Adatvisszaállítási funkciót kapott az iCloud weboldala

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legtöbb felhőszolgáltatás, így például a Dropbox esetén már elég régóta lehetőség van a törölt fájlok bizonyos időn belüli visszaállítására, de erre az iCloudnál tegnapig még nem volt mód.

iCloud-adatvisszaallitas-01

Azóta viszont egy új blokk került a Beállítások menüpont bal alsó sarkába, ahol lehetőségünk van az iCloud Drive-ra feltöltött, majd letörölt fájlok, illetve ezen túl a névjegyeink, valamint a naptárak és emlékeztetők visszaállítására. Ez akkor jöhet jól, ha véletlenül követtük el a törlést, és ezt hamar észre is vesszük.

A fájlok visszaállítása teljesen értelemszerű: egyszerűen csak be kell pipálni, melyiket szeretnénk visszaállítani, majd az ekkor a fájlválasztó mező jobb alsó sarkában megjelenő Fájl visszaállítása szövegre kell kattintani, és kész is.

iCloud-adatvisszaallitas-02

A törölt fájlok azonnali, végleges törlésére (jelenleg) nincs opció, azok a 30 napos korlát letelte után törlődnek automatikusan.

A második opció a névjegyek visszaállítását teszi lehetővé. Itt kiválaszthatunk egy, a névjegyeinkről készült korábbi mentést, ami egy az egyben lecseréli a készülékünkön lévő névjegyzéket a visszaállításhoz kiválasztottra – de előtte a jelenlegiekről is készít egy újabb mentést (így az esetleges különbség végül is nem vész el).

iCloud-adatvisszaallitas-03

A harmadik opció értelemszerűen a harmadik fület nyitja meg, ahol a naptárak és emlékeztetők visszaállítására van lehetőség. A naptárak visszaállításakor az Apple több fontos dolgot is felsorol, amiket érdemes előzetesen mérlegelni. Természetesen az adatok itt is a kiválasztott archívumban szereplőkre kerülnek lecserélésre a készüléken, és itt is készül egy új mentés a készüléken lévő naptárakról a visszaállítás előtt.

iCloud-adatvisszaallitas-04

A legutolsó fül talán az Apple szemszögéből sem tekinthető túl fontosnak, mert nem kapott külön menüpontot a Beállítások bal alsó sarkába került opciók között. Ezen a fülön azokat az alkalmazásokat láthatjuk (vagyis láthatnánk), amelyekkel mások megkereshetnek minket az Apple ID azonosítónk alapján.

iCloud-adatvisszaallitas-05

Némileg jobbak lennének ezek a funkciók, ha a fájloknál lehetőség lenne a 30 nap letelte előtt manuálisan is véglegesen letörölni egy-egy darabot; a névjegyeknél a teljes névjegyzék felülírása helyett kiválaszthatnánk a visszaállításhoz az adott mentésből egy vagy több névjegyet; a naptárak és emlékeztetők esetén pedig szintén kijelölhetnénk, hogy melyik kitörölt eseményt és emlékeztetőt kívánjuk visszatenni.

No persze még a jelenlegi állapot is sokkal több már, mint a semmi.

Ezek még érdekelhetnek:


  1. @Jadeye: a kontaktok mentése be van kapcsolva, az autómatikus mentés csak itunesben van, de mikor bemegyek a kontaktok visszaállítása menübe, akkor üres, nincs mit visszaállítani
    illetve még egy talán idevágó kérdés. miután icloudban kijelölöm az összes kontaktot és rányomok az exportálásra nem történik semmi! több gépen is próbáltam, ez miért lehet?

  2. En mar akkor befejeztem az icloudozast, amikor egy bug miatt ujrahuztam a 3gs emet anno. Elotte lementettem a kontaktokat az icloudba. Visszatoltes utan, 160-bol csak 120-at toltott vissza. By icloud, azota is 😉 majd en lementem, mert az le van mentve.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!