fbpx Skip to content

A biometrikus azonosító, a Touch ID 2013-as debütálásával az Apple új szintre emelte az iPhone-ok és iPadek tartalmainak biztonságát. Amellett, hogy nagyobb biztonságban tudhatjuk az adatainkat, a rendszerbe történő bejutás is felgyorsult, hiszen elég egy érintés, és már fel is oldottuk készülékünket, szemben a korábbi jelkód bepötyögésének lassúságával.

Screen-Shot-2013-09-10-at-23_13_59

Az Apple azonban nem éri be jelenlegi biztonsági rendszerével, ezért a napokban jelentett be Dale Setlak – az AuthenTec egyik társalapítója, akivel együttműködve készült el az iPhone 5s Touch ID-ja – egy új tervezetet, amivel a Touch ID-ban rejlő lehetőségeket próbálnák még jobban kiaknázni, új biztonsági funkciók hozzáadásával.

Az új szabványtervezetben is természetesen az ujjunké a főszerep, még pedig egy olyan formációban, ami némi túlzással már a széfek számzáras biztonsági megoldásaira hajaz. Az egyik ilyen megoldás esetében a készülék feloldásakor egy számzár jelenik meg a kijelzőn, amit az ujjunk forgatásával tudunk jobbra vagy balra mozgatni. A helyes jelkód kombináció megadása után pedig bejuthatunk a rendszerbe.

Egy másik módszer lehet, hogy nem az ujjunkat forgatjuk teljes terjedelmében a Touch ID szenzoron – ami valljuk be, egyébként is kényelmetlen tudna lenni – hanem a szenzor fém peremén az ujjunkat körkörösen mozgatva leírunk egy azonosítási mintát, amivel feloldhatjuk a készülékzárat.

Screenshot-43

Mindkét megoldás célja az egyszerű biometrikus azonosítás kombinálása a tudás-alapú azonosítással, amivel nagy mértékben fokozhatjuk eszközeink biztonságát.

Bár első olvasatra felesleges bonyolításnak tűnhet ez a többkommponensű azonosítás, de ha kicsit jobban belegondolunk, számos előnye lehet az alkalmazásának. Gondoljunk csak bele, milyen sokan szeretnénk a készüléken lévő tartalmainkat – SMS, email, képek, dokumentumok – egyedi jelszavakkal védeni. Ezzel a megoldással akár fájlonként is levédhetnénk a számunkra bizalmas információkat különböző feloldási mintákkal, míg a készülék feloldásakor továbbra is használhatnánk az egyszerű, ujjlenyomat-alapú azonosítást.

touchID

Szintén egy jó felhasználási lehetőség lehetne másodlagos azonosítási formaként használni, amely megadását követően hozzáférhetőek lennének például a rendszer olyan speciális – vagy gyári – beállításai, amit nem szeretnénk, ha bárki csak úgy magától módosítana.

Láthatjuk, hogy számos lehetőség rejlik a Touch ID használatában, némi ízelítőt pedig már kaptunk is az iPhone 6-ba és iPhone 6 Plus-ba épített “kiterjesztett elérhetőség” révén, ami egyszerűbbé teszi a nagyobb kijelzőkön az értesítési központ lehúzását és a legfelső sorban található alkalmazások elérését.

iPhone-6-Plus-Reachability-001

Azonban arra, hogy a felsoroltak közül melyik funkció kerül megvalósításra, vagy egyáltalán elkészül-e bármelyik is, nem tudunk konkrét választ adni, hiszen ezek még csak nagyon ígéretesnek tűnő tervezetek, kísérletezések, amelyek legjobb esetben is a következő generációs iPhone-okba és iPadekbe kerülhetnek be.

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. Kicsit úgy tűnik, hogy a mostanit kevésnek tartják.

  2. Ez egy nagy marhaság.
    Pont az a jó az ujjlenyomatolvasóban, hogy egyszerű és gyors.
    Amint tekergetni kell ugyan az mintha be kellene pötyögni a kódot.

  3. Nekem az lenne a nagy újítás, ha a kijelzőbe beépítenék valahogy a Touch ID-t. Így már a Slide to Unlock felirat elhúzásakkor felismerhetné az újjam. Nem mondom, hogy a mostani megoldás kényelmetlen, de ezzel nem kellene lenyúlni a Home gombhoz, hanem pl.: ha épp vásárlok valamit az AppStore-ban akkor elég az OK-ra nyomni a visszaigazoláshoz.

  4. @Acs Ferenc: nem, mivel itt a tudasalapu azonositas egyesul a biometrikussal. Sokkal biztonsagosabb, akinek szuksege van ra, azoknak ez nagyon jo lenne.
    En peldaul el tudnam kepzelni, hogy ha mar a HomeKittel elindultak az okosotthonok fele, hogy pl. a szerverteremhez egy olyan beleptetot szereljunk fel, ami a jogosult szemelyeknek az ujjnyomatan tul egyszerre ker toluk egy 4 jegyu PIN kodot. Van ebben fantazia boven, de az atlagfelhasznalonak ez valoban nem sokat er.

  5. tovab kene fejleszteni, mert nekem nem mukodik valami jól a touch id.(i5s) valamikor egyszeruen tobbszori probalkozas utan se megy. valamikor meg azonnal.

  6. @diario: valoszinuleg beletartozol az emberiseg azon 1%-aba akiktol nem vagy nagyon nehez hasznalhato nyomot venni. Ez nem a Touch ID hibaja, ha az lenne, akkor mindenkinel ezt produkalna, de kimondottan jol mukodik minden teszt es forum szerint.

  7. @diario:

    i5s készüléket nem használtam még, i4-ről váltottam i6-ra, nekem minden körülmények között tökéletesen működik a Touch ID. Mindig azonnal reagál. 1 hónap alatt vagy 3x nem oldott, de akkor ritka balf@sz módon sikerült rátennem az ujjam. 🙂 Szóval számomra tökéletes a müködése. Egy másik telefon hasonló megoldását is próbálgattam, hát azon nevettem. 😀 Nem is értem, hogy félkész állapotban minek tették bele… Ja de, mert az apple beletette a sajátjába.

  8. Nekem is minden oke vele!Csak probalgattam,zárolt képernyön hivtam a siri-t es ha mondom neki h please google.com és ha rányomok valamelyikre amit talált bedob a google oldalára és ha akkor megnyomjuk a home gombot már a fömenübe vagyunk ugy hogy nem keri az ujjlenyomatot!

  9. Ha home-nyomtál ‘levette’ hogy Te vagy nem? (nincs i6om, csak egy ötlet)

  10. Nagyon egyszerű az i5s.ha megnyomom a home gombot már is felodja a kodot egyuttal megjelenik a feloldott kijelző! Ezt csak elrontani lehet!

  11. @Steve: Nálam nem így van, próbáld meg azt, hogy olyan ujjaddal nyomod a home gombot a Siri-hez amit nem mentettél el… 😀

  12. I5s. Tökéletesen működik a touch id. 2 hónap alatt max 5 hiba. Pedig naponta legalább 30 szor feloldom.

  13. Én egy ilyen Touch ID-t el tudnék képzelni a MacBook-okon is a jelszó beírás helyett. A Touchpad (közepén) alul vagy felül helyezkedne el, de felül mondjuk kényelmesebb lenn. Remélem egyszer ezt is meglépik :).

    Valamint az is nagyszerű lenne, ha alkalmazások (pl. mail, üzenetek, jegyzetek, kontaktok, külső fejlesztők alkalmazásai) megnyitásához is lehetne használni a Touch ID-t. Mint, ahogy az App Store-ban van. Ahhoz, hogy megvedd a Touch ID-t kell használnod, alkalmazás megnyitásához szintén a Touch ID-t kell használnod, de persze lenne rá lehetőség jelszóval is felengedni.

    Szerintem fantasztikus lenne és egy ilyet hiányolok nagyon :(.

  14. @undress: igazad van! iPhone 5 ről valtottam iPhone 6-ra szoval nem volt tapasztalatom ebben!de igy okossab lettem kössz az infot!

  15. akkor lehet tenyleg nalam van a hiba, mert baratnom i5s en sem megy. akkor megjjobban remelem hogy kicsit finomitanak rajta

  16. @diario: @diario: nekem ezt mostanában kezdtel el,de ha megtorlom a homegombot akkor rogton mukszik megint rendesen,pedig latszolag nincs szennyezodes rajta.

  17. priobaltam mar minden, letorolni szaraz ruhaval, nedvessel, alkoholossal. kez mosas utan meg minden. minden 5-6 alkalommal nyílik csak ki mindkét keszuleken. kivancsi vagyok hogy i6 vagy ipad air2 valtozik e a dolog csak sajnos meg nincs barati korombe senkinek.

  18. @diario:nekem i6-om van!tapasztalataim eddig 1-re gond nelkul megy!!

  19. @diario: Esetleg probald meg ujratanitani. Az elso hasznalatnal valoszinuleg mashogy tanitottad, mint ahogy valojaban hasznalod.

  20. slider_hu: sajnos nem az a hiba, volt mar minden. restoretol kezdve minden. par honapja parom is vett i5s-t es azon is ugyan ez a jelenseg, es neki mindket telefonon problema nelkul mukodik. szoval az en ujjlenyomatomban van a hiba

  21. @slider_hu: Lenyegtelen. A tabitas soran egy majdnem teljes ujjlenyomatot kell megtanitanod neki, mig azonositasnal ennek csak egy reszletet (ujjnyomat) keri pont azert, hogy barhogy ra tudd tenni.

    @diario: ez nalad minden ujjnyomat-alapu rendszernel elo fog jonni. Bele esel abba a statisztikalag keves emberbe, akiknel ez a modszer nem igazan mukodik.


Add a Comment