fbpx Skip to content

Az Apple az elmúlt években fokozatosan próbálta készülékei multimédiás szolgáltatásait növelni, melyből a kamera alkalmazás sem maradhatott ki. A tavalyi iOS 7 és iPhone 5s premier kapcsán jelentették be a Slo-Mo funkciót, amely 120 képkocka rögzítését tette lehetővé másodpercenként, amit végül az iOS saját szerkesztőjében akár 20 képkockáig is visszalassíthattunk. A Slo-Mo nagy népszerűségnek örvendett már a kezdetektől fogva, sorra jelentek meg a jobbnál jobb lassított videók a közösségi portálokon.

kiemelt

Az iPhone 6 és iPhone 6 Plus esetében a továbbfejlesztett kamerának és az új operációs rendszernek köszönhetően ez a sebesség megduplázódott, az új készülékek már 240fps mellett is képes videót rögzíteni. Ám nem csak ez a továbbfejlesztés színesíti az iOS 8 újdonságainak palettáját, hanem egy olyan újítás is, amit kivételesen minden támogatott készülék megkapott: a Time-lapse. De mi is ez valójában, és hogyan is működik az iOS 8-ban? Ennek járunk utána.

Biztos vagyok benne, hogy maga az elnevezés mindenki számára ismerősen cseng. A Time-lapse tulajdonképpen a Slo-Mo videó ellentétjének tekinthető: a rögzített képkockákat felgyorsítva játszuk le, és képkockák számától függően szemlélhetjük meg az eredményt, vagyis az idő múlását, ahonnan a nevét is kapta ez a fotózási technika. A hétköznapokban egy ilyen videó rögzítése nem olyan egyértelmű művelet, mint amilyenné az Apple tette az iOS 8-ban: szükséges hozzá megfelelő minőségű kamera, adott esetben egy időzítő, állvány, na és persze türelem az utómunkázáshoz. Mégis hogyan oldotta meg Tim Cook és csapata, hogy mindez egy gombonyomásra elérhetővé váljon számunkra? A titok a dinamikusan kiválasztott időzítésben rejlik.

Bár elsőre bonyolultnak tűnhet, valójában pofonegyszerű műveletről van szó: készülékünk a rögzítés során a videó hosszának függvényében választja ki a képek rögzítésének gyakoriságát. Pontosabban fogalmazva, a felvétel hosszával a lejátszási sebesség dinamikusan duplázódik, míg a rögzített képek száma minden egyes ilyen duplázást követően a felére csökken.

time-lapse

Ahogy a táblázatban is láthatjátok, ez egy nagyon hatékony módszer a time-lapse videók rögzítéséhez. A felvétel kezdetekor 2 képkocka kerül rögzítésre másodpercenként. Ha a felvételi idő viszont túllépi a 10 percet, már csak 1 kép készül hasonló időközzel, 20 perc elteltével pedig már csak 1 kép készül minden második másodpercben. Ezzel a dinamikus csökkentéssel éri el az Apple azt, hogy a felvétel idejétől függetlenül sem lesz hosszabb a videó 20-40 másodpercnél, így a tárhely szűkössége miatt sem kell aggódnunk. A maximális felvételi idő egyébként 30 óra lehet a hivatalos leírás szerint.

Egy lelkes fotós kolléga, Dan Provost pedig két videót is készített Austinban a működés bemutatására:

Az első felvételt 5 percen át készítette, melyből a készülék egy 20 másodperc hosszú, 30fps sebességű videót készített. A második esetben a felvétel már 40 percen át zajlott, és bár az elkészült videó hossza maradt 20 másodperc és 30fps, az előző videóhoz képest már 8x, a valós időhöz képest pedig 240x gyorsabb a lejátszás sebessége.

Konklúzióként elmondhatjuk, hogy az Apple egy nagyon hasznos funkciót tett elérhetővé gyárilag az iOS 8-at támogató készülékeiben, melynek eredményeként mindenféle vacakolás nélkül rögzíthetünk egyszerű, de mégis imponáló time-lapse felvételeket. Természetesen ha komolyabb videókat szeretnék készíteni, mindenképpen ajánlott egy nagyobb tudású alkalmazás használatához folyamodni, ehhez pedig jó alternatívák lehetnek az Instagram által pártolt Hyperlapse, vagy a Frameographer.

Nektek hogy tetszik az új funkció?

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Most kaptam meg az USA-bol az i6 ost ! Kiprobaljuk ezt a funkciot.

  2. Fontos kérdés srácok: egy teszemazt 80 perces Time-Lapse felvétel elkészítéséhez a készüléket be kell zúzni airplane módba, hogy ne álljon meg a felvétel mondjuk egy hívás miatt ? És 80 percig bekapcsolva kell legyen a kijelző (feleslegesen) ahhoz, hogy működjön, vagy kinyomható ? … Áhhá?

  3. imotion.
    emiatt toroltem, de lehet visszarakom, mert ez baromsag igy…
    akarmennyit vestek fel a film csak 20 mp…?!

  4. @Macccy: Próbáld ki 🙂

  5. Még nem próbálom ki az iOS8-at, kösz, nem véletlenül tettem fel a kérdést!

  6. @Macccy: Igen, célszerü belökni airplane módba, mert azonnal megállítja a felvételt, és ugyanez igaz a lezárásra is. Ha lezárod a készüléket azonnal megállítja a felvételt. Konnektor vagy külsö akksi mindenképpen javallot a müvelethez, bár 80 perc hosszan még nem próbáltam rögzíteni videót.

  7. @Gergő Balázs: Köszi Balázs! (na látod admin, ilyen egyszerűen is lehet!)
    Kicsit sajnálom, hogy ezek a pontok nem jutottak eszébe a szoftveres mókusoknak, mert ha komolytalannak szánták a feature-t akkor azért béna, ha meg komolyan gondolták hogy odateszik, akkor viszont ez bibi. Az Apple motyók lényege a “simplicity”, a rendszernek figyelnie kellene a felhasználó helyett az ilyesmire. Bár az airplane módot mondjuk adom, azt nyilván nem lökheti be, hiszen végső soron ez egy telefon (!), de a kijelző – mint legnagyobb fogyasztó – leoltására betehetnének egy megoldást kizárólag Time-Lapse felvétel alatt. Nem is kell hozzá 80 percig rögzíteni, tippre egy fél órás felvétel működő kijelzővel és aktív kamera modullal/processzorral – SOKAT esznek – le lehet szívatni egy i5/i5S akkumulátor töltésének felét.

    Nah talán majd külsős app, feltéve hogy az iOS lehetővé teszi a kamera background használatát …

  8. Én egyszer iPaddel Münchentől – Salzburgig felvettem az utat Railjeten. Szerencsére minden széknél volt konnektor, így folyamatos töltésen lehetett a cucc. 32GB-os iPad megtelt 🙂
    Egyszer pedig egy hajókázás során csináltam éjszakai felvételt a kivilágított Budapestről Margit híd via Déli összekötőhíd…az csak 40 perc hosszú lett.
    Ezekből pedig iMovieval csináltam “time-lapse”-eket, némi zenei aláfestéssel. A végeredmények 9ill. 3 perc hosszúak lettek. A renderelés egy 2012es macminivel majdnem egész éjszaka tartott!!!
    Azt gondolom ezzel az új iOS8 funkcióval nem kis időt lehet spórolni….gondolom már magán a telón iMovieba megvágod, alárakod a zenét és kalap-kabát! /nyilván amatőr szinten, ami nekem pl. pont megfelel!/

  9. @Macccy: a lezárást vélhetően azért nem teszik lehetővé, mert olyankor a készülék alvó módra vált, ami jelenleg ellenkezik azzal, hogy a kamera működik, és utóbbira nincs multitasking opció sem. a legegyszerűbb, ha ilyenkor lehúzod a fényerőt minimumra, az már sokat segíthet.

  10. Pont a fényerő minimalizálást akartam javasolni. Torrentezéskor szoktam alkalmazni, hiába van a background beállítva, a iTransmission így is gyakran ledob ha lezár a teló.

  11. @mrisz32: Megkérdezhetném USA-ban hol sikerült venni? Független? Hamarosan nekem is onnan hoznának. Jól jönne az info. 🙂

  12. @mrisz32: semmi köze az i6-hoz, elég hozzá ios 8…
    😀

  13. Verizon: 128gigas 399$ 36000ft vam

  14. Én a Lapse It nevű appot haaználom.

  15. @mrisz32: és hogy használod itthon, ha verzionos?
    Vagy azt alapból lehet itthoni kártyával?

  16. Ugy hogy odakint fuggetlenkent kapod meg !


Add a Comment