fbpx Skip to content

Az egész világ az iPhone 6s-re figyel, de nem csak a vásárlók, idén a kiegészítőgyártók is izgatottan követték, milyen is lesz pontosan működés közben a forradalmi 3D Touch. Az Apple – rá jellemző módon – nem egyszerűen szoftveresen oldotta meg a “jobb klikket”, hanem épített egy nagyon bonyolult, de precíz hardveres megoldást, amit a konkurensek – szokás szerint – évekig próbálnak majd lemásolni.

xpro.prod

Viszont van egy kis csavar a dologban. A 3D Touch olyan apró változásokat mér olyan elképesztő pontossággal a kijelzőn, ami felvetette, hogy a kijelzővédő fóliák és főleg az edzett üvegek nem fognak tudni megfelelően működni vele. Az Apple ki is adott a gyártóknak egy guideline-t arról, hogy milyen technikai paramétereknek kell megfelelniük ahhoz, hogy a 3D Touch tökéletesen funkcionáljon, és a fejlesztés során már a prototípusokon is teszteltek kijelzővédőket.

A nagy gyártók már egy ideje ezen iránymutatás alapján készítik az üvegeket, az itthon kapható termékek közül például az Xprotector by XPRO™ ilyen. Mi most ezeket a főleg japán alapanyagokból készült termékeket vizsgáltuk meg közelebbről.

A 3D Touch az összes, alább felsorolt fóliával hibátlanul működik.

Az XPRO™ által gyártott edzett üvegekről sokat elmond ez a törésteszt:

Xprotector 0,33mm-es edzett üveg

A klasszikus méret. Már nem vastag, de még nagyon erős. Tökéletesen és stabilan tapad, szélei kerekítettek, nem vág, méretezése pontos, az ujjlenyomat-olvasó kényelmesen elérhető marad vele, a kijelző színeit nem torzítja, ujjlenyomat-csökkentő bevonattal rendelkezik.

xpro.tempered.33

Xprotector 0,20mm-es edzett üveg

A mostani, kecsesebb telefonokhoz igazított verzió, harmadával vékonyabb, így még kevésbé érezhető, hogy a telefonon van. Érdemes megjegyezni, hogy egy szétesésgátló/ütés-elnyelő fóliára van építve, és ha annak a vastagságát levonjuk, kiderül, hogy elképesztően vékony üvegrétegről beszélünk. Kialakítása egyébként azonos a 0,33mm-es modellel.

xpro.tempered20

Xprotector Ultra Clear fólia

Ez már nem edzett üveg, csak “hagyományos” fólia. Az egyszerű kijelzővédő fóliákhoz képest már ez is egy evolúciós lépcső, hiszen valóban többrétegű, felületkezelt polietilén-tereftalát, aminek a keménysége nagyobb, mint a pár száz forintos verzióké.

xpro.ultra

Xprotector Anti-Shock fólia

Ez is “csak” fólia, viszont ebben van egy extra réteg (amitől vastagabb is, mint az Ultra Clear), amiben termoplasztikus poliuretán van. Ennek fontos szerepe van: az ütéseket ez a szendvicsszerkezet vezeti el. Persze ettől még nem lesz olyan erős, mint egy edzett üveg, viszont annál olcsóbb.

Xprotector Diamond fólia

Leginkább a hölgyek számára érdekes ez a típus. Az Ultra Clear fóliába csillámport kevertek, amitől úgy csillog az egész, mintha valami high-tech tündérmese kelléke lenne. Ugyanakkor ha a kijelző be van kapcsolva, ez a csillogás nem látszik. Ha nincs ötleted mivel nyűgözd le a párod, akkor a legjobb meglepetés. Nem utolsó sorban védi is a telefont a karcoktól.

xpro.diamond1

Összefoglalva

Az XPRO™ márkás kijelzővédőivel gond nélkül működik a 3D Touch, viszont az egyre bonyolultabb (és emiatt egyre drágább) kijelzőkre már szinte kötelező valami védelem, elvégre a kijelzőcsere még mindig sokkal drágább, mint egy pár ezer forintos kijelzővédő.

Még egy gondolat a karcokról:
A karcok is olyanok a kijelzőn, hogy szinte sose látszanak, csak amikor az ember el akarja adni a telefonját. Akkor viszont csak úgy ragyognak a gyönyörűen megtisztított kijelzőn. Ezeket a karcokat már egy olcsó Ultra Clear fóliával is el lehet kerülni!

Az is tévhit, hogy az iPhone-okba épített Gorilla Glass nem karcolódik. A GG nagyon erős, de a felülete annyira fényesre/simára van csiszolva, hogy keménysége ellenére is könnyű durván összekarcolni, mint pl. ezen a képen is látható:

iphone6.karcok

A fóliák megvásárolhatóak a  http://www.xprotector.hu

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. A kijelzővédő folyadékokat még nem próbáltátok? (pl. GLAZ Liquid) Azok milyenek lehetnek?

  2. Mit tud ez a GLAZ?

  3. Elvileg csak fel kell vinni a speciális folyadékot a kijelzőre és sokkal ellenállóbb lesz az üveg.

  4. Esetleg egy konkrét videós teszt, meggyőzőbb lenne hogy valóban működik-e az Iphone 6S-en a 3D Touch…. Tény hogy ez a termék jó… az Iphone 6-omon volt 0.20-as üveg….. az repedt el, és nem a képernyő, mikor félrészeg hülye fejjel ráültem.

  5. Bada001!
    Karc ellen elég jól működik.

  6. (x) nem kellene?

  7. @kchris: miért kellene? egyértelműen jelezve van PR kategóriával és PR címkével.

  8. Tudom, hogy ez a kijelzovédőről szól , de azt mondjátok már meg, hogyan lehet jó az i6 ra való tok az 6s re.., a 6s vastagabb nem?

  9. @robit: nézd meg a méreteket az Apple oldalán. ha kiszámolod, az jön ki, hogy a 6s 0,2mm-rel vastagabb, mint a sima 6. ez meg nem számít a tokoknak.

  10. Jadeye: köszi , azért rendeltem , hogy most megrendelném de telefon még csak 2-3 hét múlva …
    Te használsz kijelző védőt / üveget/ ?

  11. Gondoltam, most veszek egy átlászó szilikon tokot , mert eddi fekete kemény tokot hasznàltam de unom mar, hogy ezt a szép telefont el rejtem…
    Valaki használ átlátszó tokot , vélemény?

  12. Azért kérdeztem!

  13. a 0.2-es edzett üveg mennyire vált be, aki esetleg vett 6-ra?
    force touch-ot valaki próbálta vagy honnan derült ki, hogy működik?
    köszi!

  14. Sziasztok!
    6S-em van kb. egy hetes space gray. Mobiltelefon boltban dolgozom napi szinten 10 darab 6-os fóliát (üveget simát vegyesen) rakok fel megjelenése óta hibátlanul. A 6s-emre viszont nem tudok szépen, hamarabb kezd el domborodni a kijelzője mint a 6-nak, így a szélén nem tapad oda a fólia (mondanom sem kel milyen szép látvány…) Raktam már fel Gold-ra, RoseGold-ra Silver-re mindre hibátlanul fel megy. Space gray-re még nem raktam. Létezik hogy a fekete kijelzőnek hamarabb domborodna a széle? Ti esetleg nem jártatok így? Mi van ha csak az enyém ilyen? Vissza viszem mit mondjak, nem jól áll a fólia rajta, meg hamarabb domborodik a kijelző? Úgy kinevetnek, hogy én fogom hülyének érezni magam… Borzalmasan zavar és fogalmam sincs mit csináljak.
    Köszi

  15. @HooD:

    Kedves HooD!

    Én ugyan ezt tapasztaltam a Space gray készülékemen. Megvettem a 0.2es üveget majd felhelyeztem. A széleken nem tapadt. Kaptam egy másikat amit már felrakattam de ugyan ez történt….
    Hidd el, engem is borzalmasan zavar a látványa… nem ezt szeretném látni egy ilyen készüléken…

  16. @Szobby.G:

    Azóta fóliáztam space grayt… hibátlanul rá lehet rakni. Sajnos csak az enyém illetve ezek szerinte a tied ilyen. Leírtam az Istyle-nak a tapasztalatomat a kedves 8 osztályos (hat első két második) kollégájuk ennyit írt vissza idézem: “kedves gabor, ezert erdemes nalunk vasarolni foliat” Na hát úgy döntöttem mivel csütörtökön nem dolgozom bemegyek aztán túlórázhatnak rajta. Szóval ez nem egy 10ezer forintos munkástelefon, addig nem nyugszok míg ki nem lesz cserélve. Ja és ma észrevettem a hátsó kamerájában belül egy pici kis szőrszálat…. ehhez azt hiszem már pláne nem tudok mit hozzáfűzni. Az első Iphone amit boltból újonnan vettem, lehet ez volt a hiba…

  17. @HooD: “ezert erdemes nalunk vasarolni foliat”
    na mert amúgy sokat számít ám, hogy ugyanazt a típusú fóliát melyik boltban veszed meg. o.O maximum annyiban, hogy ők teszik-e fel, vagy sem, mert ebben az esetben ha elszúrják, akkor az ő költségük a csere, nem a tied. de nyilván egyszerűbb erre hivatkozni, hiszen más munkájáért nyilván nem lehet felelősséget vállalni.

  18. @Jadeye:

    Nem probléma, csütörtökön gyakorolhatnak rajta míg jó nem lesz… de sajnos ez sose lesz az…
    A mondanivalóját értem amit írtak, de a nevemet azért én nagy betűvel szoktam írni. Nem is értem, hogy engedik telefon vagy gép mellé egyáltalán az ilyen embert, ha én ilyet írnék bármelyik ügyfelemnek reggel nem kéne jönnöm többet… és akkor én még hol vagyok az apple-höz…

  19. @Hood

    Kerlek ird le mire jutottak a foliacserevel kapcsolatban. En kerdezoskodtem meg par helyen es nagyon sokan ezt tapasztaltak…


Add a Comment