van az ujjunk?

A keynote-on bemutatták, mit is tud az Apple Pencil. Nem csak egyszerűen irogathatunk vagy vonalakat húzhatunk a képernyőre, hanem a ceruza érzékeli a toll döntését, és azt is, hogy milyen erősen nyomjuk a felülethez. Így például húzhatunk nagyon vastag vagy hajszálvékony vonalat, de a megdöntésével árnyékolhatjuk a rajzunkat. A ceruza szuperreszponzív, tulajdonképpen nem rendelkezik késleltetéssel, mivel másodpercenként 240 érzékelést végez, így csak milliszekundumok telnek el a mozgás elindítása és a képernyő való megjelenés között.

Külön érdekesség a ceruza töltése. El kell távolítani a másik végén található sapkát, ahol egy Lightning-csatlakozó található. Ezt egyszerűen be kell dugni az iPad Pro-ba és tölthető a ceruza. Az Apple közlése szerint mindössze 15 másodperces töltéssel 30 perces üzemidőt kapunk, ami rendkívül jól jön, ha már a rajzolás végén tartunk, de még nem sikerült befejezni a mesterművet. Egyébként maga a ceruza egy teljes töltéssel 12 órát képes folyamatosan dolgozni. Az Apple a gyári Jegyzetek és Mail alkalmazást már felkészítette a ceruza használatára, de a Microsoft Office for iOS esetén is használható az új eszköz.

Ceruza

Az Apple nemcsak a ceruzát mutatta be, mint új kiegészítő, hanem az úgynevezett Smart Keyboardot is, azaz az okos billentyűzetet. A tok ugyanúgy ráhajtható a készülékre, mint a már létező Smart Cover, de ebbe beépítettek egy billentyűzetet, ami a készülék oldalán található úgynevezett Smart Connectoron keresztül kapcsolódik a táblagéphez. Az interfész kétoldalú kommunikációt tesz lehetővé. Egyrészről az iPad Pro veszi, milyen billentyűt ütöttek le, míg a készüléktől áramot kap, így nem kell tölteni. A használathoz nem kell párosítani sem, egyszerűen rá kell helyezni az érzékelőkre és már lehet is vele dolgozni. Billentyűzetmágusoknak segítség, hogy a gyorsabb gépelés érdekében jó adag billentyűkombinációt használhatnak. (Ez a tokba épített billentyűzet kísértetiesen hasonlít a Microsoft Surface hasonló megoldására.)

Keyboard

A teljesség kedvéét meg kell említeni, hogy frissítették az iPad minit is. A készülék nem volt fókuszban, egyedül az árösszehasonlításnál szerepelt, pedig hardveresen komolyabb frissítést kapott. Az iPad Airnél pedig semmi sem változott, maradt a tavalyi modell.

A keynote alatt mindenki tűkön ülve várta a megjelenést és az árakat. Nos, november előtt nem lehet kapni a készüléket, a színek is maradtak a régiek (arany, asztroszürke, ezüst), viszont a kapacitás érdekesen változott. Az még rendben van, hogy az alapmodell a 32GB-os lett (799 dollár), de utána jön egy nagy ugrás és a 128GB-os készülék 949 dollárba kerül. A mobilnetes verzióból pedig csak 128GB-os van 1079 dollárért. Persze az Apple amiből lehet pénzt csinál, így a ceruza és a billentyűzet sem alaptartozék, hanem 99 illetve 169 dollárért lehet külön megvásárolni. Az európai árak a dollár-euró árfolyamának változása, és az egyes országokban lévő forgalmi adó mértéke miatt ismét eltérőek lesznek – a hazai árak várható mértékét pedig fentebb már írtuk.

Összefoglalva

Az Apple nagyon komoly táblagépet hozott ki, jó néhány innováció található benne. Bár a puskaport nem lőtték el teljesen, mivel a 3D Touch technológia még hiányzik belőle. Na de majd jövőre várhatóan benne lesz. Méretben már van akkora, mint egy laptop, így a kérdés az lesz, hogy funkcióban ki tudja-e majd váltani: tehát ha valaki hordozható eszköz vásárlásán gondolkodik, akkor felmerül-e benne, hogy például MacBook helyett iPad Pro-t vásároljon. Az elkövetkező évek eldöntik a kérdést.

Ti vásároltok iPad Pro-t?

Olvasd el a hozzászólásokat is

36 Comments

  1. Szép-szép, de pont ugyanazért nem fogom megvenni, amiért a sima iPadot sem és a minit sem. Ez még mindig csak egy nagy okostelefon, ami játékra, netezésre jó, de dolgozni nem igazán lehet vele és a komolyabb játékok sem jók egér nélkül, kell a laptop/asztali gép, akkor meg inkább maradok az iPhonenál, ami ugyanezeket tudja, csak nem ilyen bazinagy 🙂

  2. @Jecy: Azért az iPad és az iPhone között nem csak a méret a különbség, külsőleg igen de használat közben egy teljesen más élményt ad. (ezt saját tapasztalatból mondom, rendelkezem mindkettővel, még macbookal is) Az alkalmazások a nagyobb kijelzőre vannak átformálva, valamint vannak olyan programok amiket csak iPaden érhetőek el pont azért mert kis kijelzőn használhatatlan lenne. Ettől függetlenül az iPad sosem a tartalom előállítására volt hivatott, mindig is egy tartalomfogyasztó eszköz volt, és abban a legjobb a világon. Természetesen lehet erőlködni de jelenleg még nem elég kényelmes és hatékony a technológia hozzá.. A pro sem fogja ezt az állítást megdönteni, de azért próbálkozni lehet!:)

  3. Nem cserélném el a macbook prot egy ilyenre. Pedig az árából majdnem kijön egy jó kis retina book.
    Sajnos sokszor kell windows-ozni, az pedig ipad pron nem megoldott, os x-en viszont igen. Ez van. Meg még egy csomó minden más miatt nem tudja kiváltani a book-ot.

  4. Elképzelek egy buszrakomány Japánt ahogy ezzel fényképeznek….

  5. Azért a Pencil nem egyenlő a más gyártók által alkalmazott sylus-szal.

  6. itt volt az ideje.Alig várom 🙂

  7. Milyen szép lesz ezen a Waze vagy iGO a kocsiban.

  8. Sziasztok, lehet hogy hülye kérdés de a ceruza konpatibilislesz más iPad-ekkel?

  9. fecskeneo: nem!

  10. @fecskeneo: nem, sőt, még kompatibilis se lesz! 🙂

  11. 😀

  12. @Before: Nehéz szó… mentségére legyen mondva, tényleg nehéz szó.. 🙂

  13. 😀 Annyira örülök, amikor egy olyan társaságba keveredek, ahol ennyi a nyelvész professzor, aki meg soha nem ütött melle a billentyűzeten… Imádom a Hibátlan embereket, azoktól mindig lehet tanulni 🙂 Köszönjük Emese 😉

  14. @fecskeneo: 🙂
    Szerintem is simán lehetett elütés, mivel egymás mellett van az n és az m.
    Viszont!
    – a “nyelvészprofesszor” egybe írandó
    – a mellékneveket nem írjuk nagybetűvel, tehát “hibátlan” a helyes.
    – a mondatok végére írásjeleket teszünk (pontot, felkiáltójelet, vagy kérdőjelet)
    – az utolsó mondatban Emese elé vessző kell, helyesen: “Köszönjük, Emese!”

    😀

  15. En azt hittem ez egy informatikai weboldal, de sosem szégyen tanulni valami újat 🙂 szal legkozelebb itt teszem fel a nyelvtani kerdeseimet is ok? 😉

  16. @fecskeneo: az oldalon hozzászólók hozzászólásainak tartalmáért a Szifon.com nem tud semmiféle felelősséget vállalni. ettől még az oldal nem válik mássá. a helyesírási és nyelvtani kérdések kapcsán érdemesebb viszont: http://helyesiras.mta.hu

  17. @Jadeye: 🙂 🙂 Na ezzel ki is nulláztad szegényt… 🙂 (Mondat kezdete nagy betű)

  18. Az összefoglaló első mondata szerint mi az a jó néhány innováció, amit tartalmaz ez a gép?

  19. @Balazs Pali: Steve Jobs aláírása is kisbetűs volt, remélem, neki is jelezted ezt a problémát.

  20. @Jadeye: Teljesen érhető, Ő volt az amerikai nemecsek ernő…

  21. @Before: Ha felsorolást használsz, akkor vagy tegyél vesszőt (!) a sorok végére, majd az utolsó sor végére pontot, vagy sem. (Attól függően, hogy a bevezető mondathoz a felsorolás szervesen kapcsolódik, vagy sem.) Javaslom, hogy ha már okoskodsz, ugyanabban a témában ne hibázz. 🙂 🙂

  22. @Balazs Pali: nem ez volt a kérdés, hanem hogy remélem, neki is jelezted, hogy ez téged zavar.

  23. Szerintem nevezzétek át a cikket ingyen nyelvtanórára és csináljatok egy újat az ipad pro-ra

  24. @diario: a cikk nem lett nyelvtanóra. a hozzászólások nem képezik a cikk részét.

  25. félmillájér!? Musthave….

  26. @Balazs Pali: Szó sincs róla, hogy bárki bárkit is lenullázott volna. Csak egyszerűen nem gondolom, hogy ez a fórum erre való lenne. Ennyi. Egy kérdést tettem fel, amire gyorsan választ is kaptam, csak ez után kicsit furcsa irányt vett a beszélgetés. Akinek ebben öröme tellik, annak egészségére, a választ a kérdésemre pedig köszönöm 🙂

  27. @fecskeneo: ott a pont 🙂
    A cikkhez visszatérve. Szerintem baromi drága, legalább is itthon az.

  28. @Jadeye: Nem vettem kérdésnek, mert nem volt kérdőjel a mondat végén.

  29. Sziasztok! ÁRGÉPEN az árak megjelentek!

    [link törölve.]

  30. @zeharom: az túlzás, hogy megjelentek volna. ez mindössze X bolt hirdetése, és nem a hivatalos ár, ráadásul csak egyetlen típus szerepel háromszor, és az is ott van, hogy “Az adatok tájékoztató jellegűek.”.

  31. Ez igaz… Szlovák a cég ebből adódik hogy az ár nem áfás… Pár perc és meglesznek az árak…Ha az időzónákat nézzük Romániában már vanna árak…

  32. 32gb-300.000 Normális???
    Mi a Tökömre elég manapság 32gb?

  33. @Medvetalp: Jogos! 🙂

  34. Szerintem kiváló munkára az iPad , nekem pl.nincs szükségem se asztali se laptopra ..
    Viszont ez kicsit túl lett árazva, ráadásul itt megint van 32 gigás viszont nincs benne 4g , érdekes , aztán csodálkoznak ha 1 év után megint megtorpan a vásárlás. Nekem nem kell 128 giga memória épp elég a 32 , vagy a 64 .

  35. Ja én vásárolnék , ha lenne 32, vagy 64 gigás 4G készülék is, így nem érdekel.


Add a Comment