fbpx Skip to content

Őszintén? NAGY. Ezzel lényegében be is fejezhetném a cikket, de… Az Apple 2 hete mutatta be az iPhone 6 és iPhone 6 Plus készülékeket, melyek ugye nagyobbak az eddigieknél, sőt a Plus a maga 5.5-ös méretével teljes mértékben kitűnik a sorból.

IMG_6370

Jómagam egy iPhone 6 Plus készüléket szorongatok, többek között azért, hogy megismerjem ezt a méretet, illetve azért is, hogy kell-e nekem ekkora készülék, vagy elég a kisebb. Olvassátok el mik az első tapasztalataim.

Körülbelül 8:30-kor kerültek a kezünkbe a készülékek, azóta az 5.5-ös iPhone 6 Plus-t próbálgatom, nézegetem, és persze hasonlíthatom a 4.7-es változathoz. Ahogy már a cikk elején írtam, NAGY. Valóban nem egy átlagos telefon, nekem 7 éve folyamatosan iPhone készülék van a kezemben, így elképzelni nem tudtam, milyen lesz az 5.5, holott azért a MediaMarkt-ban kipróbáltam egy azonos méretű készüléket. Egyelőre nem igazán tudom hova rakni, de mindenképp meg akartam nézni, mert csak úgy tudom eldönteni, hogy szükségem van-e ekkora méretre vagy sem.

IMG_6402

A méret önmagában számomra nem mérvadó. Elfér a zsebemben, átérem a kezemmel, nem érdekel ki mit gondol, így nem ez fog számítani. Ettől függetlenül másoknak biztos ez fontosabb, így aki azt mondja, ez egy normális méret annak konkrétan nem hiszek. Ez nem normális méretű telefon, sőt telefonnak sem nevezném lassan, így akik kicsit is ódzkodnak a nagyobb kijelzőtől, azoknak szinte biztos, hogy ez nem fog tetszeni.

Picit vonatkoztassunk el a mérettől és térjünk rá a felbontásra. A kijelző mérettel ugye nőtt a felbontás is, ami most már FullHD 1920×1080 pixel lett, de igazság szerint ezt az alkalmazások még közel sem támogatják. Egyetlen egy appal sem találkoztam eddig, ami jelenleg támogatná teljes mértékben a felbontást. Ez nem egyenlő az iOS 8 támogatottsággal, mutatom:

Photo 113 Photo 114

Jól látszik, hogy a betűméretek, az ikonok, úgy az egész alkalmazás fel van skálázva, fel van nagyítva. Bal oldalon a normális beállítások, jobb oldalon pedig a nagyított Facebook alkalmazás, reméljük kap majd támogatottságot hamarosan.

Photo 115 Photo 117

Ugyanez a helyzet a többi appal is, reméljük hamarosan kapnak majd iPhone 6 támogatást.

A méret mellett a legnagyobb felháborodást a kamera váltotta ki. A hátlapból kiemelkedő lencse igen zavaró, főleg hogy ha úgy akarsz gépelni, hogy a készüléket lerakod az asztalra, össze-vissza billeg az egész. Nyilván ezt egy tok megoldja, de 250.000Ft-os telefonnál ne legyen már ilyen probléma.

IMG_6404

Ha már a toknál tartunk, természetesen szifonkék lett. 🙂 Végül nem bőrt, hanem szilikon tokot választottam és nem bántam meg. Egyrészt “olcsóbb”, másrészt tényleg Apple minőségről beszélünk. A tok rendkívül vékony és nem nyúlik, tehát egy kemény szilikon anyagból van, belül pedig puha, bársony-szerű borítással. Mindenképp ajánlom.

IMG_6394

Az egyik kedvencem az új dizájnban a lekerekített üveg a sarkoknál és a széleknél. Ez egyébként hihetetlenül szép élőben, sajnos a képeken nem igazán lehet látni, de ha a kezetekbe fogtok majd egyet, akkor ez rögtön feltűnik majd. A kérdés egyébként adott, hogy mi lesz a fóliákkal, majd az is ráfog-e simulni a szélére, vagy pedig beleakadunk-e majd? Nem tudni egyelőre, volt az Apple Store-ban fólia, de még nem vásároltam belőle.

IMG_6393

Egyelőre a kameráról nem tudok írni, mivel még nem sikerült letesztelni, de igyekszünk felvenni videókat és készíteni képeket is vele, akár szélsőséges esetekben is. Az akkumulátor is ide tartozik: fél nap alatt ugyancsak nem tudom megmondani, hogy mennyivel jobb az iPhone 5s-nél vagy a sima iPhone 6-nál. Erre is pár nap, akár 1 hét türelmet kérek.

Az 5.5-ös készülék nem egykezes készülék. Ugyan átérem egy kézzel, vagy meg tudok nyitni dolgokat a Reachability segítségével (ez az a funkció, ami a kijelző feléig lehúzza a képet és meg tudom nyomni a felső sort kényelmesen), de ettől függetlenül én továbbra is kétkezes telefonnak tartom és úgy is használom.

Jobban érdekel azonban a fektetett mód, amivel ugye az iPhone 6 Plus készüléknél több információ is kifér a kijelzőre, sőt emellett egy teljesen új billentyűzetet kapunk, mindenféle plusz elemmel:

Photo 118 1

Photo 119

Egyelőre még furcsa gépelni is, de szerintem simán megszokható. Már nagyom várom, hogy az alkalmazások új, fektetett felülettel frissüljenek és igazodjanak az iPhone 6-okhoz.

Konklúzió

Szerintem az iPhone 6 Plus-t sokkal kevesebben választják majd az emberek. Az 5.5-ös mérete tényleg nagy, tehát aki kételkedik abban, hogy ez számára megfelelő-e, az szinte biztos nem ezt fogja választani. Nagyon hozzá kell szokni az ekkora mérethez, és persze az App Store-ban lévő alkalmazásoknak is alkalmazkodniuk kell még. A Plus mellett szól a nagyobb akkumulátor és az optikai képstabilizátor, akinek ezekre van szüksége, biztos, hogy elgondolkozik majd azon, hogy a nagyobb készüléket válassza. Remélem tudtam segíteni, kérdezzetek tőlem hozzászólás formájában, mivel a hétvégén még biztos tudok ezzel foglalkozni, kipróbálni dolgokat.

Egyelőre az akkumulátort és fotózást teszteljük, próbálgatjuk, arról később fogok írni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

33 Comments

  1. Mind a két iPhone 6 támogatja a fektetett módot és a Reachabilitit, vagy csak a Plus?

  2. Na ez egy nagyon korrekt teszt lett.

  3. “Na ez egy nagyon korrekt teszt lett.”

    +1

    Ez egy jó cikk admin! #thumbs up#

  4. Tessék megmondani nekem, hogy ha a kijelző felbontása 1920×1080, akkor a screenshotok miért 2208×1242-esek? 🙂
    i4, i5 esetén tuti, hogy akkora képet csinált, amekkora a felbontása.

  5. Végre egy nagyképernyőjű iPhone,mindig erre vágytam! Szerintem mindenki erre a nagyképernyőjű mobilra vágyik, még azok is,akik látszólag nem akarnak! Minél nagyob annál jobb!

  6. @Vikitorony: Az valoszinuleg nem screenshot hanem hatterkep es az azert nagyobb mert ugye mozog a hatter.

  7. @medicalmasseur: Aztán ezt miből gondolod?

  8. Lomex Peti: Kedves Peti!
    Én masszőr vagyok,sok Nőt masszírozok és sokat utazok,ezért IGEN FONTOS SZÁMOMRA A MOBIL
    INTERNET! A fotókat videókat,de bármit,ha nézünk az
    interneten azt szeretjük úgy nézni,hogy JÓL LÁTHATÓ ÉLES KÉP LEGYEN,EZÉRT FONTOS A NAGYMÉRET! TAPASZTALATOM, HOGY MINDENKI
    EZT SZERETI,SZERINTEM TE IS.EZT NEM LEHET MEGKÉRDŐJELEZNI! MINÉL NAGYOBB ANNÁL JOBB!!!!

  9. medicalmasseur: 🙂 á hogy te egy igazi piaci elemző vagy. Én meg azthittem tudom mit akarok, de most hogy mondod tényleg…. Igazábol nem is tartom hatalmasnak.

  10. medicalmasseur: A sokat utazok alatt belföldet vagy külföldet értsünk? És masszőrként mit fotózol, csak nem a klienseket? Mert az nem igazán etikus főleg, ha utána még a családdal is élvezkedtek rajta otthon a kanapén az ívelt Samsung TV-d előtt. Azt mondani, hogy azért kell valakinek tepsi telefon mert masszőr és sok képet készít olyan, mintha azt mondanád, hogy a kéményseprőnek elengedhetetlen a munkájához a szemüveg mert Moszkvában -20 fok van.

  11. Én biztos a 6 plusra váltok, mert így lesz egy tabletem :), persze tudom, hogy ez kicsi annak, de nekem pont elég, viszont ipadet nem akarok vennei, mert nem osx fut rajta. Én is azok közé tartoztam akik tepsiztek, meg kritizálták a méretet, de így 2 legyet ütök egy csapásra :)!

  12. iPhone-n és iPad-n is ugyan az a szoftver van. 🙂 (ios és nem OSX)

  13. Azért írtam, hogy nem vennék ipadet mert nem osx fut rajta és nem is lehet vele telefonálni, így nekem ez a tökéletes választás .

  14. “A hátlapból kiemelkedő lencse igen zavaró, főleg hogy ha úgy akarsz gépelni, hogy a készüléket lerakod az asztalra, össze-vissza billeg az egész. Nyilván ezt egy tok megoldja, de 250.000Ft-os telefonnál ne legyen már ilyen probléma.”

    Atya Úr Isten! Ez nem probléma, hanem k* nagy probléma! Egy ilyen cég nem követhet el ekkora hibát…
    És még tapsolnak is Jonathan Ive-nek. Gratulálok!

  15. @medicalmasseur: ne beszélj más nevébe pls! egyébként értem a neked nagy méretet elvégre kompenzálni kell a kisméreted ! xd

  16. Korrekt véleménycikk, örülök, hogy nem lett egy elfogult rádumálós valami… A fólia-kompatibilitásra Én is kíváncsi leszek majd.

  17. Szep cik !
    Szerintem Jobs biztos nem engedte volna a ki álló kamerát , adig erőltette volna mig megoldást találnak , hogy ne álljon ki !
    Az előzetes képek lazán nem is gondoltam hogy ilyen lesz .

  18. @iPumpa: en nem lattam meg embert aki ugy gepelne az erintos telefonjan h azt lefekteti az asztalra. Max. Bongeszett vagy kepet nezegetett rajta. Engem pont nem erdekelne h lotyog ugy a telefon. Legalabb szebb kepet csinal.

  19. Az iPad billentyűzete miért nem lett ilyen?

  20. @paprika: Ne haragudj, de borzalamas a helyesírásod! Nem érzed, hogy ezen változtatnod kéne? Látom sok apple tulajdonos van, aki még az általánost sem járta ki.

  21. @paprika: De engedte volna. Ha a dizájnerek azt mondták, hogy nem lehet megcsinálni, azt megértette. Ha a mérnök mondta, hogy a dizájner agymenését nem lehet megcsinálni, az nem érdekelte.

  22. @atti222: Lehet, hogy téged nem zavar de ez akkor is óriási hiba…
    Gondolom ha az egyik lábad rövidebb lenne az sem zavarna, mert az Apple azt mondja, hogy ez így sikerült… 🙂
    Jól mondják, Steve bácsi köpött volna a mérnök/designer véleményére.

  23. A kiálló kamera egy baromi baki. Jobs ezt tényleg nem engedte volna, ugyanis a tok alkalmazásával elveszti a vékonyságát, akkor meg minek kínlódtak ? Ennyi erővel lehetne vastagabb szilikon háza is. Ezt bizony elcseszték. A másik nagy baj az appokkal lesz.
    Egy halom gyártó biztos 1 tipus kedvéért nem fog álló és fekvő Gui-t csinálni. Ebből iszonyatos kavarodás lesz, és a különböző felbontásokkal is gond lesz. Vagy az egyik, vagy a másik tipuson fog sz@rul futni. Az 5 szériáról nem is beszélve. Az iPhone előnye az volt, hogy stabil felbontás és méret volt. Most ezt elcseszték 4 féle felbontással, illetve a fekvő üzemmóddal. Egy bonyolult komplikált app nem fog elkészülni fekvőben. Ott van például a cigisek (nagyker) adatgyűjtő appja. Biztos nem fogják átírni …
    Szóval én félek töle, hogy a Samsung példájára baj lesz ebből…

  24. @ef-dani: Jogos, köszi! Olvastam ezeket korábban, csak nem ugrott be, amikor néztem a képeket. :/

  25. @The Count: Ha el akarják adni az alkalmazásukat, meg fogják csinálni. Muszáj nekik. 1,3 millió alkalmazás van az App Storeban és egyik sincs monopol helyzetben. Ha a konkurensek közül egy megcsinálja, muszáj a többinek is megcsinálni. Így értelmetlen nem foglalkozni a dologgal.

  26. Én nagyon nem értek egyet azokkal, akik kiakadtak a kamera kilógásán! Miért ne lóghatna ki egy picit? Nekem még soha nem jutott eszembe, hogy asztalra letéve csináljak vele bármit is! A lekerekített üvegszélek baromi jól mutatnak, kifejezetten tetszik! Ez a duma már vicces és elcsépelt, hogy ezt Jobs nem engedte volna, Ő már nincs köztünk sajnos és nem is tudhatjuk, hogy mi az az írány amit ő elképzelt.

  27. @Ed Harley: Nem azért teszem az asztalra, hogy gépeljek rajta ez tény. Azért teszem oda, mert éppen jövet-ment leteszem. De akkor már úgy álljon ott, mint Katiban a gyerek…
    Legyen már ízlésetek!

  28. IPumpa: ha csak leteszed az asztalra és nem csinálsz vele semmit, akkor nem mindegy hogy hogy áll ott a telefon? Csak picit dől a 6plus és nem 45 fokban áll hogy zavaró legyen, tudom, hogy mi emberek az élő fába is belekötün csakhogy kritizálni tudjunk, akinek nem tetszik ne vegye, mert nem kötelező, akinek jó a régebbi típus az maradjon annál, de ezt a szőrszálhasogatást be kellene fejezni! Azt is furcsállom, hogy mindíg a "rosszat" hozzuk föl, a jó dolgokról meg semmit nem beszélünk, mert ez természetes ugye. A rendszer amit megalkottak az páratlan, de mivel ez magától értetődik, így elkezdünk kötekedni, mert mi biztosan jobbat tennénk le az asztalra, hisz tökéletesek vagyunk, blablabla.

  29. @atti222: ezzel a kamerás dologgal kapcsolatban: nekem peldaul szokasom kirakni a telefont az asztalra ha pl egyetemen eloadason vagyok (egybol latom hogyha uzenetem jott, nem olyan feltuno/esetleg zavaro a tanerőnek sem, hogyha tollal a kezemben fél kezzel visszapötyögök egy rovid uzenetet, stb.).

    Meg azert szerintem neha mindenki szokott jatszani telojan: en szemely szerint a fruit ninjaban ugy tudtam a legnagyobb rekordokat donteni, hogy a telot az asztalra raktam, es ezek utan ket mutatoujjammal en voltam a legnagyobb ninja a kornyeken. 😀
    Lehet, hogy ezek nagyon gyenge ervek, de (es kicsit hajazva az elottem hozzaszolokkal) egy 200rugos telefon ne legyen búgócsiga es legalabb 99%-ban gondoljon minden felhasználó igényeire, köztük az ilyen hobbi ninjákra is, mint én.:D

  30. 200 rugos? A 128 gigas 430.000 lesz, ha lehet hinni az internetnek. Negyszazharmincezer.

  31. @Ugyankerem: 305 körül lesz a sima 6, és 340 körül a 6 plus áfával, artisjusszal. Azok az árak, amik vannak azért ilyen magasak, mert itthon még nem lehet kapni, a kereslet nagy rá, így az aki megoldotta, hogy beszerzett pár készüléket, magas áron adja el.


Add a Comment