fbpx Skip to content

Az Apple és Samsung közötti versengés nem újkeletű dolog számunkra. Számos területen hadban áll a két cég, szinte nem telik el hét, hogy ne látna napvilágot egy újabb, szabványok, levédett tartalmak jogosulatlan használatáról szóló pereskedés, egymást lejárató (vagy inkább a lejáratásból adódó, nézettségnövelést megcélzó) reklámvideó. A legnagyobb ütközetek azonban továbbra is a két cég által gyártott készülékek között folynak, ahol nem feltétlen csak a hardver és funkcionalitás számít, hanem a pénzügyi mutatók is.

Battle-of-the-Sixes----lead-image-web

Az eddigi tendenciák szerint az Apple minden év őszén kezdi meg a legújabb iPhone modellek árusítását, a Samsung pedig valamivel később, a rá következő tavaszon. Ez elviekben minimális piaci előnyhöz juttathatná a Samsungot, hiszen már ismerik a konkurencia által kínált készülék képességeit, így ennek megfelelően tudnak beavatkozni a saját termékükön a nagyobb siker reményében. Ez persze nem ilyen egyszerű, hiszen alig fél év leforgása alatt nem lehet egy készüléket teljesen átszabni, majd kellő mennyiségben legyártani.

Az előbbiektől függetlenül viszont az aktuális Samsung modellek jóval komolyabb hardverrel rendelkeznek, mint az Apple hasonló készülékei. Az erősebb hardver viszont nem minden esetben jár teljesítménynövekedéssel is. Erre jó példa a GameBench nemrégiben megjelent tesztje, melyben az iPhone 6 és a Galaxy S6 feszülnek egymásnak grafikai teljesítőképességükkel. Nagy titkot nem árulunk el, hogy győztesként az iPhone 6-ot hozták ki, de a csata közel sem volt annyira kiélezetlen.

Elsőként induljunk ki a két készülék hardveréből. A Galaxy S6 itt minden szempontból veri az iPhone 6-ot: több magból álló, nagyobb órajelen pörgő processzor, és legalább háromszor annyi memória található benne. A kérdés az, hogy mire elég ez? A GameBench szerint az erősebb hardver nem feltétlen jelent előnyt a grafikus teljesítményben.

A két készülék a tesztek során közel azonosan teljesített. Ami viszont mégis az iPhone irányába billentette a mérleg nyelvét, az pont a hardverkülönbség: az iPhone negyedakkora hardverrel biztosította ugyanazt az élményt, mint vetélytársa. Ez pedig nem a hardvert gyártó mérnököknek köszönhető, hanem inkább azoknak a programozóknak, akik az iOS-t fejlesztik, mert itt a kód optimalizáltságán (vagy az Android nem éppen optimalizáltságán, ezt mindenki döntse el maga) van a hangsúly, amelynek következtében gyengébb hardveren hasonló teljesítmény is elérhető.

A következő összevetési szempont a kijelzők felbontása. A Samsung mindig is híres volt arról, hogy hatalmas felbontású kijelzőkkel vértezik fel készülékeiket, míg az Apple mindig a készülék méreteinek megfelelően próbálja megtalálni az optimális felbontás és pixelsűrűség megfelelő arányát. A hatalmas felbontásnak viszont ára van: kellően erős hardver hiányában a fejlesztők kénytelenek a játékok grafikai teljesítményét leskálázni, ami kihat a teljesítményre, és szemmel is látható képminőség-romláshoz vezet. A GameBench ezt a GTA: San Andreas játékkal prezentálta, ahol látszólag a két készülék azonos teljesítménnyel és képrészletességgel rendelkezik, némi nagyítást követően CJ bringája az iPhone képén mégis élesebb, mint a Galaxy S6 esetén:

13546-8436-iPhone-6-GTA-zoom2-l

13546-8435-GS6-GTA-zoom2-l

Ejtsünk néhány szót a játékok folytonosságáról is, vagyis az fps-ről (Frame Per Second, azaz a másodpercenkénti képkockák száma). Az fps ugyebár a játékok teljesítményének egy komoly meghatározója, sallangmentesen: minél több van nekünk belőle, annál nagyobb a játékélmény (az más kérdés, hogy 30fps felett az emberi szem már mindent folytonosnak lát). Tesztalanyként az Asphalt 8 és a Real Racing került elő, ahol igazán szükség lehet a folytonosságra az apró mozdulatok hibátlan kivitelezéséhez.

Az Asphalt 8-ban az iPhone és a Galaxy S6 esetében is a maximum 30fps-t engedélyeztek a fejlesztők, ami elméletben visszavetheti a játék teljesítményét, és előnyt adhat az olyan készülékeknek (például Nexus 6), ahol ez nincs szabályozva. Nos, a teszt megmutatta, hogy bár a maximum fps jóval nagyobb a Nexus 6-on, addig a másik két készüléken az Asphalt 8 sokkal simábban futott, a ritkább képkockaszám-ingadozásnak köszönhetően. Tehát a magas fps-érték sem minden.

A Real Racing esetén már más volt a helyzet, itt a Galaxy S6-nál nincs korlátozva az fps-érték, az iPhone rendre meg is verte, sokkal stabilabb játékélményt nyújtott mint a folyton lelassuló/felgyorsuló S6. A legnagyobb fps-visszaesések pedig akkor voltak igazán érzékelhetők, amikor egyszerre több autó tartózkodott a pályán minimális távolságra egymástól (például rajtnál), majd a játék sebessége javult a távolság növekedésével.

dead-trigger-2-for-pc

Egy utolsó teszt erejéig olyan játékot is teszteltek (Dead Trigger 2), ahol az iOS esetén nincs fps-korlát, a Galaxy S6-on pedig van. Nos, az eredmény meglepő: az iPhone jelen esetben is jobban teljesített, már-már konzol minőségben tárva a látványt a játékos elé. A Samsungnál viszont pont az fps-korlát szabott ennek az élménynek határt, sokkal döcögősebbek voltak a küldetések, mint amilyenek lehettek volna a korlátozás nélkül (mint amikor eggyel kisebb számú cipőt veszünk, mint amekkora a lábunk).

Mindebből arra következtethetünk, hogy még a 30fps-es korlát bevezetése sem jelent minden esetben egyenletesebb teljesítményt, és épp ez az, amiért innen is a iPhone került ki győztesként.

Valójában naphosszat lehetne vitatkozni arról, hogy melyik készülék a gyorsabb, de a tesztek és a számok magukért beszélnek: az iPhone leginkább az iOS optimalizáltságának köszönhetően múlta felül a Galaxy S6-ot, ám ez nem minden. A fejlesztők is oda fektetnek be több energiát a fejlesztés során, ahonnan több profit várható, illetve nagyobb a játékosbázis. Így pedig triviális, hogy az elsődleges célrendszer az iOS, ezt követi az Android átirat már kevesebb teszttel és felülvizsgálattal, végül a Windows Phone adaptáció. Ezt felfoghatjuk egyfajta igazságtalanságnak is, de sajnos a piac az ilyen, arról nem beszélve, hogy az Apple alapvetően szigorú követelményeket támaszt az App Store-ba kerülő alkalmazásokkal szemben, és így talán az eredmény összességében mégsem olyan meglepő.

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. Nem volt kétséges, hogy melyik a jobb.:-) De majd a droidosok magyarázzák a bizonyítványt.:-D

  2. Nem tudom mi értelme ezeknek a teszteknek. Az Android egy JAVA, az sosem a jól optimalizáltságáról meg a teljesítményéről volt híres. Így nem meglepő, hogy jobban teljesít egy normális rendszer, amit ráadásul direkt az adott hardverre írnak.

  3. Mivel az Apple a teljesítményre utazik, az android meg arra, hogy GB-ban, MB-ban meg CPU mag számban a legnagyobb számot tudják produkálni, így nem meglepő a végeredmény…
    @ef-dani: meg a másik felét írta le, ami szintúgy igaz.

  4. http://www.gamebench.net/blog/iphone-6-vs-galaxy-s6-which-performs-best-gaming

    “Hatalmas” különbség… Megért egy cikket. 😀

    “Galaxy S6 plays some games at a higher resolution than the iPhone 6 (1080p versus roughly 720p), which can lower its scores. Alternatively, a game may simply be well-optimised for one platform and poorly optimised for another, such that a performance problem could be solved without touching the hardware. ”

    Következő tesztjük az iPhone 6 Plus-t teszteli.

    iPhone-ra egyértelmüen jobb minőségű,fejlesztésü alkalmazások vannak,és itt bukik vagy döl minden.

    Napi használat során nem venni észre semmi különbséget játékok terén, bár én már kb 3 éve nem játszok,játszanak a gyerekek. 😀

  5. @ef-dani:
    Miért ne lenne értelme? Kit érdekel hogy virtuálisan fut csak az Android? Csinálják meg jól. A Samsung pedig optimalizálja úgy az S6-ot, hogy szépen fusson rajta minden.
    Itt arról van szó, hogy összehasonlítják a két cég legjobb telefonját. Az hogy melyik gyártó hogyan oldja meg a telefonja minőségi futását, egyéni probléma. Senki nem kötelezte a Samsungot hogy Androidot használjon.

  6. @ef-dani: csináljon a samsung is egy tuti op. rendszert, ami nem fog menni neki. jó teljesítményhez két dolog kell hardver és softver. ez csak apple-nek sikerűlt.i

  7. @taky1974 @aggressor Azért nincs értelme, mert ezek a tesztek eldőlnek akkor, amikor a szintetikus teszteket lefuttatják és közel azonos eredményt érnek el. Most letesztelték azt, amit bárki megmondott volna, aki nem hisz elvakultan az Androidban.

  8. De azt senki sem veszi észre, h míg a samu 2k ban nyomja addig az i6 meg picivel 720 felett megy! Tehát nem natív felbontáson kéne ezeket a teszteket mérni, hanem minden adott hardveren fix felbontáson ami pl full hd vagy csak hd! Akkor lennének ezek a tesztek pontosan!

  9. @Put2: mivel ez egy szubjektív teszt volt (tehát nem szimpla benchmarkokat vetettek össze, hanem a játék közben kapott – grafikai – élményt), így nincs igazán jelentősége. Akkor lenne, ha leírták volna a tesztben, hogy az iPhone azért kicsit kockásabb volt például…

  10. Iphone 1-0 Samsung .)

  11. Ezek a tesztek annyira fölöslegesek szerintem. Nincs olyan teszt, amivel hosszabb távon egy Iphone-os samsungra, vagy bármilyen más droidos telóra váltana. Ugyan ez fordítva is igaz.
    Amit viszont az s6-nál hiányolok, hogy egyéni dolgokat találjanak ki. Tesóm pár napja vett s6-ot. Az, hogy még a háttérképek mozgását is leutánozták, elég röhelyes. Tudjátok, amikor mozgatom a telefont és mozog a kép. 😀
    A füles is elég hasonló lett. A rendszernél, touch wizznél is azt érzem mintha az ios akarnák utánozni, de ugye nem lehet… Nincs gond az s6-al, gyors, stabil… Igazi Iphone koppintás.

  12. hogy lehet valakink 46912 olvasatlan levele? 😀

  13. @Józsi: úgy, hogy gmailt állított be, és az az inboxban található összes levelet mutatni szokta, ha nincs beállítva rendesen.

  14. “Az, hogy még a háttérképek mozgását is leutánozták, elég röhelyes. Tudjátok, amikor mozgatom a telefont és mozog a kép.”

    Nem akarlak elkeseríteni, de ezt pont az apple másolta. A parallax effect androidon már 2012 ben volt kb egy évvel az ios7 megjelenése elött volt. 🙂 Amúgy meg röhejes, nem röhelyes. 😀

  15. @AppleFan: én androidon azt láttam, hogy a széles kép több képernyőn át lapozva folytatódott, nem pedig azt, hogy az ikonok mögött a készülék döntésével ellentétesen mozgatta. biztos, hogy ugyanarra gondoltatok? (nincs most előttem androidos eszköz, így nem tudom megnézni.)

  16. @AppleFan: Jadeye hozzászólásával értek egyet. A parallax effect nem volt eddíg. Legalábbis én így tudom. Aztán lehet neked van igazad. Viszont ez a fórum nem arról szól ki mennyire ír nyelvtanilag helyesen. Nem tudom te hogy vagy vele, de számomra amikor egy ismeretlen lenéző stílusban kijavít, eléggé sértő. Kérlek ha azért vagy itt, hogy azt keresd ki hogy ír, és kötegesj, akkor azt valaki mással.
    Szép napot neked!

  17. @Jadeye: …”available since November 2012 via the 3D Image Live Wallpaper app.”

    https://play.google.com/store/apps/details?id=opotech.image3Dlwp&hl=en

    Van egy videó is belinkelve az oldalon, sanos nem tudom a linket kimásolni, de nem is fontos hogy melyik volt elobb, csak gondoltam, hogy utánna nézek. Nem akarok vitatkozni senkivel.

    @bangoheifetz: Bocsánat ha megbántottalak, nem volt szándékos. :/

  18. @AppleFan: és ez mégis mióta része az android rendszernek? ez egy külső fejlesztő appja.

  19. @Jadeye: Nem írtam hogy része. azt irtam hogy már volt rá…
    “A parallax effect androidon már 2012 ben volt …” Ha feltelepíted akkor a redszered része lesz…

  20. @Jadeye: Simán. Onnan vette az otletet az Apple. Egy csomó Jailbreak-es funkciót onnan vettek. Azóta nem is jb-em a telefonom, mert minek. 🙂 Amúgy a DeepEnd egy állat volt akkor,sokat használtam. 🙂

  21. @AppleFan: ha egyszer jócskán hamarabb volt a DeepEnd, mint az általad linkelt androidos app, akkor miért pont az androidról másolta volna az Apple?

  22. Igazából nem tudom miről beszéltek, de az biztos, hogy a galaxy s6-ban ugyan olyan a parallax efect mint ios-en. Ugyan úgy mozog a kép, kb ugyan akkora " távokat " is tesz meg. Amikor megláttam, elnevettem magam. A beállításokban is van néhány hasonlóság, a headsetről nem is beszélve. Nem értem a Samut. Végre normális anyagokat használnak, és itt baltázzák el. Nem rég volt nálam kipróbálásra egy htc m7. Kb azt éreztem használat közben mint az iphone-omon. Gördülékeny, gyors, nem akad…. és még sorolhatnám.
    De a lényeg: bármit csinálhat a samu, a majdnem 1 éves i6 még mindíg veri. Negyede olyan erős hardverrel. Rálehet fogni a kijelző felbontásra, de szerintem lényegtelen. Jah és az aktív használati ideje kb. 4,5 óra. Vicces. Kár hogy a samu nem kínai, akkor megérteném.


Add a Comment