fbpx Skip to content

Az Apple által fejlesztett Swift programnyelv tavaly júniusi megjelenése óta folyamatosan fejlődik, és máris óriási népszerűségnek örvend. Egy ilyen nagy volumenű, új programozási nyelv születése nem mindennapi jelenség, érthető tehát, hogy a Swiftnek köszönhetően sokak érdeklődése fordult nemcsak az iOS-re és OS X-re való fejlesztés, hanem a Swift nyelv, a compiler és az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra általános működésének részletei felé is.

A Budapest Swift Meetup már eddig is nagyon sikeres volt a magyar iOS-fejlesztői közösségben. A szervezőkkel közösen ezért arra vállalkoztunk, hogy a meetup keretein belül egy új előadássorozatot indítunk, amelyben a résztvevőket beavatjuk a programozási nyelvek tervezésének, valamint a modern fordítóprogramok működésének és implementálásának fortélyaiba.

Azt reméljük, hogy az érdeklődők számára sikerül egy kicsit új megvilágításba helyezni ezt a manapság sajnos általában “fekete mágiának” tartott – a szervezők véleménye szerint viszont programozói alapműveltségnek tekintendő – területet.

CompilerPhases

A rendezvény során némi elméleti alapozást követően sok-sok praktikus példán keresztül fogjuk megismerni azokat az alapvető technikákat, algoritmusokat és trükköket, amelyeken a manapság használatos fordítóprogramok nagy részének működése alapul. Célkitűzésünk, hogy a hatrészes sorozat végére a résztvevőkkel együtt megírjunk egy teljes, működő fordítót a Swiftnek egy leegyszerűsített részhalmazára hasonlító programozási nyelvhez. Magához a compiler elkészítéséhez is természetesen Swiftet fogunk használni, ezzel is segítve a nyelv mélyebb, átfogóbb elsajátítását.

Lelkesedéssel várunk Titeket a legelső alkalomra, 2015. szeptember 15-én, kedden, 19 órakor. A helyszínről és egyéb technikai részletekről a Budapest Swift Meetup hivatalos honlapján találtok bővebb információt. Az alkalmak várhatóan körülbelül havonta fogják követni egymást.

A meetupon a részvétel teljesen ingyenes, sőt, lesz pizza és sör is! 🙂 Az előadáson elhangzottak megértéséhez és a live coding követéséhez, az abba való bekapcsolódáshoz a compiler-technológiában való előzetes jártasság nem szükséges; ahhoz csupán általános programozási ismeretekkel érdemes rendelkezni egy modern programnyelven.

Reméljük, minél többen eljöttök!

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment