fbpx Skip to content

Nem telik el hét, hogy az Apple ne rukkolna elő valamilyen újabb szabadalmi tervezettel, amit rögtön be is nyújtanak az amerikai szabadalmi hivatalhoz, hogy még véletlenül se kerüljön más kezébe az ötlet. Persze ezek többsége sosem valósul meg, vagy csak jóval az ötlet leírását követően. Ennek az az oka, hogy nem minden esetben adott még a technológia ezekhez a tervekhez, valamint általában csak funkcionális leírást tartalmaznak, technikai specifikációt ritkább esetben.

13887-9018-150813-Photos-l

A most napvilágott látott szabadalmat is már évekkel ezelőtt beadta az Apple, és úgy tűnik, hogy mostanában lesz esély arra, hogy valós testet öltsön. Mindannyian találkoztunk már különböző helyeken (közösségi oldalak, fotókészítő alkalmazások, vagy az OS X-ben a Photos) az arcfelismerő technológiával, ami segítségével a rendszer képes automatikusan detektálni a fotón látható arcokat, megkönnyítve azok bejelölését. Nos, az Apple ezt gondolta egy “kicsit” tovább.

A szabadalom a “Rendszerek és módszerek digitális fotók küldésére” címet kapta, és egy érdekes ötletet tartalmaz. Az alapkoncepció szerint az arcfelismerés több lenne az arcok bejelölésénél. Megfelelő információk birtokában az adott készülék képes lehet kikeresni névjegyzékünkből a fotón látható személyt, és azt rögtön be is jelöli a fotónkon.

Ám ez még nem minden. Az algoritmus arra is képes, hogy az összes felismert és bejelölt ismerősünknek akár automatikusan el is küldje a róluk készült fotókat. Ezt a névjegyzékben megadott elsődleges kommunikációs formánál lehetne definiálni, így többek közt MMS, e-mail, iMessage is választható lehetne, illetve szóba került a közösségi oldalakon történő megosztás is.

Mindehhez az algoritmus először összegyűjti a potenciális címzettek körét, majd a készülék kijelzőjének egy kitüntett pontján értesítené a felhasználót arról, hogy kiknek küldhető tovább és milyen úton az adott fotó. Amennyiben pedig nincs találat az adott archoz, lehetőség lenne manuálisan is összerendelni a megfelelő kontakttal.

13887-9016-150813-Photos-2-l

Automatikus küldés esetén pedig szabályozni lehetne, hogy amennyiben például a megosztás forrása egy felhős tárhely, mondjuk iCloud Drive, akkor ott ki és mennyi ideig férhetne hozzá, a megosztás tényéről pedig az adott személyek értesítés formájában tájékozódhatnak és tekinthetik meg a róluk készült képe(ke)t.

A hatékonyabb arcfelismerés, valamint az új arcok felismeréséhez az Apple létesítene egy adatbázist, amely felhasználásával az adott készülék gyorsan és könnyedén bővítheti a felismerhető arcok körét, ezzel pedig elősegítve a minél hamarabbi bejelölést és a fotó megosztását.

Mint láthatjuk, maga a koncepció egy elég érdekes ötleten alapul, és szorosan hagyatkozik a közösségi média használatára, ami manapság jelentős mértékben határozza meg az emberek többségének mindennapi létét. Az ötlet első elgondolásra pedig inkább egy kényelmi funkció, ami bár első elgondolásra nagyon jól hangzik, de számos kérdést vethet fel a felhasználók többségében, például adatvédelmi szempontból.

Az szabadalmat 2013 februárjában nyújtotta be az Apple, kiötlői pedig H. Salvador és G. Salvador.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. az szabadalom :). mindenesetre en aztan kiirtom a rolam keszult bejeloleseket… ez meg kicsit meg durvabb…mindenestre vegig kell gondolni mert ha ott vagyok lefotoznak (ebbe beleegyeztem) akkor miert ne kuldhetne el az aki csinalja a kepet azoknak akik meg rajta vannak.. csak ne jeloljon be es legyen a kep ezaltal a publikumnak keresheto/elerheto, csak ha kifejezetten teszek ennek erdekeben.

  2. Tul paranoias vagy. Most mit szamit, ha felismer a rendszer egy kepen? Magyarorszag bajod lesz belole, meselj mar

  3. Magyarorszag => mi
    (T9 :P)

  4. @fap fap fap : hat ha valaki hazassagtoro, az biztos nem orulne, ha kikerulne a facebookra, hogy epp a szeretojevel van uzleti ut helyett 😀


Add a Comment