fbpx Skip to content

A minap találtam rá egy érdekes cikkre a PetaPixelen, amiben egy olyan trükköt mutatnak be, melynek segítségével a ma már lassan feledésbe merült negatívokat tudunk színesben megnézni egy iPhone és egy iPad segítségével.

negativ_cover

Manapság már ritkaság, ha valaki nem digitális gépet használ, hanem analóg filmet. Vicces amúgy, hogy régen egy családi nyaralást egy, maximum kettő 36 képkockás filmmel meg lehetett oldani, míg manapság már egy vécés tükrös selfie-ből készül ugyanennyi. Na mindegy is, nem erről szól a cikk. A fényérzékeny filmből megfelelő eljárások segítségével előhívják a negatívot, amiről a papírképeket készítik. Az elkészült papírképek mellé mindig odaadják a tekercs negatívját, hogy később arról bármikor újabb képeket lehessen előhívatni.

A negatívon ugyebár a színek inverzben vannak, így egy ilyen képet megnézve elég fura látvány fogad bennünket. De mi van ha szeretnénk otthon gyorsan megnézni pár negatívot, hogy mi is van rajtuk, de nincs semmi céleszközünk erre? Erre fogunk most adni egy jó tippet.

negativ

A trükk csak néhány apró lépésből áll, és természetesen nem csak iOS eszközökkel megy, hanem Androiddal is, de azt nem tudtuk kipróbálni, mert egyikünknek sincs ilyenje. Egyrészt valami fényforrás segítségével a negatívot meg kell világítani, erre tökéletesen megfelel egy telefon képernyője is, amin egy teljesen fehér képet jelenítünk meg.

A második rész már sokkal érdekesebb és ehhez, ha van iPadetek, akkor használjátok azt, mert a nagyobb kijelző miatt élvezetesebb lesz. Itt a Beállítások / Általános / Kisegítő lehetőségek / Színivertálás opciót kell bekapcsolni, de fekete-fehér képek esetében a Szürkeárnyalat opciót is érdemes.

És láss csodát: az iPad kijelzőjén is negatívba fordultak a színek és hogyha egy nagatívot nézünk negatívba állított kijezővel, akkor bizony pozitívvá válik a tekercsen látható kép. Jópofa, nem? 🙂

Ez a kis trükk sajnos digitalizálásra nem alkalmas, legalábbis utómunka nélkül, mert az iOS mind a képernyőfotót, mind a fényképet nem negatívban rögzíti, az csak a képernyő aktuális megjelenését módosítja, így mindenképpen szükség lesz számítógépes utómunkára. De hát nem is erről szól ez a trükk, hanem csak arról, hogy megnézhessük, mi is van egy régi negatívon és ha előhívni, vagy digitalizálni szeretnénk, akkor arra úgyis céleszközöket fogunk használni.

Te ismersz hasonló trükköt?

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Negatív digitalizálásra lehet használni a LomoScanner 2 appot, ehhez létezik egy külön megvásárolható eszköz smartphone film scanner eszköz is. De nyilván nem lesz olyan jó a minőség mintha egy erre a célra fejlesztett scannert használnánk. Amúgy a Filmes fotózás most reneszánszát éli, szóval nem annyira ritkaság ha valaki analóg géppel fényképez.


Add a Comment