fbpx Skip to content

Mikor az Apple bemutatja az új iOS-t, sosincs idő arra, hogy minden funkciót a keynote keretében bemutassanak. Általában egy dián felsorolják azokat az újdonságokat, amiket a fejlesztők későbbi előadásokon bővebben megismerhetnek. Az iOS 9 egyik rejtett újdonsága a ReplayKit.

replaykit-cover

A ReplayKit framework segítségével lehetőségünk van az azt támogató alkalmazások, játékok történéseit videós formában rögzíteni, mindenféle külső eszköz, program, vagy épp jailbreak nélkül. Ez egy remek módja annak, hogy felvehessük egy-egy nehezebb játékban elért teljesítményünket, vagy épp egy gyors játék/alkalmazás bemutatót készíthessünk.

Két lehetőség közül választhatunk, mikor elindítjük a képernyőfelvételt: az egyikben csak az alkalmazás képét és hangját veszi fel a rendszer, míg a másik lehetőségnél akár audiókommentárt is fűzhetünk a felvételhez. A ReplayKit nem engedi, hogy az adott alkalmazás hozzáférjen az elkészült videóhoz, így mindenféle személyes tartalom biztonságban marad. A rendszer a videórögzítés alatt minden értesítést és egyéb zavaró dolgot blokkol, hogy semmi se rontsa el a videót.

replaykit-breakneck

A rövid játékmenetes alkalmazásokban lehetőség van az automatikus rögzítés bekapcsolására, persze itt nem kell attól félni, hogy a készülék hamar betelik, ugyanis ha a játék végén nem nyomunk a videó mentésére, akkor az törlődik. A másik opcióban a fejlesztőknek kell elkészíteni a felvétel elindításához és leállításához szükséges gombokat, ugyanis itt felhasználói utasításra indul csak el a felvétel. Az utóbbi megoldás tökéletes az olyan játékokhoz, ahol nincs folyamatosan fontos cselekmény, de az izgalmas részeket egy gombnyomással felvehetjük. ReplayKit felvétel alatt AirPlay és TV kimenet nem működik, hiszen hasonló elven működnek.

Az alábbi videóban láthatjátok, hogy mit sikerült ReplayKittel egy iPhone 6-on felvenni. A videóban a Breakneck című, a jövőben játszódó, endless run típusú játékkal próbálok minnél jobb eredményt elérni. Amennyiben figyelmesen hallgatjátok a videót, észrevehetitek, hogy beszélek alatta, de szinte csak egy-egy szó érthető, pedig direkt headsettel vettem fel a hangot, hogy a játék zenéje ne hallatszódjon be a kommentáromba:

Szerintem a ReplayKit egy jó és hasznos dolog, de van még mit csiszolni rajta. A videó felbontása a készülék kijelzőjének felbontásával megegyező, így inkább iPhone 6/6s Plus-szal vagy iPaddel érdemes felvenni, bár az utóbbinál a képarány nem a legjobb a mai videószabványokhoz.

[appstore id=”973784199″]

Te melyik játéknak örülnél, ha megkapná a ReplayKit-támogatást?

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Kár, hogy külön támogatás kell neki az appoktól és nem mentek el addig, hogy bármit felvehessek, ami a kijelzőn zajlik. De ne legyünk telhetetlenek, ugye? 🙂

  2. 2. Bekezdésben el lett írva: “audiókemmentárt”.


Add a Comment