fbpx Skip to content

A napokban debütált az Apple első számú processzorbeszállítójának, az ARM-nek az új processzora, a 16nm csíkszélességű Cortex-A72.

 cortex-a72-chip-diagram-lg

A két cég már évek óta összedolgozik, hiszen az Apple eszközeinek jelentős részét az ARM erőforrásai hajtanak meg. Az új processzor a nagyobb órajel mellett kisebb fogyasztást is ígér, de lássuk, mit is jelent ez számokban kifejezve.

A CPU órajele magonként akár a 2,5GHz-et is elérheti, viszonyításként az iPhone 6 Plus-ban operáló Apple A8 elméleti sebessége “csak” 1,4GHz. Magok számának tekintetében az A72 négy darabbal rendelkezik, míg az A8 mindössze kettővel. Persze az órajel és a magok számának kvázi duplázása még nem elég ahhoz, hogy látványos, teljesítménybeli különbségeket tapasztaljunk.

A megfelelő teljesítmény eléréséhez szükséges a kellő mennyiségű memória, és a megfelelő grafikus chip. Ezek függvényében pedig az A72-vel szerelt készülékek akár másodpercenként 120 képkockányi 4K-s videó rögzítésére is képesek lehetnek, játékok terén pedig a gyártó szavával élve “játékkonzol-szerű élményben” lehet részünk.

screen-shot-2015-02-03-at-3-09-45-pm

Az ARM az előző generációs processzorához (Cortex-A15) képest 75%-kal hatékonyabb energiagazdálkodást, és közel háromszor nagyobb teljesítményt ígér, attól függően, hogy az alkalmazandó készülékbe milyen konstrukcióban kerül beépítésre a processzor. Az első ilyen készülékek pedig 2016-ban kerülhetnek forgalomba, a licenszeléstől függően.

Apple-A6-580

Azt jelenleg nem tudni, hogy az Apple alkalmazni fogja-e a soron következő készülékeiben az ARM új üdvöskéjét, jelenleg a két cég viszonya korántsem felhőtlen. Ennek oka pedig az, hogy az iPhone 5-ben és az iPhone 5c-ben is használt A6 processzorok óta a központi egységek már az Apple gondozásában készülnek, és csak töredékében alkalmazzák az ARM Cortex processzorainak megoldásait. Ettől függetlenül szinte biztos, hogy ha nem is 1:1 arányban, de az A72 alapjain fognak megépülni az Apple A9 és A10 processzorok is, a végeredmény pedig bizonyosan gyorsabb hardver lesz, mint az eredeti konstrukció.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Az Applenek teljesen mindegy mit mutat be az ARM, külön utakon járnak. Az új utasításkészlet lenne érdekes maximum, de az nincs.

  2. lassanmár felesleges lesz novelni a teljesítményeket mert már már feleslegessé válik. minek a 4 mag meg a prutális órajelek ?! szerintem már az i5s nek a hardverja telefonba tobb mint elég

  3. ram kellene inkábbtobb, hogy safari ne felejtse el a weboldalakat…

  4. @diario: ez nem függ össze. Safari nem ram-ban tárolja őket. Ha így lenne minden reboot után elveszne az összes megnyitott oldal, de nem így történik. Ennek nincs ezért köze a ram-hoz.

  5. @Cydie: De bizony van. A weboldalak címeit valóban nem RAM-ban tárolja, arra emlékszik. De magukat az oldalakat újra kell tölteni.


Add a Comment