fbpx Skip to content

Az Apple Music alapjában véve 3 hónap ingyenes elérést biztosít minden új felhasználónak. Ezzel egyébként nem lenne semmi baj, sőt, így lehet egy szolgáltatást elindítani.

swift-cue

Azonban azzal, hogy az Apple nem kap pénzt, úgy az előadók sem. Közelebbről megnézve ezt azt jelenti, hogy 3 hónapig ingyen dolgoznak a zenészek, mivel nem fogják a zenéiket sem megvásárolni, ha egyszer ingyen hallgathatóak. Ez persze hatalmas felháborodást keltett, és Taylor Swift egy nyílt levelet írt az Apple-nek.

Taylor Swifté az eddigi legjobban fogyó album 2014-ben, mégpedig az “1989”. Ez az album nem érhető el majd az Apple Music alatt, legalábbis a jelenlegi hírek szerint. Mikor ez kiderült, a rajongók kiakadtak, és erre természetesen Taylornak is válaszolnia kellett, de akkor már saját véleményét is elmondta, és elég keményen bírálta az Apple-t:

Három hónap nagyon hosszú idő díjazás nélkül, és nem fair bárkit is arra kérni, hogy a semmiért dolgozzon. Mindezt szeretettel, tisztelettel és csodálattal mondom, minden mással kapcsolatban, amit az Apple megtett. Remélem, hogy hamarosan én is csatlakozhatom majd egy olyan streamelési modell megalkotásához, amely fair lesz a zenei előadókkal. Úgy gondolom, ez (mármint az Apple Music –a szerk.) lehet az, amely képes lesz ezt jól csinálni.

Minden tisztelettel, de azt kell mondjam az Apple-nek, hogy nincs késő megváltoztatni ezt az üzletpolitikát, valamint azok gondolatait sem erről a zeneiparban, akiket mélyen és súlyosan érintene a cég jelenlegi álláspontja.

Mi nem kérünk tőletek ingyen iPhone-okat. Kérlek, ti se kérjétek tehát, hogy ingyen rendelkezésre bocsássuk a zenéinket.

Természetesen Taylornak hatalmas rajongótábora van, így az Apple is válaszolt erre, Eddie Cue személyében:

Az Apple mindig is garantálni fogja a művészek kifizetését. Az Apple Music szolgáltatásért a művészek még az ingyenes próbaidőszakért is megkapják a kifizetéseket. Taylor és indie előadók: meghallgattuk a kéréseteket. Szeretettel, Apple

Tehát úgy látszik, a fiatal Taylor elérte azt, amit mások nem tudtak. Az Apple mégis fizetni fog a zenészeknek ebben a 3 hónapban is.

Ti mit gondoltok erről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Így fair szerintem. Az Apple a saját szolgáltatásával azt csinál amit akar, de a zenéért fizessen, hisz az nem az övé. Az a 3 havi kifizetés nem fogja földhöz vágni az Apple-t.

  2. Szerintem a kis csaj el van tájolva egy csöppet. Ugyan is máshonan simán ingyen letöltöm a zenéit.

  3. Jól tette a csaj is és az Apple is. Ez így van rendjén!

  4. Ja igen ez nem politika függő, hanem sima lehúzás a jogvédőnek titulált cégek részéről, mert a lé csak folyik be a kasszájukna, de ki tudja há vándorol?!?

  5. Ebben hatalmas reklám van. Taylor a Spotifyből is visszavonta ezt az albumot, most majd azzal promotálják, csak az Apple megoldásával lehet elérni:-)

  6. Mekkora felhajtás egy semmiség miatt. Szellemi terméket mindenkitől lopnak és mindenki lop valamilyen szinten! Swift zenéit sosem hallgattam, de, aki azt a stílust kedveli, az a youtube-on meghallgatja az illegális letöltés helyett

  7. Én mikor először hallottam, hogy az ingyenes időszakot a zenészekkel akarják megfizettetni, el sem akartam hinni. Ez nem a zenészek szolgáltatása, hanem egy cégé. Ha a cég valamilyen marketing eszközzel el akarja érni, hogy több előfizetője legyen (például ingyenes próbaidőszak), akkor azt evidens módon a cégnek kell megfizetnie, mint ahogy a szolgáltatás profitja is náluk jelentkezik később.
    Például a kódolatlan HBO hétvégén is fizet az HBO a filmek továbbítása után, az akcióval magának akar több előfizetőt szerezni.

  8. @athis1975: Annyiban mindenképpen igaz, hogy eddig életemben nem hallottam Taylor Swift-ről, azt sem tudtam eszik-e vagy isszák. Pedig nagy zenehallgató vagyok (Spotify előfizető is). Eszembe nem jutott volna, egy énekesnő miatt előfizetni egy másik szolgáltatásra, főleg úgy, hogy a Spotify-jal tudok saját zenéket is importálni a lejátszási listákba, tehát ha akarom akkor behúzom egy perc alatt Taylor Swiftet is.

  9. Jogos. Van elég pénze az Apple -nek, fizessen csak. A ciki az, hogy ez nem maguktól jutott nekik az eszükbe…

  10. Ki az a Taylor Swift? Valami újdonság a Suzuki-tól???

  11. @hang: A csaj komolyan gondolja…

    Taylor Swift:

    “Music is art, and art is important and rare. Important, rare things are valuable. Valuable things should be paid for. It’s my opinion that music should not be free, and my prediction is that individual artists and their labels will someday decide what an album’s price point is. I hope they don’t underestimate themselves or undervalue their art.”

    “Spotify has said that an unnamed but real-life artist was earning $425,000 per month in royalties for a “global hit album,”

    Az azért nem rossz 😀

    Spotify -nak is beszólt már … pedig az fizet rendesen …

    http://bit.do/taylorswift342

  12. Azért nézhetjük úgyis a dolgot, hogy a zenészek érdeke is a marketing, hiszen, ha futni fog a szekér, akkor hozzájuk is dől a lé. Tehát így nézve ők akarnak potyázni, s mással megfizettetni a saját marketing költségeiket.


Add a Comment