fbpx Skip to content

A multitasking az Apple eszközein az iOS 4 debütálása óta nagyon sokat fejlődött. Az kezdeti változatok esetén ez a funkció nem igazán volt még kiforrott, és a nevét meghazudtolva nem volt igazán használható az alkalmazások párhuzamos használatára. Gyakorlatilag arról volt még itt szó, hogy a készülék hardveres korlátjának eléréséig (ami ugyebár a memória) a fizikai memóriában tartott egyszerre akár több alkalmazást is az iOS, így váltáskor nem kellett megvárni, míg újra betölt, de amint elfogyott, kínos másodperceket várhatunk az ismételt elindulásra.

 untitled-presentation-100617514-large

Az iOS 5 és 6-ban ez a funkcionalitás különösebben nem változott, az igazi megújulást az iOS 7 hozta el, ahol teljes mértékben újratervezte az Apple a multitaskingot, immáron lehetővé téve az alkalmazásoknak a tényleges, de csak felhasználó által engedélyezett háttérben történő futást, már amennyiben ezt a fejlesztők leprogramozták. Most, az iOS 9 megjelenését követően az iPad felhasználói megkapták a várva várt osztott képernyős üzemmódot, de az Apple az iPhone használóit sem hagyta cserben, és bevezette a “Vissza az alkalmazáshoz” gombot, ami igencsak hiánypótlónak bizonyult.

A gomb önmagában egy nagyon egyszerű, ám nagyszerű feladatot lát el: ha valamilyen oknál fogva egy alkalmazás használata közben abból át kell ugranunk egy másikba, ezzel a gombbal könnyedén visszatérhetünk az előző appba a dolgunk végezte után.

facebook-2-100620959-large

A legegyszerűbb példa a Vissza gomb használatára a Facebook és a Messenger. Ki ne botlott volna bele abba a szituációba, amikor az üzenőfalunkat böngészve kapunk üzenetet egy ismerősünktől. A közelmúltban ebben az esetben a Messenger ikon megnyomásának hatására átszambázott az iOS a Messenger alkalmazásba, de egyszerűen visszalépni már nem volt lehetőségünk, csak a Home gomb dupla lenyomása után a multitasking nézetben.

Az iOS 9-ben a válaszunk megírását követően  akár azonnal vissza is léphetünk, mert ha a legfelső, órát is tartalmazó keskeny sávra tekintünk, észrevehetjük, hogy a térerő és a szolgáltató jelzésére szolgáló sáv átalakult egy “Vissza a Messenger-hez” feliratocskává. Amint rábökünk, máris ott folytathatjuk a böngészést ahol abbahagytuk.

back-to-from-interupting-sms-100620957-large

Ez a megoldás abban az esetben is nagyon jól működik, ha értesítést nyitunk meg munkavégzés közben. Megnyílik az értesítést kezelő alkalmazás, majd ha végeztünk, könnyedén visszatérhetünk az előző appba.

Szintén nagyon praktikus lehet a használata a beépített levelező esetén is, amikor egy meetingre szóló naptárbejegyzést kapunk üzenetként. A linkre kattintva megnyílik a Naptár, majd az esemény elfogadását követően könnyedén visszatérhetünk, de akár váltogathatunk is a két alkalmazás között, amíg minden információt fel nem jegyeztünk az eseményhez, amit fontosnak tartottunk a fogadott levélből.

scheduling-email-2-100620966-large

Ez az egyszerű, de nagyon hasznos funkció talán az egyik legjobb újítása az iOS 9-nek, és az egyik a sok közül, amit már az első béta változat megjelenésekor nagyon könnyen megszoktam és megkedveltem. Az alkalmazások közötti váltás, azok párhuzamos kezelése sosem volt még ilyen kényelmes az iPhone-ok történetében, a kérdés már csak az számomra: vajon lehet ezt még fokozni?

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. a Facebookos résznél amikor a Facebookból átléptünk Messengerbe, a Messengerben is volt olyan gomb a bal felső sarokban hogy visszanyíl és Facebook. Mindez iOS 9 alatt.

  2. ez tök jó… csak párszor bugos volt nekem: belelóg a térerő szolgáltató feliratba ba a “vissza..:”(?)

  3. én mondjuk annak örülnék még, ha ezt lezárás után is megmaradna. nem életbevágó, de az elég bosszantó, hogy feloldás után eltűnik, és nem tudok 1 kattintással visszalépni a messenger-ből a facebook-ba…talán átlag felhasználnak ez az egyetlen ilyen felhasználási formája, ha már cukkerbergéknek fontos volt külön szedni 2 alkalmazásba…

  4. Én utálom, hogy eltünteti a térerő jelzéseket és annyival nem segít többet. Nem tart semeddig duplanyomni a Home-ra. És az esetek többségében nem is akarok visszamenni a másik appra, mert pl elkezdek írni itt az oldalon egy kommentet, jön egy Fb értesítés, átugrom, majd visszajövök, kitörlődik minden, amit addig beírtam, sok értelme van..
    Így most ha véletlen értesítésből ugrok át máshova, akkor le kell vinni Home-al kicsibe az appot, majd dupla-home-al muktitaskból kiválasztani ugyanazt, hogy lássam a wi-fi jelzést. Remek újítás, tabzs.

    Az bezzeg nem lett kijavítva, hogy ha egy fekvő nézetes appra jön értesítés és hiába van rotation-lock, ha az értesítésen keresztül ugrom át a másik app is fekvő lesz és sehogy sem lehet állóra rakni, csak ha leviszem kicsibe és újra megnyitom (így semmi értelme az átugrásnak mert pl az üzenetekből semmi se látszik fekve) vagy kikapcsolom a lockot, elforgatom a telot oldalra, visszaforgatom és visszakapcsolom a lockot. Ezt nem tudom eldönteni, hogy bug vagy feature, de ez is remek lett és 9.0 óta nincs javítva.

  5. En kb a 7es rendszer ota a dupla felhasz.rendszerert imadkozom :-))))) pl 1111 a jelkodom vagy ugye mar van az ujlenyomat es valaki valamiert elkeri a telom es azt mondanam 2222 a kod es az jonne be csak amit en akarok 🙂 pl az 1111el bejonne minden,de a 2222 nem tartalmazna a kepeimet,mailjeimet,uzeteket stb…

  6. Szerintem csak a HOME gombot akarják kímélni. Ki tudja milyen minőségű az új Touch ID ami a franc tudja még, hogy mivel van ősze építve. Az Apple lehet hogy így tolta ki a garancia időn túli tönkremenését az alkatrésznek. Ezzel sokat spórolva. Minden androidon ott a BACK. Az Apple 5 evvel le van maradva ezen a terén.

  7. @White64GB: nem mintha garanciaidő alatt nem orvosolnák díjmentesen a problémát – sőt, több esetben garanciaidőn túl is díjmentes volt több javítás is, például az akkucsere, a bekapcsoló gomb csere, kameracsere, töltőcsere, 1. generációs iPod nano cseréje (a 6. generációs nano megjelenése után, szintén akku miatt), stb.

    iPad esetén a multitasking gestures használatával már jó pár éve lehet könnyen váltogatni az egyes appok között (ez iPhone-on a kisebb kijelző miatt nem elérhető). iPhone 6s-en meg csak megnyomja az ember a kijelző bal oldalát, és elhúzza jobbra, és máris az előző appban van – ha meg nem húzod el, hanem csak tartod, akkor meg ott a multitasking nézet, ahol szintén könnyen lehet váltani.

  8. Erre vannak appok amikkel le tudod titkosítani amit nem akarsz hogy bárki láthassa a telódon, pl az asszony. 😀

  9. @gunar:
    Pl?
    (de nem jb-es cucc)!

  10. A 8 ás ios ben nagyon jó volt, hogy a bezárandó appok nem csúsztak egymásra mert elég volt a dupla home és simán olvasható volt minden app anélkül, hogy beleléptem volna. Ez mos így használhatatlan!
    Ja és azt észre vettétek, hogy ha egy kontaktnál több telefonszám van akkor az előzményekben nem látszik, hogy melyik számról hivott. Eddig az a szám amiről hívtak az kék volt. Most semmi. Miért kell elcseszni ami jó?

  11. Gunar engem ia erdekelne pelda,de en sem vagyok jb-ve!!!


Add a Comment