fbpx Skip to content

Bizonyára mindannyian emlékszünk arra a bizonyos 2 évvel ezelőtti keynote-ra, amikor az Apple a szokásos 1 készülék helyett rögtön kettőről rántotta le a leplet. Az egyik az 5-ös széria továbbfejlesztett változata, az iPhone 5s, a másik pedig az iPhone 5c.

iPhone_6C_005

Az 5c szinte teljesen megegyezett az 5-ös modellel, azzal az apró különbséggel, hogy műanyag, több színben pompázó borítást kapott, amit azelőtt a 3G és 3GS modellek esetén használtak. A cél az olcsóbb kategória meghódítása volt, de a nagytestvérhez viszonyított nem sokkal kedvezőbb ár révén nem igazán terjedt el ez a típus.

Leginkább azon emberek számára volt potenciális jelölt, akiknek nem igazán jött be a hideg alumínium készülékház, és a nem túl élénk színfelhozatal. Így hát borítékolható volt, hogy az iPhone 6 esetén az Apple nem esik még egyszer ugyanabba a hibába, és az 5c-t nem követi újabb színes csodaszéria. Vagy mégis? Ha igazak a pletykák, az iPhone 6s modellek mellett kapható lesz a 6c is, ám némi apró változásokkal az elődjéhez képest.

A hírt, valamint néhány fotót az állítólagos 6c-ről a Future Supplier blog tette közzé a publikum számára, nyálcsorgatás jelleggel. A fotókon első látásra semmi különleges nem fedezhető fel, ám ha alaposabban megnézzük, 2 apró részletre máris felfigyelhetünk.

6c1-642x482

Az egyik a készülékház felső sarkában található kamera és vakunyílás. Az iPhone 5s-sel debütált a dupla LED-es vaku (TrueTone flash), ami gyengébb fényviszonyok mellett is tisztább képek készítését tette lehetővé. A feltételezett 6c is ezt a dupla LED-es vakut kapta meg. Ami szintén érdekes lehet, hogy a kamera foglalata nem dudorodik az iPhone 6 és 6 Plus-hoz hasonlóan, hanem lapos, az előző szériákhoz híven. Ezzel máris feltártuk az első különbséget.

A második újdonság a készülékház alján ékeskedik, mégpedig a hangszóró és mikrofon nyílások. Az 5c alján 4 pici lyuk található a hangszóró, és 1 a mikrofon számára. Nos, ezt a 6c készülékházán a hangszóró oldalán megnövelték 2×4 db-ra, a mikrofonnál pedig 1 helyett 2×3 lyuk lesz. Hogy ez hangminőség, akusztika szempontjából milyen mértékű javulást eredményezne, arról egyelőre nincs információ, de a több az esetek többségében mindig jobb.

6c2

Egy dolgot érdemes még kiemelni a 6c állítólagos készülékházával kapcsolatban, az pedig a méret. A képek alapján a készülékházat 4″-es kijelzőhöz tervezték, így könnyen lehet, hogy a következő keynote-on nem 2, hanem máris 3, eltérő kijelzőmérettel rendelkező készülék (iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6c) kerül bemutatásra.

Hogy ez jó-e nekünk? Jó kérdés. Biztos vannak emberek, akik inkább a 4″-es kijelzőt kedvelik (jó magam is ezt a tábort erősítem, a 6 kijelzőjét már nem érem át normálisan, a 6 Plus pedig már végképp túlzás lenne), és a színes műanyag borítással is jobban ki vannak békülve. Azt egyébként hozzá kell tennem, hogy fővárosunk utcáit róva nagyon sokszor futok bele fehér, zöld és kék iPhone 5c-t szorongató emberekbe, tehát megvan a maga vásárlói köre. Ha pedig a 6c kapna mondjuk Touch ID-t, Apple Pay-t, és esetleg még az ára is kedvező volna, lenne némi trónfosztásra esélye a középkategóriás okostelefonok piacán, már ha ez érdeke egyáltalán az Apple-nek. Kétszer ugyanabba a folyóba biztosan nem lépnek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez egy 5S, csak új köntöst kapott…
    2 dolog miatt: 1 méret, 2 vaku

    Kedves télapó! Én egy i6 minit szeretnék karira, aminek a belseje egy sima i6 (a külseje is) csak annyi apróság, hogy 3,5-4″ legyen a kijelző… Köszi!

  2. Ha valóban valódi képekrol beszelünk, szerintem az új keszulék nem 6c lesz hanem 5sc. Nem az első eset lenne, hogy a spekulánsok tévednek, hisz új 12"-es MacBook Air helyett MacBookot kaptak.
    A másik. Ha az iPhone 5c nem népszerű, akkor a 2013-as karácsonyi szezonban miért volt a telefoneladási toplisták 2./3. helyein? 😀

  3. Én már nem is látnám a 3,5-4es kijelzőt. Hála istennek megcsinálták a 6 plust :)))))

  4. @osprey: mert eleve elkönyvelte mindenki bukásnak és ciki lenne nem úgy nyilatkozni róla 😀 Bármelyik gyártó örülne ekkora “bukásnak”.

  5. Sanszos, hogy leállnak az 5S gyártásával, különben mi értelme lenne a kettőt egy időben árulni? Abba már belebuktak egyszer. Így vehet valaki további 20-30 ezerrel olcsóbban, kb. 150 ezerért egy műanyag, 2 éves modellt. Ki a tököm fogja ezt venni??

  6. @kisai: ha 4″-os lesz, lesz benne Touch ID meg Apple Pay, akkor én biztosan.

  7. ha valakinek csak az a fontos, hogy egy jó telefonja legyen azoknak jó lesz. inkább veszek még egy 5s-t ha a mostani megadná magát.


Add a Comment