Mire jók az okostelefonok szenzorai – valósidejű mágneskövetés iPhone-nal

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahogyan fejlődnek az okostelefonok, úgy lesz bennük idővel egyre többféle és egyre pontosabb érzékelő. A horvát származású iOS-fejlesztőt, Ivo Lekót, megihlette az iPhone-ban található, erős szoftveres támogatású mérőeszközök tárháza, és előállt egy érdekes koncepcióval.

magneskovetes

Készített egy Objective-C library-t és hozzá a használatát bemutató alkalmazást, amelyek segítségével valós időben tudja egy kis állandómágnes helyzetét követni három dimenzióban. Az alkalmazás természetszerűleg felhasználja az iPhone-ban lévő Hall-szenzort, azonban a fejlesztő állítása szerint a mikrofonnak és a gyorsulásérzékelőnek is van szerepe a mágnes helyének érzékelésében.

Az ötlet azért érdekes, mert az iPhone-ba épített magnetométert nem pont arra a célra használja, amire azt eredetileg szánták (digitális iránytűként, GPS-alkalmazások használatának megkönnyítésére). A magnetométer működése, fizikai funkciója alapján azonban tökéletesen alkalmas ilyen felhasználásra is.

A fejlesztő szerint némi tökéletesítés után a library alkalmas lenne olyan újszerű felhasználói felületek iPhone-on történő kivitelezésére, mint például vezeték nélküli billentyűzetek és tollak (stylus-ok).

Addig is, amíg a projekt a gyakorlatban is hasznosítható szintre kerül, tekintsétek meg a demóalkalmazásról készült videót:

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Nem hülyeség. El tudnék képzelni egy ceruzát, és miközben papírra jegyzetelek, vagy rajzolok és az megjelenik a telefonon/tableten is, ami azért is hasznos, mert még mindig papíron a legkönnyebb írni meg rajzolni. Tableten, pláne telefonon még mindig kényelmetlen, hiába van stylus.

  2. @Ronaldo: Szerintem pont erre jó a szkennelő program. Lerajzolom, jegyzetelek a papírra, a végén digitalizálom. Így az alkotás közben nem használom a telefont, mert ugye az lehet 5perc vagy akár 1óra is egy komolyabb rajz esetén.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!