fbpx Skip to content

Apple TV fronton már 2013 óta nem történt változás, ezért lassacskán időszerű volt, hogy az Apple valamivel előrukkoljon, hogy tarthassa magát konkurenciával szemben. Többször is felröppent a hír az elmúlt hónapok keynote-jai során, hogy új Apple TV van kilátásban, de mindeddig elmaradt a premier.

buy_tv_large_2x

A tegnapi bemutatón viszont végre megtört a csend. Az iPhone 6s-t és iPad Pro-t követte az új Apple TV bemutatkozása, amely mind külsőleg és belsőleg is hozott megújult tartalmakat. Nézzük meg részletesebben, miről esett szó tegnap.

Kezdjük a külsővel: az új Apple TV alapkoncepciója megegyezik az előző modellével, ugyanazt a kis fekete dobozt kapjuk, mint eddig, annyi különbséggel, hogy 10mm-rel magasabb lett.

Apple-TV-meretek

Csatlakozók tekintetében a betáp mellett kaptunk egy HDMI és egy Ethernet portot, ami pedig elsőre szembetűnő, hogy a sokak által kedvelt Optical Audio csatlakozási pont megszüntetésre került, helyette viszont lett egy USB-C. A hang így kizárólag HDMI-kábelen keresztül vihető át.

Apple-TV-portok

Belsőleg sokat javult a helyzet: a tvOS és a szolgáltatások meghajtásáról a 64 bites, A8 CPU és 2GB memória gondoskodik, tárhelykapacitásból pedig 32 és 64GB közül választhatunk. Természetesen megtaláljuk benne a 802.11ac szabványt támogató Wi-Fi chipet, valamint 4.0-s Bluetooth-t, ami több távirányító kezelésére is képes egyszerre.

A másik legújabb érdekesség az újratervezett távirányító. A megszokott gombsor mellett immáron megjelent a Siri utasítására használható gomb, amit nyomva tartva Siri csupa füllel várja instrukcióinkat. A legnagyobb dobás mégis inkább a beépített érintőfelület, amely segítségével a már megszokott érintőgesztusokkal navigálhatunk a menüben, vagy irányíthatjuk a Store-ból letöltött játékokat – és a távirányító így egyben kontrollerként is üzemel.

Siri-remote

Hardver tekintetében a borítás alatt találunk gyorsulásmérőt és giroszkópot, ezeknek a játékoknál lesz fontos szerepük. Áramellátásról a beépített akkumulátor gondoskodik, amely egy teljes töltéssel akár 3 hónapig is üzemképesen tudja tartani a távirányítót, utántöltést pedig a beépített Lightning-csatlakozón keresztül végezhetünk.

Az új konfigurációval egyidőben debütált az új Apple TV operációs rendszere is, amit az iOS és a watchOS után nemes egyszerűséggel tvOS-nek nevezett el az Apple. A design nagyban hasonlít a megszokottakhoz, átvéve a mostani iOS-verziók grafikus elemeit.

Apple-TV-hero_large

A régebbi modellben megtalálható appok mellett mostantól elérhetővé válik az Apple Music, Photos, Weather, valamint a tévére “szakosodott” App Store, ahonnan akár harmadik féltől származó alkalmazásokat vagy játékokat is le tudunk majd tölteni. Első körben az iPhone App Store-ban megtalálható, legnagyobb letöltést generáló játékok kerülnek fel a kínálatba, majd nem sokkal a forgalmazás megkezdése után biztosan záporozni fognak a jobbnál jobb appok.

apple-iphone-6s-live-_1788_0

Árazás tekintetében a 32GB-os modell 149 dollárba, a 64GB-os pedig 199 dollárba fog kerülni, a rajt pedig valamikor október végén lesz esedékes – de hogy Magyarországon mikortól lehet kapni, arról jelenleg nincs információ.

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. Szerintem USB-C-n is rendelkezésre áll a hang egy külső DAC-al, hasonlóan a telefonokhoz.
    Más kérdés, hogy van-e értelme 🙂

  2. Minek kellett lecserélni az optical audio port-ot?!… Most csak ezért nem fogok váltani, mert nekem kell az a jól megszokott optical audio port és nem a hülye usb-c portjuk…

  3. @Goldenblogger4: az USB-C miatt egyébként is hiába váltanál, az szoftverfrissítéshez van rajta (mint korábban a mikro-USB). a hang a HDMI-n át húzható ki belőle, lásd az épp a tied feletti hozzászólást.

  4. Es az új távirányítót nem minden ország kapja meg.., tehát új Apple tv régi taviánytoval, ugyan azon áron , es ugye magyar síri még mindig nincs.

  5. @Goldenblogger4: Tv összeköt optikaival erősítővel és jónapot.

  6. @robit: Komoly tévedés, amit már sok helyen olvastam. A SIRI nem érhető el, kivéve néhány országot. Ettől függetlenül az új távirányítóval szereltek a más piacokra szánt verziók is, csak itt a keresés gomb más funkciót fog előhívni (gondolom egy egyszerűsített kereső felületet, talán a gombra festett ikon is más lesz).

    Üdv,
    B

  7. B_alazs; legyen igazad ès én egy cikkben olvastam.

  8. @robit:
    Apple TVs in all other countries are packaged with the Apple TV Remote. Figure 1-1 shows the new remote. It has the following buttons:

    Touch surface. Swipe to navigate. Press to select. Press and hold for contextual menus.

    Menu. Press to return to the previous menu.

    Siri/Search. Press and hold to talk in those countries that have the Siri Remote. In all other countries, press to open the onscreen search app.

    Play/Pause. Play and pause media.

    Home. Press to return to the Home screen. Press twice to view open apps. Press and hold to sleep.

    Volume. Control TV volume.

    Lightning connector. Plug-in for charging.

    Ez alapján csak a funció lesz más a gomb designja megegyezik.

  9. Az optika csatlakozó hiánya miatt vennem kell új erősítőt mivel az enyémen nincs hdmi. Tehát eleve plusz 150ezer kiadás a apple tv mellé. Ráadásul ez a modell sem tud DTS hangot, nem tudom miért.
    Valaki írta egyébként kicsit hibásan de biztos ezt akarta: Apple Tv-t összeköt Tv-vel hdmi-vel majd onnan optikain megy az erősítőbe a hang. De valahogy nekem egyik TVm sem adja tovább Dolby ban vagy DTSben a hangot, sima stereo jelet továbbít az erősítőnek az optikain. Tehát az a megoldás nem jó.

  10. YouTube?

  11. @Jerome: tévedtem apple tvvel müködik, most teszteltem a régivel. apple tv hdmi tv optikai erősítő és átdobja a dolby hangot

  12. Ezt a távirányítóval való játékot nem igazán tudom elképzelni mindössze ennyi beviteli móddal. Vagy az Apple újra feltalálta a Wii-t? 🙂

  13. iCloud drive lesz? Vagy a “Photos”-on ezt értik?

  14. Ugyanaz mint a wii de kevesebb mint a ps move

  15. A 3. generációs Apple Tv firmware-je lesz frissítve szerintetek, megjelenésben vagy bármi másban? Vagy annak már kalap-kabát?

  16. avit lefogjatszani?

  17. @Zapolap:
    Avit? Ki használ még ilyen elavult formátumot? Dehogy játssza le, nem erre találták ki…

  18. @audittqp:
    Ez mondjuk engem is érdekelne. Mert eddig be sem kapcsoltam. De tartok tőle hogy ezek után sem fogom.

  19. @audittqp, @taky1974: az Apple azt írja, hogy a tvOS csak az új Apple TV modellre lesz elérhető. arról nem írtak, hogy a korábbi modellekkel mi lesz, de azokra a tvOS nem lesz elérhető.

  20. @Jadeye:
    Akkor marad virágalátét. 😀


Add a Comment