fbpx Skip to content

Nem tudom, ki hogy van vele, de velem rengetegszer előfordul, hogy meglátok egy játékból pár koncepcióképet, kis videót és hasonlókat, ami egyből magával ragad, és azon kapom magam, hogy számolom vissza a napokat a megjelenésig.

pocoeco_cover

A mai játékunkkal, az Adventures of Poco Eco – Lost Sounds-zal is ez volt a helyzet, mikor még novemberben a Carnation Groupnál (ami azóta POSSIBLE néven fut) a játék főhősének alkotájától, Varga Zsolt Sekondtől hallhattam pár dolgot a készülő remekműről.

Még mielőtt belemerülnénk a játékba, meg kell, hogy említsem, hogy az Adenture of Poco Eco – Lost Sounds bizony teljesen magyar alkotás, magyarok csinálták a látványvilágot, a karaktereket, a programozást, ők a POSSIBLE Games tehetséges szakemberei. A zene és a hangok is magyar művészek munkáját dicsérik, a zenét iamyank szerezte és az egyik számban Hegyi Dóri hangját hallhatjuk.

A játék főhőse Poco Eco, aki egy olyan világban él, ahol valamiért megszűnt a zene, és csak zajok vannak, ami eléggé lehangoló tud lenni. Poco egyik szomorkás sétája közben egy különös dobozra lel, mely egy rég elfeledett walkmant rejt, amiben még szól a zene. Gyorsan fel is rakja a fejhallgatót és kezdetét veszi a kaland az elveszett hangokért.

pocoeco2

Az Adventures of Poco Ecoban egy nagyon eredeti világot sikerült a készítőknek létrehozni (Maxxon Cinema 4D-t használtak Mac-en hozzá), amiben mindenfelé hol jobban, hol kevésbe elrejtett zenei eszközök és motívumok találhatóak, vagy épp pont ezekből épül fel a látvány. Szerencsére Poco Eco megtalálta a walkmant, így amellett, hogy gyönyörű világban barangolhatunk, még ráadásul remek zene is szól a fülünkben.

Azt már most mondom, hogy ez nem az a játék, amit lenémítva, bármely iskolai órán, a pad alatt fogsz játszani, mert nem csak, hogy az élményből vesz el, ha nem hallod a zenét, hanem lesz, ahol nem fogsz továbbjutni hang nélkül. Olyan hang nélkül a játék, mintha egy filmet néznél hang nélkül, vagy épp mondjuk a képernyő/vászon fele le lenne takarva, vagyis az élmény felét kapnád csak.

pocoeco3

Poco Eco kalandja során kis rejtvények megoldásával tud előre haladni, amiknek a megoldásában egy piros világító lepke van a segítségére, ami a helyes irányt mutatja. A rejtvények eleinte könnyűek, aztán már nem csak abból állnak, hogy gombok helyes sorrendű megnyomásával oldjuk meg őket, hanem a vége fele már a világba visszatérő zenét is így tudjuk keverni.

Ez a játék tematikájában sokban hasonlít a Monument Valley-hoz, ugyanis itt sem a cél az első, hanem maga az utazás, a kaland, sokkal fontosabb az odavezető út, mint a megérkezés. Nincsenek életek, nem lehet meghalni benne, vagy épp elrontani valamit, egyszerűen csak jobban át kell gondolni, hogy mit kell ahhoz tennünk, hogy tovább haladhassunk.

pocoeco1

A pályákon való előrehaladással a zene is egyre izgalmasabb, sokszínűbb lesz, és a pálya látványvilágának megfelelően szólnak a hangszerek is. Például a ‘Dobok Földjén’ elég erőteljesen csak dobok szólnak és a pálya felépítése is dobokra hasonlít. Ezen a pályán például az előrehaladáshoz a pálya bizonyos részeit meg kell ütnünk, mint egy dobot, hogy a kellő változás megtörténjen és Poco Eco folytathassa az elveszett hangok keresését.

A kaland során ősi, állatformájú szellemek adják az útmutatást, hogy utazásunk sikerrel érjen véget. Poco Eco amúgy annyira élvezi a rég hallott zenét, hogy azon kívül, hogy ütemesen bólogat a fejével, néha még egy laza kis táncot is lenyom. Haláli figura. 🙂

pocoeco4

Az Adventures of Poco Eco varázsa nem is tudom, pontosan miben rejlik. Engem már a karakterterv is megfogott, de utána látvány és zene is megerősített abban, hogy ez egy remek játék lesz. Nem is kellett csalódnom, hiszen egy nagyon eredeti alkotást kaptunk, és nem lennék meglepve, ha hamarosan a Top listák élén állna és jópár díjat bezsebelne. Szerintem most, hogy megírtam a cikket, sokkal nyugodtabb körülmények közt újra neki fogok kezdeni és még egyszer végigjátszom.

A játék megvásárlásával egyrészt egy remek szórakozáshoz jutunk, másrészt támogatjuk a magyar fejlesztést és nem utolsó sorban iamyank új albumához is hozzáférést kapunk. Rengeteg játék eleinte csak néhány ország App Store-jában jelenik meg úgynevezett “soft launch” keretében, és eddig – ha jól tudom– Magyarország sosem volt soft launch-os ország, viszont az Adventures of Poco Eco – Lost Sounds esetében két hétig csak a magyar és a kanadai felhasználók tölthetik le.

Az Adventures of Poco Eco – Lost Sounds-hoz van két ajándék redeem kódunk, melyeket a szokott módon és formában a facebookon fogunk közzétenni, és aki a leggyorsabb, azé lesz ingyen a játék.

[appstore id=”970021572″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Es mina teendő a redeem kód megszerzéséért?:)

  2. Le is tölteném, ha nem egy ezresbe kerülne.

  3. Milyen hosszú ez a játék kb?

  4. Az miért van, hogy egy teljesen magyar játékhoz a fejlesztők nem készítenek magyar nyelvet? Az ember támogassa a magyar fejlesztőket, de ők arra nem adnak hogy sajat anyanyelvüket berakják? Jó tudom nem ez a legfontosabb, csak gesztusnak nem lenne utolsó.

  5. Na megvettem a játékot, eddig nekem csalódás! Monoton, sablonos, lineáris játék, csak egy adott irányba lehet menni…! Ja és valami katasztrófa az optimalizálása, i6-on akad!

  6. Teljesen egyetértek az előttem szólóval, egy magyar nyelv jót tenne, függetlenül attól, hogy nincs benne sok szöveg!

  7. "Az miért van, hogy egy teljesen magyar játékhoz a fejlesztők nem készítenek magyar nyelvet? Az ember támogassa a magyar fejlesztőket, de ők arra nem adnak hogy sajat anyanyelvüket berakják? Jó tudom nem ez a legfontosabb, csak gesztusnak nem lenne utolsó" Teljesen egyet értek !!! Sőt fel háboritó h nem rakta bele ha benne lett volna meg is vettem volna de igy mar azért sem !!!

  8. Egészegyszerűen azért nem magyar nyelvű a játék, mert ha beleöltek rengeteg munkát nem egy vékony réteget akarnak megcélozni vele, hanem a lehető legtöbb emberhez eljuttatni, és az angol egy igen univerzális nyelv ennek eléréséhez. Ha emiatt nem veszed meg magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt, a XXI. században legalább egy idegennyelvet beszélni az alapműveltség része. Bár gyanítom nem ez a fő gond hanem hogy nem "GET" gombra indul a letöltés

  9. Nem állít ki szegénységi bizonyítványt magáról! Azért nem, mert az appok legalább 70%-a elérhető több nyelven, angolul, oroszul, kínaiul, lengyelül, törökül, meg ezerféle nyelven, kivéve a MAGYART! És erre pont egy MAGYAR fejlesztő nem kedveskedik annyival, hogy MAGYAR nyelv legyen benne? Én tudok angolul és meg is VETTEM ezt a játékot, de engem is zavar, hogy legalább ennyivel nem kedveskedtek!

  10. storwtrooper
    Talán nem nekem írtad de ostobaságokat írsz több okból is.
    1. Nem azt írtam hogy miért nem magyar nyelvű, hanem hogy miért nincs benne a magyar nyelv IS ha már magyar app.
    2. A legtöbb játék angol ettől még rengetegen megveszik magyarok is. Csak itt ez halmozottan gáz.
    3. Nem hiszem hogy olyan rengeteg munka több nyelvre megcsinálni ezt az alkalmazást.
    4. Hidd el, rengeteg alkalmazást megvásároltam már. A GET jelzőt rossz embernek írod (ha nekem szántad).

  11. Szerintem nekem szanta de roorszaggal es taky1974 el egyett ertek

  12. Hagyjuk mar hogy alapmuveltdeg resze az idegennyelv tudas,persze valamilyen szinten elvaras es nagyon jo ha van,dr magyar ember magyar allampolgarkent nehogymar barki is lenezzrn Magyarorszagon azert mert csak az anyanyelvemet beszelem!!!elmesz te a …. Komolyan mondom! Az meg regen gaz ha te ezalapjan valogatod meg a barataidst,mert ugye a tobbiek hulye parasztok…


Add a Comment