fbpx Skip to content

Varga Benedek fotós barátommal régóta ismerjük egymást. Kifejezetten tetszik a látásmódja, ahogyan fotóz, és a fekete-fehér képei. Rengeteg fotós van hazánkban, a legtöbb sajnos úgy próbálja bemutatni Budapestet, mintha egy “giccs” város lenne, teljesen megfeledkezve arról, ami. Remélem tetszeni fog nektek a beszámolója és a képei, amit kizárólag iPhone 6 Plus-szal és a VSCO alkalmazással készített.

Processed with VSCOcam with b5 preset

A fotózás számomra több, mint egy hobbi. Életstílussá vált. Nem tudok úgy sétálni az utcán, hogy ne állandóan a témát keressem és ne komponáljak fejben, még ha nincs is nálam a fényképezőm. Sokszor ugyanis nincs helyem, kedvem vagy lehetőségem magammal cipelni a több kilós DSLR-t. Mióta iPhone-t használok, szerencsére ez a dolog részben megoldódott. Emlékszem, amikor először iPhone vásárlásra adtam a fejem, az, hogy a piacon az egyik legjobb kamerával rendelkezik, sokat számított. Így bármikor elő tudok kapni a zsememből valamit, amivel elkattinthatom a fényképet, amiről nem szabad lemaradni.


Az iPhone 6 megjelenése óta vágytam rá, hogy kipróbálhassam, mire képes a kamerája, és hogy mennyivel tud szebb képet készíteni, mint az iPhone 5-ösöm. Így, mikor Admin írt, hogy lenne-e kedvem tesztelni az iPhone 6 Plus fényképezőjét, egyből igent mondtam.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Kezdjük a számokkal! A szenzor felbontása 8 megapixel. Ez pont 33 megapixellel kevesebb, mint a Nokia Lumia 1020 kamerájáé. De szerencsére az Apple tudja, hogy hogyan működnek a pixelek. Minél nagyobb egy pixel, annál több fényt képes kimeríteni a világból, így annál több információt és színt tehet hozzá a fotóhoz. Hiába a sok pixel, ha azok nagyon parányik, színtelen, lapos és zajos lesz a fotó.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Tekintve, hogy a telefonok szenzorai vetekednek a kisujjkörmünk méretével, nem sok normális méretű pixel fér el rajtuk. Szerintem ez a 8 megapixel pont az az egyensúly, amit egy telefon fényképezőjének meg kell tartani. Viszonylag nagy fizikai méretű pixelek és normális felbontású fényképek.

Van itt még sok másik szám is, de azok egy átlag felhasználónak semmit sem mondanak. Nézzük, milyen használat közben a telefon!

Processed with VSCOcam with b5 preset

Egész nap jártam Budapest utcáit, és ellőttem vagy 1000 képet. Jártam mindenféle helyszínen és fotóztam vele mindenféle témát. Ellenfényben, erős napban, naplementében, árnyékban, falevelek között átszűrődő fényben. És az iPhone mindenhol helytállt. A dinamikatartománya a képeknek nagyon sokat fejlődött. A HDR funkció alkalmazása nélkül is képes sok fényértéknyi különbséget áthidalni a szenzor, így a sötét és világos részek is jól látszanak a fényképen. A fehéregyensúly mindig helyes, az expozíciót pedig egyszerűen korrigálhatjuk egy kis csúszkával, ha a fénymérő túl világos vagy túl sötét képet adna automatikusan.

Processed with VSCOcam with b5 preset

Processed with VSCOcam with b5 preset

A burst mód is nagyon hasznos. Mivel van egy kis delay a gomb megnyomása és a kép elkészülése között, és én biztosra akartam menni, hogy a megfelelő pillanatot kapom el, így sokszor használtam.

Processed with VSCOcam with c2 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

Egyedüli hátrányként a mélységélesség hiányát említeném meg. Szeretem, ha csak a téma éles a fotón, de mutassatok nekem olyan, kompakt kamerával lőtt képet, ahol nem minden éles! Sajnos ez a tulajdonság csak nagy szenzoroknál érvényesül, de ahhoz nincs hely egy telefonban.

Processed with VSCOcam with g3 preset

Processed with VSCOcam with a6 preset

És még egy dolog, amit imádok, mikor iPhone-nal fotózok. Rengeteg alkalmazás érhető el rá, amivel egyből fényelhetjük a képeinket. Kedvencem a VSCO Cam, amivel pillanatok alatt igényes, filmes effektekkel láthajuk el képeinket és már mehet is a share! Így egy eszközzel megoldottuk a fotózást, az utómunkát és a megosztást is. Kell ennél több? (A cikk mellett látható fotókat is mind a VSCO Cammel utómunkáztam.)

Processed with VSCOcam with b5 preset

Processed with VSCOcam with b5 preset

Összességében a szuper telefonnal együtt egy szuper fényképezőnk is lesz, ha iPhone 6-ot vásárolunk. Gyors, kompakt és mindig nálunk lehet. Észrevétlenül örökíthetünk meg vele mindent, abban a pillanatban, ahogy megláttuk a témát és a képminőségért sem kell aggódnunk. Igazi point-and-shoot kamera, ahol csak a jobbnál jobb kompozíciók megalkotásával kell törődnünk, a többit elvégzi helyettünk a szoftver.

Ha tetszettek Benedek fotói, itt tudod követni őt: www.facebook.com/wunderpest, vagy pedig oszd meg ezt a cikket, hogy mások is gyönyörködhessenek a fotóiban. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. jó képek,
    de azért ez így nem igaz:
    “Sajnos ez a tulajdonság csak nagy szenzoroknál érvényesül.”

  2. @vargabenedek92:
    Mert a mélységélesség nem kizárólag a szenzormérettől függ, azért nem igaz…

    Hanem:
    Objektív gyújtótávolsága
    Tárgytávolság
    Blende
    Érzékelőméret

  3. @Agent_H: Persze, de iPhone esetén “objektívről” nem beszélhetünk. Tárgytávolság igen, de azért ez is leginkább kisebb tárgyaknál van, egy utcarésznél már ez nem igazán jó.

  4. “Mióta iPhone-t használok, szerencsére ez a dolog részben megoldódott.”
    Amikor a profi fotósok égetik maguk, az is itt kezdődik 🙂 Vagy amikor a national geographic telefonnal akar fotózni. Nehéz a gép ott a milc, lehet obit is cserélni, nehéz sem lesz, van mélységélesség. Egy telefon sem csinál jó képet.. Az emberek őrültek meg, vagy mindenki pénzt kap egy ilyen irományért?

  5. Akiknek ez a cikk íródott, nem fogja nézni, hogy a mélységélesség mekkora, vagy hogy milyen objektív kellett volna a kép minőségi javulásához. Megint valaki csinál a laikus emberek és amatőrök számára (nyilván ők vannak többen) szimpatikus képsorozatot, és jönnem az univerzális profik akik mindenben látját a hibát. Aki akar fél órát szöszmötölni egy kép kidolgozásával és másfelet a téma megfelelő beállításával, akinek nem elég az 5s kamerája ahhoz hogy a képei 90%át ezzel csinálja, az miért nem megy a Canon fórumokra a többi góré mellé okoskodni?

  6. Nahát még írni se tudok..

  7. Norrbi akkor azt írná a cikk írója, hogy telefonok terén milyen nagyszerű képet csinál. Viszont ha egy profi fotós vagy és azt írod némi kompromisszummal ugyan, de mily csodás képeket lehet csinálni, amikor épp leszakad a vállad a rendes géptől, akkor az fura. Nekem semmi bajom az egésszel, ha nem hasonlítják össze más témával. Ez egy mobil és pont olyan a képminőség is, lehet telefon területen hozza egy kompakt minőségét és klassz képeket lő, de ennyi, a “kilóst” a büdös életbe nem fogja kiváltani, össze sem lehet hasonlítani. Számomra élvezhetetlen a képminősége, arra pedig, hogy a déli menüt fotózgassam és posztoljam semmi kedvem. Én örülök, ha egy profi teszteli le mit tud egy mobil, de ne dicsőítsünk már ennyire vmit ha más kategóriával is összevetem, mert értelmetlen. Elolvasod a cikket akkor nem én hasonlítottam össze egy teljesen más kategóriás témával a dolgot, ha nem az aki írta az egészet.

  8. norrbi: lájk

  9. Végülis akkor már a profi fotós is kidobhatja a kb 600.000Ft-os dslr gépet mert az iphone 6 tud mindent amit egy profi fotómasina…. Ne legyünk már viccesek.

  10. Vagy inkább csak szimplán arra akar rávilágítani, hogy ha nincs nála a nagy gép, vagy nincs idő elővenni az i6+ képes relatíve jó minőségben megörökíteni azt a pillanatot amiről a szarakodással amíg előveszed..stb simán lekéshetsz. Nem feltétlen az, hogy a teszt miatt elment direktbe iphonennal fotózni most, bemutatva hogy mire képes.

    És nem, nincs iphone6-om.

  11. A profi fotósok minden szempontból kifogástalan profi fotói pont nem érdekli az emberek 99%-át fotós szempontból, mivel egy laikus alapjában véve nem igazán lát különbséget egy jól eltalált iphonos fotó és egy profi masinával készített között. Ráadásul inkább a kép tartalmára, mondanivalójára koncentrálnak. Úgyhogy teljesen okafogyott ez a téma.

  12. Laikus mint én szerintem az 5s és a 6 által készített képek között sem vesz észre semmi külömbséget.
    Ahogy írtad, okafogyott a tèma.

  13. Ott a pont 🙂


Add a Comment