fbpx Skip to content

Az Apple és a Samsung között zajló pereskedés már nem új keletű dolog. Szinte nem telik el hónap, hogy ne perelnék be egymást valami újabb szabadalomsértés, reklámban történő pocskondiázás, vagy bármilyen egyéb érdekeltérés miatt. Ezek a perek pedig rendre akár évekig is elhúzódhatnak. Most viszont úgy tűnik, hogy hamarosan pontot tehetnek egy már régóta húzódó ügyre.

Men are silhouetted against a video screen as they pose with Samsung Galaxy S3 and iPhone 4 smartphones in this photo illustration taken in the central Bosnian town of Zenica, May 17, 2013. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: BUSINESS TELECOMS) - RTXZQ3W

Az Apple szerint a koreai telefongyártó cég három szabadalmukat is megsértette a közelmúltban: a billentyűzár feloldásának mozdulatát csúsztatással, az automatikus hibajavítást szövegben, valamint a linkek automatikus hozzáadását szövegben, például telefonszámoknál vagy e-mail címeknél. Az ítélet értelmében a Samsung akár a szabadalmat sértő eszközök visszavonására is kényszerülhet, de legalábbis a funkciók letiltására mindenképp. Ám ez közel sem olyan drámai, mint amennyire annak hangzik elsőre.

A tárgyalás velős  része tavaly májusban zajlott, akkor megállapításra került, hogy a Samsung sérti ezeket a szabadalmakat, így az Apple kérte az érintett készülékek forgalmazásának beszüntetését. A kérelmet az ügyészség végül visszautasította, mert az Apple nem tudta bizonyítani, hogy ezzel maradandó károkat okozott nekik a konkurens vállalat.

slidetounlock_2267310b

A most nemrég lezajlott tárgyaláson viszont a fellebviteli bíróság az előző ítéletet felülbírálta, így akár még az is megeshet, hogy a Samsung tényleg változtatásra kényszerül. Az Apple azonban nem kötelezné a Samsungot arra, hogy szüntessék be az érintett készülékek forgalmazását, már azzal is megelégednének, ha a szóban forgó funkciók kikerülnének, vagy megváltoztatásra kerülnének.

Autocorrect-ill

A helyzet viszont koránt sem olyan szörnyű, még abban az esetben sem, ha beszüntetésre kerülne a sor, mert a készülékek között nem a jelenlegi zászlóshajó modellek szerepelnek, hanem a néhány évvel ezelőtti Galaxy S2, S3, vagy Note 2. Minden bizonnyal ezek piaci részesedése manapság már igen kicsi, így nem esne el óriási bevételtől a Samsung.

Ami viszont érdekessé teszi a döntést, hogy ez az ítélet példaértékű lenne abból a szempontból, hogy mi történjen azokkal az okoseszközökkel, amelyek sértenek bizonyos szabadalmakat, de önálló terméknek minősülnek, mivel nem teljes egészében lopott ötletről van szó.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Sajnos, ez már „csak” erkölcsi győzelem, igazságot szolgáltattak az -nek. Jól tudja a bíróság, miért csak mostanra „világosodtak” meg…

  2. Meg még vagy 20 dolgot ellopott de nem probléma

  3. Ezek azert tobbnyire rohejes aprosagok 🙂 nem ezert nem androidot hasznalok

  4. Szerintem csak olyan szempontbol peldaerteku, hogy a Samsung "most már tudja", hogy mennyi ideig kell elhuzni egy pert ahhoz, hogy ne okozzon nekik nagyobb veszteseget egy szabadalmi per elvesztese. 🙂


Add a Comment