fbpx Skip to content

Június 25-én a USPTO, az amerikai szabadalmi hivatal közzétett egy új szabadalmi leírást, ami az Apple Watch Sport szíjainak megalkotását írja le, és amiről a Patently Apple számolt be. Az Apple által megalkotott eljárást később akár táskák szíjai vagy más, ruházati kiegészítők létrehozásakor is felhasználhatják.

Apple_Watch_Sport_band_blue

A szabadalomból kiderül, hogy a fluoroelasztomer szíj gyakorlatilag több anyagból és rétegből épül fel. A szíj “gerincét” alkotó, szőtt anyag különböző rétegei különböző olvadáspontúak, így az anyag a kívánt módon alakítható a megfelelő formára.

Amikor egy anyagot egy másikhoz akarunk rögzíteni, annak általában szüksége van egy megfelelő végpontra. Ez a végpont létrehozható például úgy, ha az anyag végét visszahajtva azt összevarrjuk saját magával, vagy egy második résszel, vagy egy másik anyaggal. Ugyanakkor ebben az esetben elképzelhető, hogy az anyag formája, hossza, struktúrája megváltozik a varrás miatt, ami adott esetben nemkívánatos. Ráadásul a varrás nyomot hagy az anyagon. Ezért az Apple ezt teljesen másképp oldotta meg.

A Sport szíjak esetében az Apple egy belső réteget egy külső réteggel borít be, ahol a belső réteg olvadáspontja alacsonyabb, mint a külső rétegé. Így a megfelelő hőmérséklet használatával a belső réteg megolvad, majd ezt megformázva az gyakorlatilag formára húzza a külső réteget is, anélkül, hogy a külső réteg sérülne. Az egyes rögzítő elemek szintén a belső réteggel kerülnek egyebeolvasztásra, majd ezt vonja be a külső, ellenállóbb réteg.

Az alábbi, 1A ábrán egy szíj és annak rögzítő elemei láthatóak, az 1B pedig a rögzítő rész nagyított nézete.

Sport_band_patent_01

A 6A-6C ábrákon a 600-as számmal jelzett szíjhoz több belső szál (640) segítségével kerül rögzítésre a 630-cal jelzett elem.

Sport_band_patent_02

Egy ilyen, 630-cal jelzett elem lehet egy rögzítőkapocs, egy csat, egy kampó, vagy bármi más mechanizmus, amivel egy másik elemhez vagy a szíj másik részéhez kapcsolható az első.

A 7-es ábrán a szíj keresztmetszeti képe látható, belül a belső, alacsonyabb olvadáspontú (110°C) réteg, kívül pedig a magasabb olvadáspontú (220°C), külső réteg. A 8-as ábrán az egyes szegmenseket összekapcsoló szálak lógnak ki jobb oldalt. Az 5-ös ábra pedig a folyamat lépéseit írja le. Az eljárás során különböző díszítő elemek és formák használata is lehetséges, beleértve a lyukak, mélynyomott vagy kiemelkedő ábrák, logók és más, háromdimenziós alakzatok alkalmazását.

Noha az Apple sosem írja le, hogy pontosan milyen polimereket használ a szíjak esetén, a sport szíjaknál ismert, hogy a fluoroelasztomer mellett döntött. Ugyanakkor a fluoroelasztomerek esetén is nagyban függ a különféle kémiai anyagokkal szembeni ellenállásuk attól, hogy milyen összetétellel készülnek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. A kutya mindenségit. Nagyon firnyákosak ezek az ámerikai népségek.


Add a Comment