Ma este érkezik az iCloud-fotókönyvtár

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iOS 8.1 mellett ma este végre elérhetővé válik az iCloud-fotókönyvtár. Ez korábbi bétákban már működött, azonban az Apple hivatalosan csak az iOS 8.1-ben teszi elérhetővé mindenki számára.

IMG_7204

Az emberek egyre több képet és videót készítenek az iPhone-jukkal, és ahogy ez a gyűjtemény növekszik, úgy válik egyre inkább szükségessé ezeknek a képeknek és videóknak a biztonságos tárolása, ami ráadásul bárhol és bármikor hozzáférhetővé teszi őket. Ez az, ahol a megújult Fotók alkalmazás és az iCloud-fotókönyvtár a felhasználó segítségére siet.

Az iCloud-fotókönyvtár segítségével az összes fotónk és videónk a felhőbe költözhet, ezzel azt bármely eszközünkről, bármikor elérhetjük. A bekapcsolása után az összes tartalom elérhető a felhőben, beleértve a teljes felbontású, vagy akár a RAW képeket is, és onnan bármikor letölthetjük őket bármelyik eszközünkre, vagy megnézhetjük a weben, így nem kell a készülékünkön tárolni azokat. Az iCloud eredeti méretükben tárolja a képeket, a készülékünkön pedig egy arra optimalizált, kisebb méretű változatot hagy, ha úgy állítjuk be. Az iCloud 5GB-os ingyenes tárhelyén túl pedig $0.99-től (20GB) kezdődő havidíjakkal nagyobb tárhelyre is előfizethetünk.

Természetesen a Fotók alkalmazásban beállított rendezés az iCloud-fotókönyvtárban is megmarad, és az átszerkesztett képek szerkesztései az összes többi eszközünkön is rögtön megjelennek. A szerkesztés itt is visszavonható, az eredeti kép visszaállítható marad.

Az Apple ismét belenyúl a Fotó alkalmazásba és a legutóbbi fotóinkat visszanevezi a klasszikus Filmtekercsre, ahogy azt már megszokhattuk az elmúlt években, és itt elérhetjük az összes fotónkat.

iCloud-fotókönyvtár a böngészőben

Screen Shot 2014-10-20 at 12.03.31

Az iOS 8.1 frissítés után mindenkinek elérhetővé válik az iCloud.com-on lévő Photos menüpont. Ez alatt találjuk meg azokat a fotóinkat, amiket automatikusan feltöltött a készülékünk, ha bekacsoltuk az iCloud-fotókönyvtárat.

Screen Shot 2014-10-20 at 12.06.08

Weben elérhetjük az összes fotónkat és videónkat eredeti felbontásban. Nyilván annyi fog felkerülni ide, amennyit engedélyez a tárhelyünk. Amennyiben nincs több tárhely a tárolásukhoz a készülék szólni fog, hogy töröljünk. Itt ugyanúgy megjelelölhetjük a képeket kedvencként, vagy akár album nézetben is láthatjuk őket:

Screen Shot 2014-10-20 at 12.07.22

Screen Shot 2014-10-20 at 12.08.25

Lényegében eddig nem érhettük el a képeinket webes felületről anélkül, hogy megosztottuk volna őket, azonban most már ezt is megtehetjük majd. A Photos alkalmazásra még várni kell 2015-ig, így addig ezzel kell beérnünk.

IMG_0742

Tehát az iOS 8.1-re való frissítés után érdemes bekapcsolni az Beállítások / iCloud / Fotók menüpont alatt lévő iCloud-fotókönyvtár opciót, ami már nem csak a fotóinkat, hanem a videóinkat is feltölti a felhőbe. Ezzel egyidőben érdemes előfizetni egy nagyobb iCloud tárhelyre is, mivel ezek a fotók, videók már nem törlődnek automatikusan. A fotóstream természetesen továbbra is megmarad, azonban az nem tárol videót.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. És ha nagyobb csomagra váltok (20GB) és később, valamilyen oknál fogva nem tudnám fizetni a szolgáltatást, akkor mennyi ideig hagyják meg az adataimat, ami több mint 5GB? Vagy rögtön törlik a képeim?
  Ja mikorra lehet számítani a magyar iPhone 6 árakra?

 2. Halo!

  Engem leginkabb az erdekelne, hogy Mac-en is lesz e photos app. Anelkul sokat nem erek vele sajnos. Azt akarom, hogy az egesz Aperture libraryt behuzzam ahogy van, aztan optimizalt verziok mehetnek iPhone ra azonnal:)

  MIt gondolsz/tok, mikor es milyen formaban lesz OSX re photos app?:(

 3. Ez így nagyon király lesz valószínűleg, csak azt nem értem, ezért miért kell azért a 8.1-re frissíteni a készüléket, hogy a webes könyvtárban láthassam a fotókat? Én azt gondolom, hogy a sok marhaság mellet, ennek már rég láthatónak kellett volna ott lennie, nemhogy még ezért az “extra” funkcióért rákényszerítsenek a 8-asra.

 4. Azt ugye tudjátok, hogy ez az új Icloud Photo Library nagyszerű dolog lenne ha a videókat is “HI RES” (teljes felbontásban) tárolná a webes felületen (www.beta.icloud.com)-on. Mert ugye így harangozták be, hogy a képeinket és videóinkat teljes felbontásban tárolja. Na ezzel szemben az igazság az, hogy egy 360p-nek megfelelő videót tölt fel a felhőbe sajnos. Pedig ez egy baromi jó funkció lett volna. Csak azon csodálkozom, hogy miért nincs így, ha így promotálta az Apple.

 5. megjegyzem a legtöbb helyen jól keverik azt hogy +20GB 1EUR/hó vagy +15 (és így 20)GB… Az igazság sajnos az ha jól tudom hogy 20GB lesz 1EURért nem pedig 25.

 6. @Jadeye: Köszi a választ, igaz hogy a beépített Fotók appban van szerkesztési lehetőség, de nekem a slideshow készítés, és az effektjei hiányoznak nagyon ios 8ban. Erre nem tudtok valamilyen más megoldást ami hasonló ?

 7. Nah nekem egy nem egeszen ide vago kerdesem lenne…meg pedig az, hogy ipaden meg tudom e jeleniteni a kepet a tenyleges felbontasaban? Ugyebar ha eddig kepet szinkronizaltam ra akkor lebutitotta es rosszabb minosegben vagy kisebb felbontasban jelent meg. Erre letezik vmi megoldas? Orok halam annak aki erre tud vmit 🙂

 8. Helló! Azt be lehet valahol állítani, hogy ha a telefonról törlöm a kèpeket, akkor az icloudból ne törölje? Így nem sok èrtelmèt látom….

 9. Azt hiszem ezt sem figom használni.
  Az internetes kapcsolatok nagyon kevés helyen vannak felkészítve a nagy mennyiségű adat feltöltésre.
  Persze van ahol ez nem így van, de egy nyaralás nyorán nem hiszem, hogy a szálloda free WiFi–jén szerencsés a nagy mennyiségű adat feltőltése.

 10. A fotók/videók készülékről való feltöltésének folyamatosnak kell lennie, vagy ha lehet megszakításokkal is feltölteni?
  Tekintve, hogy akár több GB is lehet a feltöltendő tartalom, nem biztos, hogy lenne több órám (akár fél napom) a feltöltést kivárni, azonban ha megszakítás után a feltöltés onnan folytatódna WiFi-ről, ahol abbamaradt, könnyebb lenne a helyzetem 🙂

 11. Egy olyan problémám van , hogy egyik napról a másikra eltüntek a kontaktok, jegyzetek a telefonomról , de kb az elmúlt 2 hónap adatai ; másnak is volt ilyen ?

 12. tudnátok segíteni, hogy miért csak egyesével tudom letölteni az iColud-ból a képeimet? kijelölni is csak egyesével tudom az album nézetben, de mi van ha leszeretnék 100 képet tölteni? a pillanatoknál ki tudom jelölni az egész napot, de akkor is egyesével kell külön rányomnom a letöltésre @Jadeye tudnál esetleg válaszolni? nagyon köszönöm előre is.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!