fbpx Skip to content

Egészen tegnapig nem volt TV menüpontunk a hazai Apple Online Store-ban, azonban tegnap éjjel frissült és mostantól pedig meg is rendelhető hazánkban a 4. generációs Apple TV-t.

IMG_8103

A készülék 32 és 64GB-os változatban vásárolható meg, a dobozban magát az eszközt, az új távirányítót és egy Lightning- valamint hálózati kábelt kapunk, amivel üzembe helyezhetjük. Egyelőre csak az Apple Online Store-ban kapható a készülék november eleji szállítással, a 3-5 napos szállítási idő percek alatt megváltozott, az a készlet valószínűleg nagyon kevés volt. A magyar és a külföldi távirányítóval kapcsolatban azonban továbbra sem egyértelmű a helyzet.

Screen Shot 2015-10-26 at 14.50.51 Screen Shot 2015-10-26 at 14.50.40

Balra a hazai Apple TV távirányító, jobbra pedig az angliai

Ahogy látjuk, mintha hiányozna duál mikrofon a Sirihez. Ez így látatlanban nem jelenti azt, hogy fizikailag is hiányozna belőle a két mikrofon, de ameddig Siri nem érhető el magyarul (illetve sok más nyelven sem), addig hiába tüntetné fel külön az Apple, hogy ott van benne a mikrofon, hiszen gyakorlatilag nem lenne funkcionalitása. Ameddig nem kapjuk kézbe az új eszköz vásárlóknak szánt változatát, addig nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ne lenne elérhető mégis a Siri funkció a készüléken.

Noha ez végeredményben nem is akkora gond jelenleg számunkra, azért érdekes problémákat vet fel a jövőre nézve. Ha ugyanis valóban hardveresen különbözőek az egyes országokba szállított távirányítók, és a hazai piacra érkező termékből hiányoznak a mikrofonok, akkor a termék élettartama alatt az nem lesz képes később sem az időközben esetleg elérhetővé váló magyar Siri használatára.

Pár hete már teszteljük az Apple TV-t, és arra jutottunk, hogy csak akkor van Siri, ha amerikai (vagy más, a Siri által támogatott országhoz tartozó) Apple ID-val lépünk be. Ebbe pedig ugye Magyarország nem tartozik bele.

Hogy mit jelent ez? Ha szeretnénk az Apple TV-n használni a Sirit, akkor azt magyar fiókkal nem tudjuk megtenni. Persze regisztrálhatunk külföldi Store-hoz rendelt Apple ID-t, de akkor természetesen a magyar bankkártyánkat nem tudjuk hozzáadni a felhasználói fiókunkhoz, tehát ugyan van Siri, de vásárolni nem tudunk, maximum ingyenes dolgokat letölteni, ami elég szegényes. Amint az Apple kiszállítja a hazai vásárlóknak szánt Apple TV-ket, rögtön ki fog derülni, hogy mi a helyzet a mikrofonokkal.

Az Apple TV-ről hamarosan lesz egy átfogó tesztünk is, de addig is olvassátok el korábbi cikkeinket.

Ti mit gondoltok erről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

26 Comments

 1. Izgatottan várjuk az első szállítmányt! 🙂

 2. Szerintem nem lesz hardverileg többféle távirányító, az öngyilkosság lenne részükről.

 3. Van valami hely, ahol az Apple TV-re megjelenő appokat lehet megnézni? Hirtelen az iTunesban nem találom (watch, ipad, iphone van és slussz), guglival, az Apple oldalán, sehol… 🙁
  Pedig érdekelne pár dolog, mielőtt rendelek egy ilyen nem túl olcsó kütyüt… (AVPlayer van-e, lesz-e; VLC tud-e hálózati protokollokat kezelni, mit játszik le, stb)

 4. 57.000 Ft. Csak azt sajnálom, hogy a 3. gen. TV-m gyakorlatilag semmire sem jó. Mondjuk ajcsiba kaptam. És ha jobban belegondolok az sem igaz hogy semmire sem jó, mert azzal támasztottam meg a LED TV-t tartó polcot középen. Így nem szakadt le a polc.

 5. @taky1974: eddig az AppleTV JB nélkül számomra is értéktelen volt az Airplay-en kívül, gyakorlatilag a JB miatt vettem meg a 2.gen-t, még anno. Most eldönthetem, hogy Airplay-em van, vagy JB-m, a legutóbbi húzásuk miatt… Addig viszont imádtam, ár/érték arányban is jó médialejátszó volt 🙂
  Szeretem az Airplay-t, de maga ez a funkció ritkán ér meg 26ezer magyar forintot…
  Valamit érő tesztet meg egyelőre nem nagyon találni róla, így sötétben tapogatózás megy, meg esetlegesen hype-ból vásárlás.

 6. taky1974: ott a pont. Smart tv mindent tud amit az apple tv, az meg hogy tv-n nézd a telefonod képeit,videoit az nem ér meg ennyit. Kodi-t fel kell rá csapni aztán hello. Persze ahhoz jb kell. Ezért vettem Amazon fire stick et felmegy rá minden 3d-s filmeket is viszi kodi rol. Tokéletes a maga £35 jával.

 7. Ha family sharinget bekapcsoljuk és egy magyar id-t csinálunk bankkártyával, majd hozzárendeljük az amerikai apple id-t családtagként, úgy megoldható a cikk végén említett alkalmazásvásárlás problémája, nem jól gondolom?

 8. @AppleFan: persze de App Store nem lesz rajta, cseszheted. Emiatt jó az új Apple TV, mondjuk fél év múlva már a legtöbb app elérhető lesz rá.

 9. admin: nekem nem is kell rá app store, van az telefonon meg iPad en.

 10. Rendelve 🙂

 11. Az Apple miért gondolja, hogy Magyarországon senki nem beszél angolul????
  Miért ne használhatnám a siri-t angol nyelven???

 12. Rendelve 😀

 13. Smart View2 app és fotók, videok azonnal játszhatók a smart tv-n

 14. iPhonon is gond nélkül megy a siri magyar id-vel. Miért ne mehetne ugyanígy a tv-n is?

 15. @Ffx: még nincs kint az App Store ikonja az Apple TV-n, szóval egyelőre nincs “Apps for Apple TV” kategória sem az App Store-ban.

  @osy: tudomásom szerint nem lehet különböző országhoz tartozó Apple ID-kat egy családba tenni, épp a fizetési módok miatt sem.

  @zozeeee: használhatod – ha az Apple ID-d régiója USA vagy UK.

  @Jecy: azért, mert ez Apple TV és nem iPhone. az Apple TV-n egyszerűen nem így megy. felvegyem videóra?

 16. rendelve 4dv 🙂

 17. Jadeye: Légyszi 😀
  Am oké, hogy nem így megy, de nem lenne logikus az angol Sirit kihagyni. Elvégre a tv-n nem régió specifikus dolgokra használnánk a Sirit mint pl moziműsor vagy éttermek, hanem csak sima vezérlés. Az meg jó angolul is, nem? Persze más OS, de ugyanaz a cég. Így semmi értelme.
  Off: Várható update az alkalmazásotokhoz, mert a 6S nagyitasában már tényleg nagyon fura ez a mini design.. 🙂

 18. Bátran megrendeltem én is, és közben eladtam a Mac minim.
  Ha az uj apple tv sem játsza a filmeket a NASról akkor megszívtam!

 19. @Jerome: Az új Apple TV nem játssza a filmeket NAS-ról, DE a Plex majd fogja 🙂

 20. Én vettem saját magamnak Gift Cardot, így feltölthettem az amerikai egyenlegem.. Ha valaki nagyon ráfeszülne erre az irányra, akkor van megoldás, hogy ne csak az ingyenes cuccokat tudjátok letölteni. ? Amúgy meg biztos, hogy van mikrofon a magyarban is. Ugyanaz a ház, csak a mikrofont kivennék belőle? És akkor ott egy üres hely lenne egy lyukkal? Nem hinném. ?

 21. @admin: Az rögtön elérhető lesz vagy le kell fordítaniuk tvOS alá?

 22. @kchris: nyilván ki fogják adni az App Store-ban, és azt ígérték, hogy rögtön elérhető lesz.

 23. @admin: Synology Diskstation-ömhöz van IOS app, visz róla mindent. ha tvOS-re is megírják, ezekről a NAS-okról játszani fog. Kérdés, hogy Apple beengedi-e a tévés store-ba is.

 24. @admin: attól függ, milyen lesz a plex, mert iOS alá sajna olyan van, ami a dekódolást nem végzi, hanem a plex szervernek kell, így a NAS eleve kiesik, ez a legnagyobb probléma.

 25. @Jadeye: akkor egyelőre a kivárásra játszom, nem szeretnék alapból a NASt terhelő DLNA-t építeni (mert azt ugye indexelni is kell, stb). A legjobb talán az lenne, ha lehetne rajt natívan Kodit futtatni, mint a korábbi JB-s appleTV-n, vagy egy lejátszó, ami tud NFS/SMB/CIFS/FTP megosztást kezelni. Inkább FTP mint DLNA, amin nem feltétlen lehet hangot, feliratot váltani.
  Tényleg nagyon reménykedem benne, hogy nem vagyok egyedül ezekkel az “óriási” elvárásokkal (bár a tv-k és BD lejátszók piacán sem ismerték még fel, hogy a DLNA alsóbbrendű egy normális fájlmegosztási protokollhoz képest)


Add a Comment