fbpx Skip to content

Lassan egy hete találkoztam a TUAW-on az Ultrakam nevű alkalmazással. Ezzel 4K videót készíthetünk iPhone 6 és iPhone 6 Plus készülékeinkkel.

Screen Shot 2014-12-23 at 14.13.37

Természetesen rögtön ki akartam próbálni, mivel kifejezetten szeretek nagy felbontásban felvenni videókat, de azért ez nem ilyen egyszerű. Először is valójában nem képes az app 4K-ra. A legjobb felbontás, ami lehetséges az iPhone 6-tal az a 4K mjpeg, ami 3264 x 2448 felbontás tehát 7,990,272 pixel 24 fps-sel. Valójában pedig 3840 x 2160 felbontásra lenne szükségünk, ami 8,294,400 pixel UHDTV standard – és ez 4:3-as képarány, nem 16:9, ami egy jelenleg egy átlagos TV felbontása. Ássunk akkor mélyebbre.

Azóta megjelent a ProCam 2 alkalmazás, ami az előző appal szemben picit könnyebbé teszi a 4K felvételt. Segítségével az iPhone 3264 x 2448 felbontását felkonvertálhatjuk UHD-ra, 4K-ra, ami 17%-os nagyítást jelent. Ez egy 4K-s felvétel esetén annyira nem látszik, cserébe ugye háromszor több pixelt tudunk felvenni az iPhone 6-tal.

resolutions-ultra-hd-4k-1080p-720p-dvd

A ProCam 2 pedig 30fps-re is képes, tehát valójában szép 4K-s videókat tudunk felvenni, olyanokat, mint például ez a videó:

Természetesen a YouTube még ront ugyan a minőségen, de ettől függetlenül egy nagyon szép videó. Azonban ez is digitálisan javítva van, tehát utómunkázták. Az iPhone 6 szenzora nagyon kicsi, így kíváncsi voltam, hogy egy átlagember számára ez mennyire éri meg, milyen valójában ezeknek a videóknak a minősége úgy, hogy nem szánunk rá több óra utómunkát:

Jól látszik, hogy azért zajos a videó, ráfér az utómunka, de valóban tényleg szebb, mint a gyári fullHD. A nagyobb felbontás nagyobb méretet is megkíván, pár perces videó akár több GB is lehet, tehát 16GB-os készülékkel nem éri meg próbálkozni vele. Arról nem beszélve, hogy mire lemásoljuk a telefonról, esetleg megvágjuk, sokkal több helyre van szükségünk, és több millió pixellel kell dolgoznia a gépnek.

Utolsó szempont pedig az, hogy min nézzük meg. Egy fullHD-s TV-n vagy egy átlag számítógépen nincs értelme, mivel nem látod majd a különbséget, egyedül a rMBP-kon vagy 4K-n látható majd a különbség.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. ezek a kamerák csodákra képesek már, pár éve vettem egy kis handycamot már alig használom mióta iphonom van. egy a zoom ami nekem hianyzik belole nekem mint atlag felhasznalonak, ja meg lehetne vizallo, akkor meg a gopromat is helyettesitene 🙂

  2. iPhone 5s-el is lehet videózni 4k-ban?

  3. Na igen azt a fránya IP “sok” szabványt ami víz és porállóvá avanzsálná a vasat ha nem hagyták volna ki, hát talán még el is gondolkoznék a vételén !

  4. “felkonvertálhatjuk”…

    értelmetlen fasság (a cikk is)

  5. @Józsi: te hogy írnád?

  6. @gunar: hát, én még megvárom, amíg nullponti energiakonverter és antigravitációs meghajtó is kerül bele, azért ezek elég alapvető dolgok.


Add a Comment