fbpx Skip to content

A napokban, július 2-án, Saurik váratlanul kiadta a Cydia 1.1.19 verzióját. Ez a frissítés egy igen jelentős és hasznos változást hozott magával.

Cydia-1.1.19

A Cydia, mint alkalmazás, eddig root-ként futott (ez Unix-szerű rendszereken a “rendszergazda” megfelelője). Ez érthető, hiszen a különféle csomagok telepítéséhez, módosításához és törléséhez az APT-nek — a Cydia által használt mögöttes csomagkezelő programnak — is root-ra van szüksége.

Ennek sajnos egy kellemetlen mellékhatása is volt: a jailbreaket használók kedvenc tweakjeihez, kiegészítőihez szinte mindig szükséges MobileSubstrate (újabb nevén Cydia Substrate) magában a Cydiában nem működött (ahogyan egyébként semmilyen más, root alatt futó alkalmazásban sem). Ennek az az oka, hogy a MobileSubstrate kódinjekciós mechanizmusa a SpringBoardba (az iOS főképernyőjét és sok rendszerszolgáltatását is kezelő háttéralkalmazásba) való beépüléssel működik. A SpringBoard viszont a “mobile” felhasználó alatt fut, így nem tud beleszólni a nála magasabb jogosultsági körrel rendelkező, root alatt futó alkalmazások működésébe.

A Cydia 1.1.19 frissítése azonban változtat ezen a helyzeten: mostantól az alkalmazás maga nem root, hanem mobile felhasználó alatt fut, és az adminisztratív jogokat igénylő feladatokat egy segédprogramnak delegálja. Ezentúl tehát a MobileSubstrate-alapú kiegészítők a Cydiában is működni fognak.

Az iDownloadBlog egy videót is készített a frissítésről:

Saurik mindeközben elérhetővé tette a Cydia 1.1.20 verzióját is, amelyben hibajavítások találhatóak, így érdemes ezt a frissítést is telepíteni. Ehhez csak nyissuk meg a Cydiát, majd frissítsük az összes csomagot, az “essential” jelzésűeket is beleértve.

Az időközben szintén frissült TaiG 2.3.1-es verziója meg már szintén a Cydia 1.1.20-as verzióját telepíti a jailbreak során.

A Szifon.com cydiás csomagjait ez a változás nem érinti.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy valakinek működik a T-pot? Felraktam az Apple file condult 2, de nem működik, ötlete esetleg valakinek?


Add a Comment