fbpx Skip to content

A Facebook a tegnapi nap folyamán új mobil alkalmazással jelentkezett, a Facebook Groups-szal, mely a csoportokra és azok könnyebb kezelhetőségére fekteti a hangsúlyt. Emlékszünk még rá, mikor a Messenger alkalmazás megjelent, hogy gyorsabb kommunikációt biztosítson a felhasználók számára, aztán ez az alkalmazás kötelezővé vált – sokak nem tetszésére.

facebook_groups

Én alapból is jó ötletnek tartottam a külön appot, mert a Facebook maga sosem volt valami fürge, illetve sok adatforgalmat is generál(t), hiszen akkor is betöltötte az hírfolyamot, mikor csak csevegni szerettünk volna. A Facebook ígérete szerint a Groups-t a Messengerrel ellentétben nem fogja a felhasználókra erőltetni.

Webes felületen viszonylag elég egyszerű a csoportokat kezelni, hiszen bal oldalt mindig ott vannak és kis szám jelöli is, hogy történt valami aktivitás benne, amit még nem láttunk. A Facebook appban már elég macerás a csoportok részt előhozni is, hiszen nincs neki kis ikonja az alsó navigációs sávban. Amennyiben értesítést kapunk egy-egy csoport tevékenységéről, könnyű előhozni az a csoportot, de egyébként a jobb alsó More gomb segítségével juthatunk el abba a részbe, ahol legörgetve megtaláljuk a Csoportok szekciót. Aki sok csoport tagja, annak még pluszban le kell nyitni egy gombot, hogy láthassa az összeset. A Facebooknál is úgy gondolták, hogy ez nem a legmegfelelőbb módja a csoportok elérésének, főleg, hogy 700 millió felhasználójuk használja rendszeresen a csoportokat, ráadásul elég nagy hányaduk mobil készülékről.

 

groups-android-discover

A Facebook Groups-ban egy helyen láthatjuk az összes csoportunkat, szép, kör bélyegképekkel, ráadásul amelyik csoportnál borítókép be van állítva, ott az is látszik (érdemes beállítani, különben nem néz ki túl jól), illetve jobb oldalt felül kis kék körben a még nem látott tevékenységek számát is láthatjuk a csoportokra ikonján. Nem csak a meglévő csoportokat lehet itt kezelni, hanem újakat is létrehozhatunk és kapásból 7 különböző célra megfelelőt is ajánl az app, de persze ezek csak ajánlatok.

Négy fülre oszlik a Facebook Groups: Groups – itt találhatóak a csoportjaink, Notifications – csak csoport-értesítések találhatóak itt, a többi Facebook-értesítés nem, Discover – csoportjaink és egyéb tevékenységeink szerinti újabb csoport ajánlások, Settings – beállíthatjuk, hogy mely csoportoktól és azon belül kiktől kívánunk Push illetve alkalmazáson belüli értesítéseket kapni.

groups-hero

Egy csoportot megnyitva egyből láthatjuk, az hány tagból áll és milyen a láthatósága (nyilvános, zárt, rejtett), továbbá kik a tagjai, és ha ők az ismerőseink is, akkor a chat állapotukat is jelzi egy kis kör. Ezen túl akár új tagokat is hozzáadhatunk – persze csak akkor, ha van ehhez jogosultságunk. Természetesen ugyanúgy, mint a Facebook appban, vagy épp a weben, létrehozhatunk új bejegyzést, megoszthatunk képeket is, lájkolhatunk és hozzászólhatunk a posztokhoz. A jobb felső sarokban található 3 körös ikonnal juthatunk a csoport beállításaihoz. Itt ugyanúgy beállíthatóak értesítések, mint a Settings-ben, de a csoport leírásához, illetve a képekhez is itt férhetünk hozzá. De ez mind semmi ahhoz képest, hogy a kedvenc csoportjainkat már a Főképernyőre is kirakhatjuk ikonként. Ez eléggé hasznos lenni, de sajnos úgy működik, hogy  az ikon egy Safari ablakot nyit meg és az dob át a Groups megfelelő csoportjába, illetve nekem az ikon se tetszik nagyon (az alkalmazásé se), hiszen csak fehér alapon egy körben az adott csoport borítóképe.

groups-ios-add-to-homescreen

A Facebook Groups telepítse után csoport Push üzeneteket csak a Groups fog küldeni, de persze a Facebook appban ugyanúgy minden látszódni fog és akár ott is lehet mindent intézni a csoportokkal továbbra is, csak a fejlesztők úgy gondolták, ez egy sokkal egyszerűbb és elegánsabb módja a csoportos kommunikációnak. A Facebook Groups ingyenes letölthető minden legalább iOS 7-et futtató készülékre, és persze már egyből iPhone 6 és iPhone 6 Plus támogatással érkezett.

[appstore id=”931735837″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Valakinek van infója róla, hogy ha beállítunk egy képet a csoportnak, az csak a mi app-unkban lesz a csoport képe, vagy a rendes face app-ban is beállítja a csoport képének? (Illetve admin jóváhagyást kér hozzá..)

  2. @bumm66: az adott csoport “hivatalos” borítóképét fogja betölteni, de te magad egy olyan csoporthoz nem adhatsz borítóképet, ahol nem vagy admin, de már van más borító, mert ebben az esetben még nem is lesz rá az appban opció, hogy hozzáadj/lecserélj.


Add a Comment