fbpx Skip to content

Az Apple eseményén külön kiemelték, hogy az iPhone 6 és iPhone 6 Plus kamerája sokkal jobb lett. Persze továbbra is maradt 8 megapixel, de nőtt a szenzor, jobb lett a fókusz és persze a Plus optikai képstabilizátort is kapott.

IMG_6377

Rögtön felmerült a kérdés, hogy érdemes-e amiatt a nagyobb készüléket vásárolni, hogy megkapjuk az optikai képstabilizátort? Illetve az iPhone 5s és iPhone 6 között van-e akkora a különbség, hogy érdemes miatta váltani az újabb készülékre? Ezeknek jártunk utána az elmúlt héten.

Már a megjelenés óta fotózom az iPhone 6 Plus-szal és próbálom kideríteni, hogy mégis miben jobb az optikai képstabilizátor, hol tudom hasznát venni, amit az Apple oly mértékben kiemelt és reklámozott az esemény alatt. Őszintén szólva nincs különbség. Nagyon sok videót próbáltam készíteni már külföldön, és külön 1 napot szántam itthon is arra, hogy kiderítsem, mennyivel jobb a Plus-szal fotózni, videózni, de sajnos komolyabb különbséget nem vettem észre.

Unknown-11

Több YouTube videót is átnéztem azzal kapcsolatban, hogy látható különbséget találjak, sikerült is egynél, de egy számunkra nem mérvadó, és amit mi tapasztaltunk videó készítés közben, az sem. Tulajdonképpen láthatatlan, hajszálnyi különbséget lehet látni az iPhone 6 és a 6 Plus videózásánál, hogy a 6 Plus használja az optikai képstabilizátort. Ugyanez igaz a fotózásnál is, kevésbé jó fényviszonyok között szinte észrevehetetlen a különbség.

iPhone-6-2

Ugye a két kamera valójában ugyanaz, tehát csak ebben találnék különbség, de nem igazán sikerült. Azt gondolom, hogy esetleg az alkalmazások majd jobban ki tudják használni ezt a hardverelemet, de egyelőre úgy érzem, hogy emiatt a nagyobb készüléket nem érdemes megvásárolni.

iPhone 5s vs. iPhone 6, iPhone 6 Plus

Biztos jobban foglalkoztat titeket az iPhone 5s és iPhone 6 közötti különbség. Itt érdemes megjegyezni, hogy a képek jórészt megegyeznek majd, azonban a szenzor növekedés miatt az iPhone 6-tal fotózott kép mindenképp szín telítettebb, élesebb, jobb minőségű lehet. A fókusz tényleg gyorsabb, és a nagyobb, jobb kijelzőn pedig szebbek a képek is, ami persze nem meglepő, tehát ez becsapós is lehet. Íme a képek, amikhez nem nyúltunk hozzá egyáltalán:

IMG_0135

(iPhone 5s)

Photo 24-09-14 15 01 45

(iPhone 6)

IMG_0175

(iPhone 6 Plus)

Azt gondolom egy átlagfelhasználó számára nem látszik a különbség, jó fényviszonyok között mindhárom készülék megfelelő képet készít, de menjünk tovább:

IMG_0143

(iPhone 5s)

Photo 24-09-14 15 31 11

(iPhone 6)

IMG_0182

(iPhone 6 Plus)

Ellenfényben azért már látszik az új szenzor jobb dinamikája. Míg az iPhone 5s-en beégett a kép jobb felső oldala, addig az iPhone 6-nál ez teljesen jó és jól látszik a tó is. Az iPhone 6 Plus picit alulexponált, kevésbé látszik a tó, de jól látni a különbséget így is.

IMG_0145

(iPhone 5s)

Photo 24-09-14 15 40 19

(iPhone 6)

IMG_0190

(iPhone 6 Plus)

Készítettem még pár képet az iPhone 6 Plus-szal külföldön és itthon is, ezeket külön meg tudjátok nézni, itt már nincsenek a többi készülékkel összehasonlító képek:

Photo 277

Photo 298

IMG_0025

Photo 336

IMG_0174

Végül pedig a videófelvételről pár mondat. Az iPhone 6 és 6 Plus már képes 60fps sebességgel is felvenni videót. Hogy ez miért jó? Egyrészt akkor lehet hasznos, ha gyorsan mozgó tárgyakat szeretnénk felvenni, például autót vagy bringázást. Ilyenkor a 60fps-nél tisztább lesz a videó, mintha 30fps-sel vettük volna fel. Egyébként a 60fps alaphelyzetben ki van kapcsolva, azt külön a Fotók és kamera menüpontban lehet bekapcsolni. Átlagosan 1 percnyi 60fps-sel felvett videó 200-250MB között mozog.

Photo 413

Készítettem nektek egy összevágott anyagot is, amit végig az iPhone 6 Plus-szal vettem fel külföldön és itthon. A videó első felében az optikai képstabilizátorral felvett videókat láthatjátok, ezután pedig követő fókusz rendszert, végül pedig a 240fps-t.

Konklúzió

Az iPhone 6 kamerája valóban jobb, mint az előző generációs készülékeké, ami főleg az új szenzornak és követő fókusznak köszönhető. Ettől függetlenül az iPhone 5s kamerája továbbra is tökéletesen megfelel egy átlagfelhasználó számára. Az optikai képstabilizátort, ami kizárólag a Plus-ban érhető el, egyelőre nem tudtuk mérvadóan tesztelni, vagy legalábbis számunka nem mutatott különbséget két videó vagy fotó között.

Ti mit gondoltok az új készülékek kameráiról?

Olvasd el a hozzászólásokat is

33 Comments

  1. Szerintem nem sokat fejlődött a képminőség. Viszont gond nincs vele, mert így is tökéletesek !

  2. Az optikai kepstabilizacio elonye este, keves feny esten jon elo. Probaljatok meg utcafenynel fotozni vagy videozni.

  3. színtelenítettebb
    Szerintem színtelítettebb-et akartál írni

  4. @gusty: Köszi, javítom!

    @dtam: Megnézzük szobában próbáltuk, ott nem volt különbség.

  5. @admin: és azt is lehet kapcsolgatni hogy a slo-mo 240 fps-el legyen felvéve vagy csak 120-al?

  6. @Patrik: Lehet igen, a 240fps-re rányomva.

  7. Hát srácok én nem fostam magam bokán… tehát ez a kamera ver minden másik telefont? 🙂 Na…

  8. @AppleFan: hol szerepel az, hogy “ez a kamera ver minden másik telefont”?

  9. @admin Hogy látjátok, 5ről mégéri váltani? 🙂

  10. Sziasztok! Németországba készülök jövőhéten utazni és érdeklődni szeretnék, hogy vajon fogok majd én tudni az ottani Apple Storeokba venni most iPhone 6-ot? Úgy értem lesz e készleten a boltokba, vagy elhajtanak, hogy rendeljem meg online? Ha valaki tudna infót mondani, mi a helyzet odakint hálásan megköszönném!

  11. @csancsi981: 5-ről igen, ajánlom 🙂

  12. Én 4S-ről váltok nagyon furcsa lesz az biztos.

  13. I5 Ios 8.0.2 OTA frissítve,tökéletesen működik.Gyors,nem merül gyorsan,minden jól megy.

  14. sziasztok, tudom, hülye kérdés, de egy 4S-hez képest mennyivel jobb a kamera? én elég sokat fényképezek és a 4S-em is elég jó képeket csinál, ha van, amiért 6 Plust vennék, az a kamera, megéri a felárat a 4S-hez képest?

  15. @Enigma:

    Szia,

    én a napokban voltam a München-Marienplatz sarkán lévő storeban, és nyitás előtt elmondják többször,hogy az apple.de-n kell foglalni, és akkor tudnak kiadni készüléket. megnézni nyugodtan lehet, van is raktáron, de csak online foglalással lehet azonnal vásárolni. lehet, hogy változott pár nap alatt, de nem hiszem, minden nap eljárok arra, nyitás előtt még mindig van kisebb sor, valószínűleg a OEZ-ben lévő Store-ban is ez a helyzet.

  16. Nagyon jók a csaj lábai!✌️☺️

  17. @admin: @admin köszi szépen:D még egy kérdés: a sima 6ot mennyire lehet egy kézzel kezelni? 🙂

  18. Köszi a képeket. Úgy gondolom 5s ről nem érdemes váltani. Sok különbség nincs köztük azon kívül h nagyobb es vékonyabb.

  19. Nekem 5 van,de nem érzem hogy váltani kellene.De ha váltanék akkor 5s-re:)

  20. Bocsi az előző cikkhez akartam hizzászólni,csak közbe ezt is olvastam és ide sikerült a beírás.Most ezen röhögök már vagy 5 perce:))

  21. @szaszbundi:

    Köszi, sejtettem, hogy nem lesz olyan egyszerű i6-hoz jutnom sajnos:(

  22. @dcsatlos: 😀 😀 😀

    @csancsi981: Picit nehezebb, de sokkal könnyebb, mint a Plus-t 🙂

  23. Miértnem teszitek ki a képeket nativ felbontásban? vagy 1 letölthető zip fáljban? Ekkora méretben egy 10éves telefonal készített kép is tökéletes…. Nem kötözködés miatt, de a fényképeket midig natív felbontásban szokták összehasonlítani! Légyszi rakjátok ki ha nem gond!

  24. Nekem 5s van érdemes volna váltani?

  25. iPhone 5s rol? Nem.

  26. @Put2: natív felbontásban van fent a kép. jobbklikk, kép megnyitása új lapon. (eddig az volt a baj, hogy minden kép a teljes méretben, új lapon nyílt meg, és miért nincs lightbox. ezért van egy ideje van lightbox.)

  27. Sziasztok. Olvasom itt, hogy paran csak a kamera miatt valtanatok. Nos, az en velemenyem az, hogy csak ezert a regit, felesleges penzkidobas. Van valami kozom a fenykepezeshez, jopar eve a felesegem es en is termeszetfotozasban nyomulunk, dslr gepekkel. (canon 650d, canon 7d, 100-400 is usm, stb).
    Ha jo kepeket akartok csinalni, azt nem a telefonnal fogjatok megtenni, az biztos, hanem ilyen dslrekkel. Hatranya, hogy meg kell tanulni fenykepezni. Szoval csak azt akarom mondani, hogy szerintem az 5s kameraja boven jo az atlagos kepek keszitesehez, (facebookra, stb), telefonba ennel jobb nem szukseges. Uveggyongynek gondolom. A tisztelt cikkiro irta, hogy ki van egve a kep, nos ha ezt valaki nem tudja mit jelent( ami nem baj), akkor minek is jobb kamera 😉

  28. (lecserelni) kimaradt az elso sorbol, sorry

  29. Miért mondjátok,hogy nem érdemes váltani 5s-ről? Vagy akkor miért nem írjátok a saját gondolataitokat mint indokokat. Rég volt ekkora változás az iphone és iphone között. Mikor 5 és 5s között semmi változás nem volt csak a kamera és az ujlenyomat cserébe rondább lett a színe. Persze nekem. És még ott is azért most már ios 8-al már érezhető a különbség.
    És itt egy telkes design és méret váltás is volt.


Add a Comment