Bemutatták az új Apple TV-t és a tvOS-t

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Apple TV fronton már 2013 óta nem történt változás, ezért lassacskán időszerű volt, hogy az Apple valamivel előrukkoljon, hogy tarthassa magát konkurenciával szemben. Többször is felröppent a hír az elmúlt hónapok keynote-jai során, hogy új Apple TV van kilátásban, de mindeddig elmaradt a premier.

buy_tv_large_2x

A tegnapi bemutatón viszont végre megtört a csend. Az iPhone 6s-t és iPad Pro-t követte az új Apple TV bemutatkozása, amely mind külsőleg és belsőleg is hozott megújult tartalmakat. Nézzük meg részletesebben, miről esett szó tegnap.

Kezdjük a külsővel: az új Apple TV alapkoncepciója megegyezik az előző modellével, ugyanazt a kis fekete dobozt kapjuk, mint eddig, annyi különbséggel, hogy 10mm-rel magasabb lett.

Apple-TV-meretek

Csatlakozók tekintetében a betáp mellett kaptunk egy HDMI és egy Ethernet portot, ami pedig elsőre szembetűnő, hogy a sokak által kedvelt Optical Audio csatlakozási pont megszüntetésre került, helyette viszont lett egy USB-C. A hang így kizárólag HDMI-kábelen keresztül vihető át.

Apple-TV-portok

Belsőleg sokat javult a helyzet: a tvOS és a szolgáltatások meghajtásáról a 64 bites, A8 CPU és 2GB memória gondoskodik, tárhelykapacitásból pedig 32 és 64GB közül választhatunk. Természetesen megtaláljuk benne a 802.11ac szabványt támogató Wi-Fi chipet, valamint 4.0-s Bluetooth-t, ami több távirányító kezelésére is képes egyszerre.

A másik legújabb érdekesség az újratervezett távirányító. A megszokott gombsor mellett immáron megjelent a Siri utasítására használható gomb, amit nyomva tartva Siri csupa füllel várja instrukcióinkat. A legnagyobb dobás mégis inkább a beépített érintőfelület, amely segítségével a már megszokott érintőgesztusokkal navigálhatunk a menüben, vagy irányíthatjuk a Store-ból letöltött játékokat – és a távirányító így egyben kontrollerként is üzemel.

Siri-remote

Hardver tekintetében a borítás alatt találunk gyorsulásmérőt és giroszkópot, ezeknek a játékoknál lesz fontos szerepük. Áramellátásról a beépített akkumulátor gondoskodik, amely egy teljes töltéssel akár 3 hónapig is üzemképesen tudja tartani a távirányítót, utántöltést pedig a beépített Lightning-csatlakozón keresztül végezhetünk.

Az új konfigurációval egyidőben debütált az új Apple TV operációs rendszere is, amit az iOS és a watchOS után nemes egyszerűséggel tvOS-nek nevezett el az Apple. A design nagyban hasonlít a megszokottakhoz, átvéve a mostani iOS-verziók grafikus elemeit.

Apple-TV-hero_large

A régebbi modellben megtalálható appok mellett mostantól elérhetővé válik az Apple Music, Photos, Weather, valamint a tévére “szakosodott” App Store, ahonnan akár harmadik féltől származó alkalmazásokat vagy játékokat is le tudunk majd tölteni. Első körben az iPhone App Store-ban megtalálható, legnagyobb letöltést generáló játékok kerülnek fel a kínálatba, majd nem sokkal a forgalmazás megkezdése után biztosan záporozni fognak a jobbnál jobb appok.

apple-iphone-6s-live-_1788_0

Árazás tekintetében a 32GB-os modell 149 dollárba, a 64GB-os pedig 199 dollárba fog kerülni, a rajt pedig valamikor október végén lesz esedékes – de hogy Magyarországon mikortól lehet kapni, arról jelenleg nincs információ.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Minek kellett lecserélni az optical audio port-ot?!… Most csak ezért nem fogok váltani, mert nekem kell az a jól megszokott optical audio port és nem a hülye usb-c portjuk…

 2. @robit: Komoly tévedés, amit már sok helyen olvastam. A SIRI nem érhető el, kivéve néhány országot. Ettől függetlenül az új távirányítóval szereltek a más piacokra szánt verziók is, csak itt a keresés gomb más funkciót fog előhívni (gondolom egy egyszerűsített kereső felületet, talán a gombra festett ikon is más lesz).

  Üdv,
  B

 3. @robit:
  Apple TVs in all other countries are packaged with the Apple TV Remote. Figure 1-1 shows the new remote. It has the following buttons:

  Touch surface. Swipe to navigate. Press to select. Press and hold for contextual menus.

  Menu. Press to return to the previous menu.

  Siri/Search. Press and hold to talk in those countries that have the Siri Remote. In all other countries, press to open the onscreen search app.

  Play/Pause. Play and pause media.

  Home. Press to return to the Home screen. Press twice to view open apps. Press and hold to sleep.

  Volume. Control TV volume.

  Lightning connector. Plug-in for charging.

  Ez alapján csak a funció lesz más a gomb designja megegyezik.

 4. Az optika csatlakozó hiánya miatt vennem kell új erősítőt mivel az enyémen nincs hdmi. Tehát eleve plusz 150ezer kiadás a apple tv mellé. Ráadásul ez a modell sem tud DTS hangot, nem tudom miért.
  Valaki írta egyébként kicsit hibásan de biztos ezt akarta: Apple Tv-t összeköt Tv-vel hdmi-vel majd onnan optikain megy az erősítőbe a hang. De valahogy nekem egyik TVm sem adja tovább Dolby ban vagy DTSben a hangot, sima stereo jelet továbbít az erősítőnek az optikain. Tehát az a megoldás nem jó.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!