Gyakori kérdések: hogyan nézhető egy Apple keynote Windows-ról?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple a keynote-jai közvetítéseit jellemzően Mac és iOS-eszközökön teszi élőben nézhetővé, így azok számára, akiknek mondjuk csak egy iPod touch van a kezük ügyében, de van egy 22 colos monitorjuk, meglehetősen bosszantó lehet, hogy a szélesvásznú élmény helyett a maximum 4 colos kis képernyőn kell ilyenkor nézniük a közvetítést.

Apple_keynote_IE

Szerencsére van megoldás erre, és így PC-n, nem Apple eszközöket használva is nézhető a közvetítés, mert időközben az Apple nem korlátozza már ezt csak almás készülékekre. Mindenesetre ha valamiért mégsem menne, mert mondjuk eltávolítottuk a Windows-ból az Edge böngészőt, akkor például a VLC segítségével, és ismerve az élő közvetítés pontos m3u8 linkjét változatlanul követni tudjuk a közvetítést. Az alábbi cikkben ennek a pontos lépéseket írjuk le.

Windows-os gépeken először is töltsük le a VLC médialejátszót:
http://www.videolan.org/vlc/download-windows.html

Apple_keynote_01

A letöltés után értelemszerűen telepítsük fel, egyszerű next-next-finish típusú módszerrel.

Apple_keynote_02

Ha ezzel megvagyunk, indítsuk el a VLC-t, és a Média menüpont alatt válasszuk a Hálózati műsor lejátszása opciót:

Apple_keynote_03

Itt illesszük be a stream linkjét, például:
http://devimages.apple.com/iphone/samples/bipbop/gear1/prog_index.m3u8

Figyelem! Ez a cím az egyes keynote-közvetítések esetén változhat, így minden esetben figyeljük a live.szifon.com oldalon, vagy más oldalakon, hogy éppen mi az aktuális cím, ha az esetleg eltérne a fentitől!

Ha beillesztettük a pontos címet, nyomjunk a lejátszás gombra:

Apple_keynote_04

Ha minden jól ment, akkor a keynote videója kell, hogy betöltsön. Ha az még nem kezdődött el, akkor egy monoszkóp fog megjelenni, ami azt jelzi, hogy a stream él ugyan, de mivel még nem megy maga a közvetítés, így a tartalom helyett csak ezt látjuk majd:

Apple_keynote_05

Az egyes keynote-ok esetén a pontos linket alább, vagy a live.szifon.com oldalon fogjuk majd közölni a keynote kezdete előtt vagy azzal egy időben.

Az egész korlátozás technikai háttere és oka annyi, hogy az Apple a HLS-t (HTTP Live Streaming) használja az élő közvetítéseket, amit viszont az Apple eszközein és WebKit-alapú szoftvereken kívül kevés más szoftver támogat.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!